Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιαν-2018 15:15

  Πλειστηριασμοί, διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ και έξοδος από τα μνημόνια στην απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πλειστηριασμοί, διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ και έξοδος από τα μνημόνια στην απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

  Η αποτίμηση των τριών ετών της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το τέλος των μνημονίων, η έξοδος της χώρας στις αγορές, η επόμενη μέραν για τη χώρα αλλά και η αμφίδρομη σχέση του κόμματος με την εφημερίδα "Αυγή" και τον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο που ψήφισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

  Η Κ.Ε. αναφέρεται στη μεγάλη και οδυνηρή περιπέτεια που πέρασε η χώρα την οποία, όπως υπογραμμίζεται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει σήμερα και την οδηγεί με αργά, αλλά σταθερά βήματα στην οικονομική της αυτοδυναμία, αποδεικνύοντας ότι ήρθε η ώρα να σπάσει η παγιωμένη αντίληψη που θέλει την Αριστερά ανίκανη να κυβερνήσει.

  Το γεγονός ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει μια αριστερή υπογραφή είναι καθοριστικό. Εάν δεν υπήρχε η παρούσα κυβέρνηση, το τέλος των Μνημονίων, εάν επερχόταν, δεν θα συνέβαινε με τους όρους που σήμερα επιτυγχάνουμε και σίγουρα δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις για συνολική αναμέτρηση με το παρελθόν της χρεοκοπίας, τονίζεται στο κείμενο της Κ. Ε.

  Σε μια αποτίμηση των τριών ετών διακυβέρνησης, το κείμενο συμπερασμάτων της Κ. Ε αναφέρει:

  * Καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να επιτύχουμε σημαντικούς στόχους, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την καθολική πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, τη μείωση της ανεργίας, στόχους τους οποίους είχαμε στον προγραμματικό μας λόγο.

  * Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αποτρέψαμε την ανταπεργία και την απελευθέρωση των απολύσεων.

  * Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είναι αυτοί που κατέστησαν το ΣΕΠΕ πραγματικό όπλο υπεράσπισης των εργαζομένων.

  * Δομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνταν να υλοποιήσουν σε περιόδους ευμάρειας, υλοποιούνται τώρα υπό συνθήκες μεγάλης στενότητας.

  * Και στις τρεις αξιολογήσεις είχαμε, όπως είναι λογικό σε κάθε διαπραγμάτευση, συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Σε κάθε μία από αυτές όμως είχαμε και υιοθέτηση μέτρων και αποφάσεων που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, διευρύνουν το πλαίσιο της δημοκρατίας και είναι στον πυρήνα της στρατηγικής μας.

  * Έχουν γίνει τομές στην υγεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα, στην ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, τα εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα.

  * Στην 3η αξιολόγηση οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες από τις όποιες αλλαγές γίνονται προς άλλη κατεύθυνση από αυτήν που εμείς προσπαθήσαμε και επιδιώκαμε.

  * Γίνεται πράξη μια αναγκαία μεταρρύθμιση, η ολοκλήρωση της σύνταξης του κτηματολογίου, που σκοπίμως δεν υλοποιούνταν επί σαράντα χρόνια προκειμένου να συντηρείται ένα πελατειακό καθεστώς ρύθμισης θεμάτων της οικονομικής ζωής του τόπου.

  * Ο συνολικός προϋπολογισμός του οικογενειακού επιδόματος για το παιδί αυξάνεται από 650 εκατ. ευρώ σε 910 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών θα έχουν πολύ σημαντική αύξηση στο οικογενειακό τους επίδομα. Είναι ανάγκη πάντως, μέσα στο 2018 να διορθωθεί η όποια μείωση υπάρξει σε μια μικρή αριθμητικά κατηγορία τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ώστε η μετάβαση σε ένα δίκαιο και ορθολογικό σύστημα να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  * Στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας που διαμορφώθηκε, όχι μόνο με τη συναίνεση αλλά και την πολιτική βούληση των προηγούμενων κυβερνήσεων, παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας.

  * Δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο υπέρ των εργαζομένων, έναντι όλων των άλλων απαιτήσεων σε περίπτωση πτώχευσης εταιρείας.

  * Η ρύθμιση για την απαρτία στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία δεν θα ήταν επιλογή μιας αριστερής κυβέρνησης. Ήταν αποτέλεσμα, μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που αποκρούστηκαν πολύ πιο ακραίες απαιτήσεις. Δεν αποτελεί κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. Το δικαίωμα της απεργίας συνεχίζει και αποτελεί ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα το υπερασπιστεί απέναντι σε όλους όσοι το επιβουλεύονται όπως το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και η ΝΔ. Απέναντι σε αυτούς που όταν ήταν στην κυβέρνηση δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν την επιστράτευση.

  Για τους πλειστηριασμούς

  Τις εργασίες της Κ. Ε απασχόλησε το θέμα των πλειστηριασμών , όπου και τονίστηκε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα πλέγμα μέτρων με συγκεκριμένες διατάξεις στη Βουλή που κατοχυρώνουν και σήμερα την λαϊκή κατοικία από χρέη με:

  1. Την τροποποίηση-ενίσχυση του Νόμου Κατσέλη.

  2. Τη θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

  3. Την αποφυγή πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, μέχρι ένα εισοδηματικό όριο και μέχρι ένα όριο αξίας της Α' κατοικίας.

  Ενώ όπως σημειώνεται στο κείμενο, αξιοποιείται κάθε δυνατότητα για για την επέκταση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της λαϊκής κατοικίας, με στόχο να προστατεύσουμε όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν και όχι όσους επιλέγουν να είναι κακοπληρωτές δανείων τα οποία τελικά πρέπει να εξυπηρετηθούν, με ρυθμίσεις που επιβαρύνουν το σύνολο των πολιτών.

  Για την έξοδο από τα μνημόνια

  Στο κείμενο της Κ. Ε χαρακτηρίζεται το 2018 ως έτος-τομή, έτος-ορόσημο για την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφαινόμενη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία επαναφέρει την ευθύνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Η έξοδος αυτή δεν σημαίνει προφανώς ότι όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση τον προσεχή Αύγουστο θα έχουν ξεπεραστεί.

  Σημειώνεται πως τέλος των μνημονίων δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή που θα επιτρέπει και ταυτόχρονα θα επιβάλλει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας ως κοινωνία για να σχεδιάσουμε το μέλλον με δική μας ευθύνη.

  Η Κ. Ε υπογραμμίζει πως η επιδιωκόμενη έξοδος στις αγορές, δεν είναι ούτε η συνέχιση δανεισμού από τον ESM, ούτε η πιστοληπτική γραμμή (λύση που επεδίωξε, χωρίς να το επιτύχει, η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014) αλλά η καθαρή έξοδος, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα ή άλλες δεσμεύσεις, πέρα από αυτές που προβλέπονταν σε κάθε άλλη χώρα που βρέθηκε στην ίδια κατάσταση.

  Επίσης υπογραμμίζεται πως η έξοδος που επιδιώκεται "σημαίνει ότι θα βγούμε στις αγορές έχοντας διαμορφώσει ήδη ένα απόθεμα κεφαλαίων που θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε απρόβλεπτες απειλές. Αυτός είναι και ο μόνος όρος για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο συμπερασμάτων της Κ.Ε.

  Η επόμενη μέρα για τη χώρα

  Την Κ.Ε. απασχόλησε η επόμενη μέρα της χώρας για την οποία τονίζεται πως η εξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει και το τέλος της κρίσης και για το λόγο αυτό προκρίνεται ο σχεδιασμός μέσα από μια συλλογική και συνολική προσπάθεια. Ζητείται:

  "Να αξιολογηθούν οι προοπτικές, οι κινδύνοι, και οι απειλές με βάση τα νέα δεδομένα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Να οργανωθεί η μετάβαση από αποσπασματικά μέτρα και επιμέρους παρεμβάσεις, (που για αντικειμενικούς λόγους έγιναν ως τώρα), σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την κοινωνία, το κόμμα και την κυβέρνηση αλλά και να καλυφθούν κενά στις προγραμματικές και πολιτικές επεξεργασίες. Να συζητήσουμε πώς θα φέρουμε σε αντιστοιχία τα υποκείμενα και τις μεθόδους της δράσης μας με τους απαιτητικούς στόχους του εγχειρήματος που έχουμε αναλάβει. Από τη θεώρηση και διαπίστωση, στην αποτελεσματική γρήγορη παρέμβαση. Με βασικό στυλοβάτη, μέσα και δίπλα μας, όλες εκείνες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, που θέλουν και μπορούν να χαράξουν μία 'άλλη' θετική σελίδα για το μέλλον αυτού του τόπου!".

  Για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ

  Το κείμενο της Κ.Ε. αναφέρει "με την ανάληψη πρωτοβουλιών που αξιοποίησαν και αξιοποιούν τη γεωπολιτική μας θέση έχουμε πλέον αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Ένα ρόλο και μια θέση δύναμης σταθερότητας που προωθεί την ειρήνη, τη συνεργασία και τον διάλογο. Ειδικά για τη Βαλκανική χερσόνησο, η χώρα οφείλει να πρωτοστατήσει ώστε τα Βαλκάνια να αποτελέσουν πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει πλέον μετατραπεί από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης.

  Προσθέτει πως στην Ελλάδα η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ισχυρής αριστερής δύναμης στην κυβέρνηση, επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου, προσαρμοσμένου στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα, που θα ενοποιεί όλες τις υπαρκτές, αντιεθνικιστικές δυνάμεις που τέμνουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Στη δε πΓΔΜ, η πρόσφατη πολιτική αλλαγή συνοδεύεται από σημαντικές πολιτικές και συμβολικές κινήσεις απαλλαγής από τον αλυτρωτισμό που επέτρεψαν την έναρξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος. Ενώπιον του ενδεχομένου επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν υπεύθυνα, ώστε να ηττηθεί και σε αυτό το πεδίο η πολιτική της αδιαλλαξίας που έχει οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο ετών, αποδυναμώνοντας τη θέση της χώρας μας διεθνώς. Η ηγεσία της ΝΔ δεν ανταποκρίνεται θετικά στην πρόκληση αυτή. Παλινωδεί μεταξύ της 'θέσης του Βουκουρεστίου' και της στρατηγικής του Α. Σαμαρά το 1993 (σ.σ. το κείμενο ψηφίστηκε μέρες πριν τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ για το θέμα). Αδήριτη ανάγκη του προοδευτικού, δημοκρατικού, αντι-εθνικιστικού κόσμου είναι οι δυνάμεις που αναφέρονται σε αυτόν, να σταθούν στο ύψος αυτής της ιστορικής περίστασης, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο που θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος.

  Η Κ.Ε. για τα αναπτυξιακά Συνέδρια

  Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια υλοποιούνται μετά από απόφαση της ΚΕ. Αποτελούν μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία. Η διαβούλευση με την κοινωνική βάση (τοπική αυτοδιοίκηση-επαγγελματικά επιμελητήρια-πανεπιστημιακά ιδρύματα-σωματεία εργαζομένων-ενεργούς πολίτες) αποτελεί τομή για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας, καθώς τα Συνέδρια αυτά αμφισβητούν στην πράξη το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής διαδικασίας.

  Όπως τονίζεται στο κείμενο πρέπει να σημειωθεί ότι τα Περιφερειακά Συνέδρια έχουν και συνέπειες στη συνολική λειτουργία του κόμματος. Ο μεγάλος όγκος υποχρεώσεων απαιτεί τη σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση τμήματος του στελεχιακού δυναμικού με τη συγκεκριμένη προσπάθεια, γεγονός που αφήνει πίσω τη δουλειά σε άλλους σημαντικούς τομείς. Μέσα από τη διαδικασία αυτή αναδείχθηκαν ορισμένες αντικειμενικές αδυναμίες σχετικά με την αποτελεσματική ανταπόκριση του στελεχιακού δυναμικού στις σύγχρονες ανάγκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Τονίζεται πως συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας σε κεντρικό κομματικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, στην οποία συμμετέχουν όλα τα στελέχη που ενεπλάκησαν στην διοργάνωση των συνεδρίων.

  Για την αξιοπιστία της πολιτικής

  Η Κ.Ε. σημειώνει πως αποτελεί καθήκον της η συνέχεια της προσπάθειας για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού συστήματος και ενός μοντέλου διακυβέρνησης που δεν θα αναπαράγει ενδογενώς τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όπως συνέβαινε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά θα την αποκλείει. Σημαντικό ρόλο εδώ μπορεί να διαδραματίσει και η συνταγματική αναθεώρηση.

  Για την Αυγή και το "Στο Κόκκινο"

  Τονίζεται πως αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του κόμματος και την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τους πολίτες. Η απάντηση στην πολύπλευρη κρίση που βιώνουν θα έρθει μέσα από την υλοποίηση ενός οικονομικού και δημοσιογραφικού σχεδίου επανεκκίνησης, συμπράξεων και ενοποίησης. Αυτό το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης προϋποθέτει τα οικονομικά εργαλεία για την υλοποίησή του.

  Τέλος στο σχέδιο στήριξης ΑΥΓΗΣ-ΚΟΚΚΙΝΟΥ συμμέτοχο πρέπει να είναι όλο το κόμμα και οι οργανώσεις του. Ειδικότερα όσον αφορά την Αυγή, το σκέλος των συνδρομών πρέπει να προχωρήσει και με ευθύνη των οργάνων του Κόμματος και της ΚΟ. Ταυτόχρονα με το αναπτυξιακό σχέδιο που θα υλοποιηθεί με την ευθύνη των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, οι επόμενες συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών, καθώς και οι οργανώσεις της Νεολαίας, θα ασχοληθούν επισταμένα με το θέμα της στήριξης στα μέσα και θα υλοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα, στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ των 2 μέσων και του κόμματος.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων