Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιαν-2018 17:54

  Dimitrov: Καλή η συγκυρία, αλλά οι δυσκολίες μπορεί να μην ξεπεραστούν αυτή τη στιγμή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Dimitrov: Καλή η συγκυρία, αλλά οι δυσκολίες μπορεί να μην ξεπεραστούν αυτή τη στιγμή

  Στην ίδια πλευρά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν, φαίνεται πως βρίσκονται Ελλάδα και Σκόπια όσον αφορά την βούληση για επίλυση του ονοματολογικού, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του balkaninsight.com, όπου φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Domitrov.

  Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα ο Domotrov δηλώνει "συγκρατημένα αισιόδοξος" όσον αφορά την δυνατότητα επίτευξης μιας οριστικής λύσης σε αυτή την ιστορική διαμάχη, καθώς σε αντίθεση με συναδέλφους του που καλλιεργούν κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας γεννώντας ελπίδες για άμεση επίλυση του ζητήματος, αναγνωρίζει τον κίνδυνο μετάθεσής του κάποια πιο κατάλληλη στιγμή στο μέλλον.

  Ωστόσο υπογραμμίζει πως η Ελλάδα και το Σκόπια έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να εκμεταλλευτούν το υφιστάμενο momentum, ενώ χαρακτηρίζει "ιστορική" την ευκαιρία να κλείσει αυτό το κεφάλαιο με την Ελλάδα.

  "Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ο, τι περνάει από το χέρι μας, τόσο εμείς όσο και η Αθήνα, ώστε να αδράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Domitrov.

  "Ενθαρρύναμε τον κ. Νίμιτς και αναμένω πως την Τετάρτη, θα καταθέσει στο τραπέζι τις ιδέες και τις προτάσεις του – ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει μια ουσιώδη πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά, θα αναμιχθούμε πιο άμεσα και εμείς [σ.σ. οι δύο υπουργοί Εξωτερικών] θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών", υποστήριξε και αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η εν λόγω άμεση εμπλοκή των υπουργών στις διαπραγματεύσεις:

  "Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό. Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν συμβαίνει, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο. Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο να μην μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό".

  Όσον αφορά την ονομασία, ο κ. Dιmitrov επιμένει πως η λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο "Μακεδονία".

  "Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύψει πολλά στοιχεία, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάψει την ταυτότητά μας. και να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει σαφέστερη διάκριση μεταξύ της χώρας "Μακεδονία" και της περιοχής της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο "Μακεδονία" - αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου, και για τις δύο πλευρές ", δήλωσε ο ίδιος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων