Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Ιαν-2018 11:53

  Μ. Λαζαρίδης: Κυβερνητικές γελοιότητες στο θέμα των Σκοπίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μ. Λαζαρίδης: Κυβερνητικές γελοιότητες στο θέμα των Σκοπίων

  "Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια κοινή και ενιαία θέση. Αυτά που λέει τώρα ο κ. Καμμένος είναι τουλάχιστον γελοία. Έλεγε προεκλογικά ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν διαπραγματευτεί σύνθετη ονομασία. Λέει τώρα ότι δεν δέχεται τον ελληνικό όρο Μακεδονία μόνο στα ελληνικά. Δεν δέχεται δηλαδή το Μακεδονία, αλλά δέχεται ας πούμε το "Mακεντόνια" ή το "Μασεντόνσκι"; Ή ότι τα ξένα Κράτη θα υιοθετούσαν ποτέ τον όρο Μακεδονία στα ελληνικά; Είναι φαιδρά όλα αυτά ακόμη και για να τα σχολιάσει κανείς. Αλλά δείχνουν και με πόσο φαιδρό και πρόχειρο τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι γελοιότητες και η κυβερνητική διχοστασία πλήττουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας;", τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καρφίτσα" ο Μακάριος Λαζαρίδης.

  Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη προσθέτει: "Υπάρχει εθνική θέση, όπως διατυπώθηκε από το 2007 και προασπίστηκε από την απόφαση του Βουκουρεστίου και υιοθετήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Θέλω να υπογραμμίσω ότι για μας απαιτείται να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεύτερον, να ισχύει erga omnes, για κάθε χρήση, εντός και εκτός, διμερώς και πολυμερώς. Και τρίτον να υπάρξει από την πλευρά των Σκοπίων σαφής αποκήρυξη όλων των αλυτρωτικού χαρακτήρα αναφορών, που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της Ιστορίας μας. Τονίζουμε ότι δεν νοείται και δεν συγχωρείται καμία απόπειρα σαλαμοποίησης της συμφωνίας. Εάν δεν συντρέχουν όλα αυτά μαζί δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία".

  Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αγνοείς τους κινδύνους και υπογραμμίζει: "Οφείλουμε, κατά συνέπεια, να επαγρυπνούμε, αλλά και να παραμένουμε ψύχραιμοι. Απαιτείται σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα. Το γεγονός ότι τα ελληνοτουρκικά μπήκαν στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης στη γείτονα, τροφοδοτεί ακρότητες και μεγιστοποιεί τους κινδύνους. Για όλους, ωστόσο, έχουμε την ίδια απάντηση. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών".

  Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την τρίτη αξιολόγηση ο κ. Λαζαρίδης τονίζει: "Ο κ. Τσίπρας έχει επιβάλει και για το 2018, αλλά και για το 2019 και το 2020, πολύ επώδυνα - ιδίως για τους πιο αδύναμους - μέτρα. Το 2018 ξεκίνησε με επιπλέον φόρους και περικοπές επιδομάτων - ΕΚΑΣ, πετρέλαιο θέρμανσης κ.α. - συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, όμως, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ψηφίσει, για το 2019 και το 2020, μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ, που αφορούν περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου, εξαιτίας των οποίων οι χαμηλόμισθοι θα χάσουν ένα μηνιάτικο και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δύο. Και έχει δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2023 με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων