Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Φεβ-2018 11:16

  "Ναι" από Δ. Παπαδημητρίου σε εξαγορά κόκκινων δανείων στρατιωτικών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Ναι" από Δ. Παπαδημητρίου σε εξαγορά κόκκινων δανείων στρατιωτικών

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Σε πλήρη επιβεβαίωση της εξαγγελίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου περί εξαγοράς των κόκκινων δανείων στρατιωτικών και αποστράτων με σκοπό την ανακούφιση των δανειοληπτών, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου στην Βουλή.

  Ο ίδιος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου της ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι σύντομα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση ώστε ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών Στρατού Ξηράς και Αέρος να μπορεί εκ του καταστατικού του να εξαγοράσει τα κόκκινα δάνεια των μελών του κι αυτοί στη συνέχεια να τα εξοφλήσουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Μάλιστα άφησε ανοιχτό αυτό να γίνει και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά χωρίς να δημιουργηθεί νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.

  "H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων”, τόνισε ο υπουργός. "Ένα επιπλέον εργαλείο στην προσπάθεια ρύθμισης των "κόκκινων" δανείων, εφόσον υφίσταται η οικονομική δυνατότητα, είναι και η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων, προκειμένου να διευκολύνονται οι δανειολήπτες και να τους προσφέρονται προτάσεις ρύθμισης, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να προσφερθούν από πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό ακριβώς το εργαλείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την εξαγορά των δανείων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών. Οπωσδήποτε αυτή η κίνηση θα χρειαστεί κάποια νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να προσαρμοστεί κατάλληλα ο ιδρυτικός νόμος του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών και να προστεθεί στις δραστηριότητές του η εξαγορά δανείων, είτε απευθείας είτε μέσω ίδρυσης ανώνυμης εταιρείας. Με ό,τι διαδικασίες, όμως, και αν απαιτούνται, πιστεύουμε ότι αυτή η δράση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προσφέρει λύσεις επωφελείς για όλους, δεδομένου του ήδη προσεκτικού της σχεδιασμού" τόνισε.

  Υπενθυμίζεται πως ο αναπλ. Υπουργός ΥΠΕΘΑ  Δ. Βίτσας, μετά την πρόταση του Πάνου Καμμένου  ανέφερε ότι υπάρχουν  διαθέσιμα 2 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

  Έκπληκτος από την απάντηση ο κ. Κωνσταντινόπουλος, κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει και τον κ. Γαβρόγλου να εξαγοράσει τα κόκκινα δάνεια των εκπαιδευτικών, ο Ξανθός των γιατρών και των νοσηλευτών,  ο Αποστόλου των αγροτών, ενώ είπε ότι άμεσα πρέπει να ενημερωθούν γι’ αυτή την δυνατότητα η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και άλλοι κοινωνικοί φορείς.

  Απαντώντας στις επισήμανση του βουλευτή της ΔΗΣΥ πολύ προσεχτικά ο υπουργός επιχείρησε να χαμηλώσει των πήχη των προσδοκιών λέγοντας: "Γενικώς η εξαγορά των "κόκκινων" δανείων από φορείς του δημόσιου τομέα μπορεί να προσφέρει λύσεις επωφελείς για όλους, τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και κυρίως για τους ιδίους τους δανειολήπτες. Μελετάμε αυτό το ενδεχόμενο επέκτασης μιας τέτοιας ενέργειας, αλλά το μελετάμε με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην προκληθεί ούτε δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά ούτε και ένα νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών. Επομένως, δεν είπα ότι όλα τα Υπουργεία μπορούν να το κάνουν αυτό".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων