Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιαν-2018 19:40

  Τσίπρας: Λύση χωρίς περιθώρια αλυτρωτικών διεκδικήσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τσίπρας: Λύση χωρίς περιθώρια αλυτρωτικών διεκδικήσεων

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:35

  Της Νίκης Ζορμπά

  "Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση: Κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία έναντι όλων, χωρίς περιθώρια για αλυτρωτικές διεκιδικήσεις" είναι η περιγραφή του Αλέξη Τσίπρα  της θέσης με την οποία προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει απόψε και αύριο. 

  Ο κ. Τσίπρας, αφού επανέλαβε ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου αυτή τη φορά, ότι ανοίγει "παράθυρο" ευκαιρίας για λύση σε ένα ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα για 25 χρόνια, δεδομένων των θετικών βημάτων που δείχνει πρόθυμη να κάνει η κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ στην FYROM, εξήρε και τη στάση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, μιλώντας για "νηφαλιότητα" στις τοποθετήσεις του. 

  Στον αντίποδα τοποθέτησε τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο εγκάλεσε για ακραίο πολιτικό τυχοδιωκτισμό και ανεύθυνη εθνική στάση για να κρατήσει "το ακροδεξιό του ακροατήριο", όπως είπε. 

  Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως την πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια δεν μπορεί να την ανακόψει κανείς, διευκρινίζοντας πάντως, πως η έξοδος αυτή "δεν θα είναι το τέλος της διαδρομής αλλά κρίσιμος και απαραίτητος κόμβος". 

  Απαντώντας ο ίδιος στην ερώτηση "μετά τα μνημόνια, τι;" μίλησε για την ανάγκη παραγωγής και δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, φοροελαφρύνσεων για τα μικρά και μεσαία στρώματα, την επιβάρυνση των οποίων ομολόγησε, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. 

  Προχωρώντας μάλιστα σε απολογισμό της τελευταίας τριετίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε "απόπειρα εξαπάτησης" περί δήθεν εξόδων από τα μνημόνια από την Κυβέρνηση Σαμαρά σε αντίθεση με την δική του Κυβέρνηση η οποία πέτυχε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους και θα βγάλει τελικά την χώρα από την κρίση. 

  Απευθυνόμενος πάντως σε κομματικό ακροατήριο, ο πρωθυπουργός, χρησιμοποίησε επανειλημμένως στην ομιλία του τον όρο "Αριστερά" για να περιγράψει την Κυβέρνησή του, διαχωρίζοντάς τη από την …άλλη Αριστερά ( σ.σ ΚΚΕ-ΛΑΕ) που είναι η Αριστερά της… ήττας. 

  "Ήμασταν και είμαστε η Αριστερά της μάχης, των οραμάτων αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε αυτή η αριστερά αλλά και της ευθύνης που στις δύσκολες στιγμές βάζει πρώτα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  Στο πλαίσιο αυτό, είπε για:
   

  πΓΔΜ

  Η απόμονωση και τα εθνικιστικά παραληρήματα ζημιώνουν όποια χώρα τα επιλέγει. 

  Η ελληνική θέση είναι σαφής και θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση: Κοινά αποδεκτή συνθετη ονομασία έναντι όλων.

  Είναι θετικό ότι βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. 
  Στόχος είναι βιώσιμη λύση που να μην αφήνει περιθώρια για αλυτρωτικές διεκδικήσεις

  Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα,  είχε την ατυχία να έχει ως Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα

  Υπάρχουν και σήμερα συνεχιστές της πολιτικής Σαμαρά. Οι μεγαλύτερες συμφορές σε αυτό τον τόπο ήρθαν από δήθεν πατριώτες. Όπως με την τραγωδία της Κύπρου με τους χειρισμούς της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

  Ν.Δ 

  Ο αρχηγός της Ν.Δ προσθέτει στο παλμαρέ των πετυχημένων παρεμβάσεών του, μια ακόμη  στάση εθνικής επιπολαιότητας. Αντιμετωπίζει ένα μείζον θέμα με όρους μικροπολιτικής μιζέριας. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να κρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα. Τη μια αναφέρεται στον Καραμανλή την άλλη στον Σαμαρά. Δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις αντιφάσεις του. 

  Το ονοματολογικό δεν είναι εσωτερικής κατανάλωσης όπως νομίζει ο κ. Μητσοτάκης για να παίζει παιχνίδια. Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα να πάρει θέση

  Κοινωνικά ανάλγητη η Ν.Δ, καταψήφισε και την διάταξη για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων σε πτωχευμένες εταιρείες. 

  Αφού πείστηκαν ότι δεν πέφτει η Κυβέρνηση, προσδοκούν να συμβεί αυτό όχι μέσα από την οικονομία αλλά μέσω του ονοματολογικού. Ο πιο ακραίος και ανεύθυνος πολιτικός τυχοδιωκτισμός.

  Απολογισμό τριετίας

  Αποδείχθηκε η αδυναμία των κομμάτων που έβαλαν τη χώρα στην κρίση, να τη βγάλουν από την κρίση. Όσο κι αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες των δανειστών δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτισή τους με τις νεοφιλελεύθερες ιδέες τους
  Η έξοδος από την κρίση,  χρειάζεται διαρκή προσπάθεια με διαρκείς μάχες και τομές. 

  Οι στόχοι καλύφθηκαν, αυξήθηκαν προϋπολογισμοί για Υγεία- Παιδεία, μειώθηκε η ανεργία, οι αποδόσεις των ομολόγων της δεκαετίας βρίσκονται σε προ κρίσης επίπεδα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση, περισσότερο από 1,7 ο ρυθμός ανάπτυξης του 2017. 

  Καμία σύγκριση με την απόπειρα εξαπάτησης ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια της κυβέρνησης Σαμαρά

  Κυβέρνηση 

  Είμαστε η αριστερά που δεν προσέρχεται για να καταγράψει η ήττα, η αριστερά που εξαντλεί κάθε πιθανότητα για να βελτιωθεί η ζωή των λαϊκών τάξεων. Οι επιλογές που κάναμε στο πεδίο της μάχης, φαίνονται ότι δικαιώνονται.  Προϋπόθεση ήταν η κυβέρνηση  της Αριστεράς για να έρθει το τέλος των μνημονίων

  Η Αριστερά που δεν το βάζει στα πόδια είναι μια αριστερά που παίρνει ρίσκα. Η τόλμη μας να μπούμε στη φωτιά έχει παράξει ήδη σημαντικές νίκες που είναι η παρακαταθήκη μας για τη νέα εποχή. 

  Οικονομία

  Ορόσημο το 2018 για τη χώρα. 

  Μετά το μνημόνιο τι; Η δική μας απάντηση: Τομέας παραγωγής, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον κλπ ορισμένες από τις προϋποθέσεις ανάκαμψης. Σημαντική και η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Και η κοινωνική δικαιοσύνη.
  Απόλυτη προτεραιότητα να αντιστραφούν οι πολιτικές απορρύθμισης στην αγορά εργασίας.
  Απόλυτη ισότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε Υγεία και Παιδεία.

  Φορολογία

  Μεγάλη η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης. Είναι στις προτεραιότητές μας να εξετάσουμε τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
   

  Διαπλοκή

  Παίζουν τα ρέστα τους όσοι είναι έκνομοι για να αντιπολιτευτούν αυτή την κυβέρνηση που δεν  ήταν δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους. Ακόμα, δεν έχετε δει τίποτα, όπως είπε ο Ευκλείδης. 

  *Διαβάστε ακόμα

  ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει τυχοδιωκτικά ακόμη και τα εθνικά θέματα

  -Τσίπρας σε Στόλτενμπεργκ: Να τηρηθεί η διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου

  -Α. Σαμαράς: Τίτλος τιμής για εμένα η επίθεση Τσίπρα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων