Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Φεβ-2018 13:29

  Η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ συναντά τον πρώτο σκόπελο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ συναντά τον πρώτο σκόπελο

  Του Κώστα Ράπτη

  Η διαδικασία αναζήτησης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Από τη μία πλευρά, η διοργάνωση του συλλαλητηρίου των Αθηνών εισάγει μιαν αστάθμητη μεταβλητή που μένει να φανεί πως θα αφομοιωθεί από το ελληνικό πολιτικό σύστημα και δη η κυβέρνηση – αλλά πάντως δεν διαμορφώνει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για fast track επίλυση του θέματος.

  Από την άλλη πλευρά η ίδια η διαπραγμάτευση, συνάντησε την εβδομάδα αυτή το πρώτη της σοβαρό εμπόδιο, με αποτέλεσμα το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας και αμοιβαίων φιλοφρονήσεων να δώσει τη θέση του σε τριβές με τον διεθνή μεσολαβητή Matthew Nimetz.

  Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev συμφώνησαν στην επιδίωξη μίας νέας ονομασίας erga omnes (δηλ. έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις). Με άλλα λόγια, η ηγεσία της γειτονικής χώρας ανέλαβε να πραγματοποιήσει τα περισσότερα από τα βήματα που θα χρειαστούν ώστε να "συναντηθούν” οι δύο πλευρές, εφόσον δεν μπορεί πραγματικά να υπάρξει λύση erga omnes χωρίς εντέλει την πραγματοποίηση συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα ο κ. Zaev επιμένει ότι και η παλαιότερη δέσμευσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα του θα είναι ένας τρόπος ενδυνάμωσης της όποιας συμφωνίας προκύψει με την Αθήνα.

  Στο ίδιο πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση της γείτονος και ο προσκείμενος σε αυτήν πρόεδρος της Δημοκρατίας Gjorge Ivanov (που ασφαλώς αποτελούν αντικείμενο ασφυκτικών πιέσεων του διεθνούς παράγοντα) αντιδρούν μάλλον υποτονικά, σε σχέση με ό,τι θα ανέμενε κανείς, ενώ έχει τερματισθεί και το μποϊκοτάζ των εργασιών του κοινοβουλίου από το VMRO-DPMNE. Παράλληλα, τηλεφωνική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Societas Civilis έδειξε ότι το 61% των πολιτών της πΓΔΜ στηρίζουν πλήρως (43%) ή μερικώς (18%) τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με στόχο την ταχύτερη ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, - ποσοστό που αντιστοιχεί στο 50% των σλαβικής καταγωγής ερωτηθέντων (30% πλήρως, 20% μερικώς) και το 95% των πολιτών αλβανικής καταγωγής (84% πλήρως, 11% μερικώς). Επίσης, στο ερώτημα εάν με την αλλαγή του ονόματος θα αλλάξει και το νόημα των όρων "Μακεδονία” και "μακεδονικός λαός”, το 34% απάντησε ότι θα αλλάξει εντελώς, το 19% ότι θα αλλάξει μερικώς, το 33% ότι δεν θα αλλάξει καθόλου, ενώ 4% ότι μερικώς δεν θα αλλάξει.

  Η υπεράσπιση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ φαίνεται πως αποτελεί τη γραμμή άμυνας που έχει επιλέξει το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας, μετά και το εκεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Όμως ο τρόπος με τον οποίο έθεσε το ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Nikola Dimitrov ενώπιον του Matthew Nimetz στα Σκόπια την Πέμπτη (είτε αυτονομημένος, είτε σε παιχνίδι κατανομής ρόλων με τον πρωθυπουργό του) αποτελεί μια μορφή υπονόμευσης των όσων συμφωνήθηκαν στο Νταβός, εφόσον παραπέμπει και σε λύσεις διαφύλαξης της ταυτότητας στο εσωτερικό οι οποίες αναιρούν το erga omnes.

  Το ότι αυτή η φιλολογία συνάντησε τη συνηγορία του διεθνούς μεσολαβητή (ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι δεν έχει αντιληφθεί ποτέ από την Αθήνα κάτι που να συνιστά άρνηση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ) προκάλεσε τη δυσφορία της Αθήνας. Μετά από μία πρώτη διαρροή με την οποία ο Matthew Nimetz καλούνταν να μην ερμηνεύει την ελληνική πλευρά, όπως δεν τον ερμηνεύει και αυτή, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Κοτζιά με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ την Παρασκευή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών το ίδιο βράδυ, "του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποιά είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένοΜε βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Nimetz στα Σκόπια, διατύπωσα με τη μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί.

  Με άλλα λόγια η Αθήνα δεν αποδέχεται τη διατήρηση των ζητημάτων ταυτότητας εκτός διαπραγμάτευσης, ενώ υπενθυμίζει εμμέσως ότι η πραγματική διαπραγμάτευση έχει περάσει πλέον απευθείας στις δύο κυβερνήσεις. Το αν σε αυτό το κλίμα είναι εφικτή η απρόσκοπτη συνέχιση της διαπραγμάτευσης αποτελεί το μεγάλο ερώτημα των επόμενων 24ωρων.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων