Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Φεβ-2018 20:48

  Ταύτιση Βενιζέλου - Ντόρας στο Σκοπιανό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ταύτιση Βενιζέλου - Ντόρας στο Σκοπιανό

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:32

  Απόλυτη ταύτιση μεταξύ Βαγγέλη Βενιζέλου και Ντόρας Μπακογιάννη χθες βράδυ στην εκδήλωση "Με αφορμή το όνομα, συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια" μια εκδήλωση του e kyklos. Απόλυτη ταύτιση των δυο, σε μια συνθέτη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά για όλες τις χρήσεις, εντός και εκτός της χώρας δηλαδή, με τον κ. Βενιζέλο να επιλέγει μια σλαβική εκδοχή της ονομασίας και να επιμένει στις διεθνείς εγγυήσεις που θα πρέπει να συνοδεύουν την όποια συμφωνία, ενώ η Ν. Μπακογιάννη στις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται πριν από την συμφωνία.

  Συνέπεσαν άλλωστε και στην καταδίκη του λαϊκισμού που οδηγεί σε αδιέξοδα την εξωτερική πολιτική όπως είπαν, ρίχνοντας καρφιά στους ΑΝΕΛ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα οι πρέσβης Σαββαΐδης και Καραϊτίδης και οι  καθηγητές Κων Μπότσιου και Β. Γούναρης. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παν. Καψής.

  Ο Β. Βενιζέλος χαρακτήρισε αξιόπιστη τη στρατηγική του Βουκουρεστίου και τάχθηκε σαφώς υπέρ συνθέτης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, εθνική θέση που -όπως είπε- συνιστά τη γραμμή της Ελλάδας στο σκοπιανό, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90... Η εθνική θέση δεν είναι πλέον η απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το '92, πρόσθεσε. Έχει εξελιχθεί και τροποποιηθεί ήδη από τον Απρίλιο του '93. Και ο συμβιβασμός της συνθέτης ονομασίας είναι εθνικής σημασίας, είπε, γιατί βρισκόμαστε ενώπιον κύματος αναθεωρητισμού και αμφισβήτησης των συνόρων στα Βαλκάνια, όπου είναι κρίσιμος  (και όχι προς το συμφέρον της Ελλάδας) ο ρόλος της Τουρκίας και της Μόσχας. Μάλιστα δεν δίστασε να μιλήσει για στρουθοκαμηλισμό σε σχέση με το όνομα από πλευράς πολιτικών ηγεσιών και προσωπικοτήτων.

  Άσκησε κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική ότι αντί να λύνει εξωραΐζει τα προβλήματα χωρίς να δίνει λύσεις και αναφέρθηκε και στα συλλαλητήρια με σεβασμό όπως είπε στις επιλογές του κόσμου, αποδίδοντας την κινητοποίηση στην απογοήτευση των πολιτών και στις δυσκολίες της κρίσης. Ενώ καταφέρθηκε εναντίον του Π. Καμμένου γιατί με τις ενέργειες του στα Ίμια δίνει την ευκαιρία στους Τούρκους να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία.

  Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου που δεν πρέπει να χαθεί, γιατί θα είναι μια εθνική ήττα για την Ελλάδα. Και υποστήριξε την ενσωμάτωση των Σκοπίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς γιατί όπως είπε, μόνο έτσι, θα υπάρξει σταθερό κράτος και θα μπει φρένο σε αποσχιστικές τάσεις, επικίνδυνες για ολόκληρα  τα Βαλκάνια. Όμως θα πρέπει να έχουν λυθεί τα διμερή θέματα που δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά και ο αλυτρωτισμός, είπε.

  Αναφέρθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, σημειώνοντας ότι ήταν κρίσιμο πως είχε συνειδητοποιηθεί  από την τότε κυβέρνηση, ότι εν ανάγκη... η Ελλάδα θα μείνει  και μόνη της. Αλλά κατάφερε να μην απομονωθεί. Τώρα ο κ. Τσίπρας μπορεί να διαπραγματευτεί με έναν Ζάεφ, συνέχισε, που δείχνει σημάδια καλής θέλησης. Όμως ανησυχώ, είπε. Γιατί η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μόνη, ερήμην της Βουλής αλλά και γιατί ο στόχος δεν είναι να βρεθεί λύση αλλά να δημιουργηθεί πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία. Σημείωσε τη διχογνωμία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και απέδωσε τα συλλαλητήρια στη δυσπιστία του κόσμου ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση. Ζήτησε συνολική λύση για το θέμα, γιατί δεν αρκεί είπε το όνομα, πρέπει να αλλάξει και το Σύνταγμα.

  Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε ακόμα την ευρωπαϊκή διπλωματία ότι επέλεξε τη σταθερότητα έναντι της Δημοκρατίας, δημιουργώντας αστάθεια στα Βαλκάνια. Και ότι η είσοδος στους διεθνείς οργανισμούς δεν λύνει το θέμα των ασταθών κρατών.

  Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε ακόμα στη διείσδυση της Τουρκίας στα δυτικά Βαλκάνια αλλά και στον ρόλο της Μόσχας καθώς και στην οικονομική διπλωματία της Κίνας.

  Ο πρέσβης κ. Σαββαΐδης είχε  και προσωπικό βίωμα να αφηγηθεί αφού πήγε πρόξενος στα Σκοπιά εθελοντικά το 1981... Στην παρέμβαση του αναφέρθηκε αναλυτικά στη στρατηγική που ακολουθήθηκε για να φθάσει η Ελλάδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και στο ελληνικό "βέτο". Με δυο λόγια εξήγησε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί τη συνθέτη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, ήταν μια έξυπνη απάντηση απέναντι στις πιέσεις των συμμάχων και ειδικά των ΗΠΑ για να γίνουν δεκτά τα Σκοπιά με την προσωρινή της ονομασία μέλος του ΝΑΤΟ. Κι αυτό γιατί η αποδοχή της εισόδου στο ΝΑΤΟ με την ονομασία ΠΓΔΜ θα ήταν το τέλος κάθε διαπραγμάτευσης και η αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας ότι η μάχη για το όνομα είχε οριστικά χαθεί. Γιατί σε κάθε οργανισμό που γίνονταν δεκτοί οι Σκοπιανοί ως FYROM μετά χρησιμοποίησαν το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Παρά τους φόβους για απομόνωση στο ΝΑΤΟ υπήρξε τελικά ομόφωνη απόφαση, είπε...

  Ο ιστορικός Β. Γούναρης αναφέρθηκε σε 3 εθνικισμούς που βρίσκονταν σε σύγκρουση στη Μακεδονία, τον ελληνικό, τον βουλγαρικό και τον σερβικό. 3 διαφορετικές "αλήθειες" που όπως είπε δύσκολα συμβιβάζονται. Όμως η ιστορία δεν μπορεί να δώσει λύσεις, και μερικές φορές, συγκροτώντας εθνικές συνειδήσεις, είναι μέρος του προβλήματος.

  Η καθηγήτρια κ. Μπότσιου αναφέρθηκε στα σχέδια της Κομιντέρν για αυτοδιάθεση των Μακεδόνων και ύπαρξη μακεδονικού έθνους, σχέδιο που πίσω από την κομμουνιστική συναδέλφωση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, υπέκρυπτε έναν βουλγαρικό αρχικά, σερβικό μετά, εθνικισμό. Και αναφέρθηκε στις περιπέτειες του μακεδονικού στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όπου το ειδικό βάρος της Γιουγκοσλαβίας ήταν μεγάλο και η διπλωματική της επιρροή σημαντική λόγω του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

  Ο πρέσβης κ. Καραϊτίδης μίλησε  για την περίοδο μετά το 1993, την εποχή της κυβέρνησης Παπανδρέου δηλαδή και την απόφαση για  εμπάργκο. Ο Παπανδρέου χειριζόταν προσωπικά το θέμα. Αλλά είχε και συμβούλους, όπως ο Β. Βενιζέλος, που συζητούσε και ανέλυε το θέμα. Για να μην εμπεδωθεί το όνομα, επελέγη η επιβολή του εμπάργκο, εξήγησε. Προβλημάτιζε η απόφαση τον Παπανδρέου, ήξερε τις αντιδράσεις αλλά επεβλήθη για να βελτιώσει τα διπλωματικά της μέσα. Έστω και με μια ανορθόδοξη πολιτική. Καθώς η άρση του εμπάργκο θα γινόταν με ανταλλάγματα... και θα επέβαλε στα Σκόπια να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις. Αναφέρθηκε και στις πιέσεις Κλίντον για συμφωνημένη λύση και έναρξη διαπραγματεύσεων, με την αποστολή Χολμπρουκ στην Εκάλη. Αφηγηματικός, διέψευσε τα όσα δήλωσε ο Τ. Μιλερ πρόσφατα ότι ο Αν. Παπανδρέου ζήτησε από τον τότε Αμερικανό πρέσβη να κάνει τη δήλωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπερασπίστηκε την ενδιάμεση συμφωνία, σημειώνοντας ότι απέφερε διπλωματικά κέρδη στην Ελλάδα. Κατηγορώντας την πλευρά των Σκοπιανών ότι ακολουθούσαν δόλια συμπεριφορά με στόχο να αποφύγουν να τηρήσουν όσα είχαν δεσμευτεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων