Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιαν-2018 13:05

  Ακριβή και υποχρεωτική η διαμεσολάβηση, λέει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ακριβή και υποχρεωτική η διαμεσολάβηση, λέει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Τις θέσεις που εξέφρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων "δικαίωσε" με την έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για τον θεσμό της διαμεσολάβησης "αδειάζοντας" επί της ουσίας τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ.Κοντονή ο οποίος είπε ότι ο νέος θεσμός είναι φθηνός και δεν εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών στην Δικαιοσύνη.

  Όπως αναφέρει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην Έκθεση της επί του πολυνομοσχεδίου της γ αξιολόγησης

  "Προβληματισμός δύναται να δημιουργηθεί, κατ’ αρχάς, ως προς το κατά πόσον η έκταση της υποχρεωτικής προσφυγής στη διαμεσολάβηση, οι ειδικότεροι όροι οι οποίοι διέπουν τη διεξαγωγή της, καθώς και το κόστος που αυτή συνεπάγεται, θίγουν το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα (άρθρο 20), αλλά και στα άρθρα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων" .

  Επίσης αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών οι οποίοι πλέον υποχρεωτικά θα πρέπει να προσφεύγουν και να πληρώνουν υποχρεωτικά πρώτα τους διαμεσολαβητές για αστικές και εμπορικές διαφορές.

  Στις επισημάνσεις του κ. Χ. Σεβαστίδης Εκπρόσωπο Τύπου της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΝΔΕ)) ότι οι νέες διατάξεις για την ιδιωτική διαμεσολάβηση, παραβιάζουν μια σειρά από συνταγματικές διατάξεις, ("τα  άρθρα 4,5, 8 και 20 του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν την ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη), ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε καλώντας σε "υπευθυνότητα" όλες τις πλευρές.

  Ο κ. Σεβαστίδης κατά την ακρόαση των φορέων, είπε ότι ο αποκλεισμός της πρόσβασης στη δικαιοσύνη στα δικαστήρια, γίνεται με τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού προ σταδίου ιδιωτικής διαμεσολάβησης που επιπλέον, θα είναι πολυδάπανο.

  Η ελάχιστη αμοιβή του διαμεσολαβητή καθορίζεται σε 170 € και επιπλέον 100 € ωριαία αποζημίωση. Ο ίδιος έκανε σύγκριση με την  Γερμανία, λέγοντας ότι εκεί  η  διαμεσολάβηση είναι προαιρετική, και το κόστος ανέρχεται σε 80 €.

  "Παράλληλα προβλέπονται χρηματικές ποινές για την περίπτωση που κάποιο μέρος δεν προσέλθει στη διαμεσολάβηση" τόνισε. "Ποιος ωφελείται από όλη αυτή τη διαδικασία; Είναι σαφές ότι η διαμεσολάβηση δεν θα ασκείται μεμονωμένα από τους διαπιστευμένους, 1500 -1600 σήμερα  διαμεσολαβητές, αλλά από μεγάλα κέντρα  εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, που είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, με το κλειδί στο χέρι, και περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού".

  Όπως είπε σε κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε., πλην της Ιταλίας, όπου και εκεί το ζήτημα  εκκρεμεί στα δικαστήρια, δεν έχει λυθεί οριστικά, δεν ισχύει η υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

  Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης στα παραπάνω πέρασε στην αντεπίθεση χθες το βράδυ και πριν ανακοινωθεί η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής λέγοντας σε υψηλούς τόνους "που είδαν οι κύριοι Δικαστές και οι Εισαγγελείς ρόλο οιονεί Δικαστή στον διαμεσολαβητή. Οι αμοιβές  είναι οι εξής, για να καταλάβετε που μας λένε για υψηλές αμοιβές:  στις ειδικές διαδικασίες και στις μικροδιαφορές- ακούστε τα υψηλά ποσά- 50 ευρώ και στις λοιπές διαδικασίες 170 ευρώ, τα οποία μάλιστα επιμερίζονται. Αυτά είναι τα "υψηλά ποσά" τα οποία δεν μπορούν να τα αντέξουν δύο διάδικοι, 50 ευρώ για μικροδιαφορές και ειδικές διαδικασίες και 170 ευρώ για όλες τις άλλες".

  Και κατέληξε λέγοντας ότι  υπήρξε ένας ισχυρισμός, ότι δήθεν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα ορισμένων υποθέσεων. "Σας ενημερώνω υπεύθυνα από το βήμα της Βουλής, ότι η ευρωπαϊκή οδηγία με αριθμό 52 του 2008, στο άρθρο 2, παράγραφος 1γ, προβλέπει ρητά την υποχρεωτικότητα.".  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων