Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιαν-2018 22:16

  Τσίπρας: Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να υπάρξει ευοίωνο μέλλον

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τσίπρας: Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να υπάρξει ευοίωνο μέλλον

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:40

  "Ευχαριστώ τον Πάολο Τζεντιλόνι για την σημερινή σύνοδο η οποία αναδεικνύει την σημασία που αποκτά η πρωτοβουλία μας των χωρών του Νότου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Είναι κοινή πεποίθησηότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων αλλά είναι επίσης κοινή πεποίθηση ότι το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ευοίωνο με θαρραλέα και απαραίτητα βήματα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη τύπου με τους υπόλοιπους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, μετά τις εργασίες της Τέταρτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που διεξήχθη στην Ρώμη.

  Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη

  "Μόνο αν αλλάξει, η Ευρώπη θα έχει ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες. Θα αλλάξουμε αν δεν κάνουμε τα ίδια λάθη, αν δεν υπάρξουν οι ίδιες λαθεμένες πολιτικές", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Και μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι "το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη αλλά πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί η οικονομική κρίση, για να προλάβουμε την εκδήλωση νέων κρίσεων".

  "Είναι σημαδιακό το ότι η κρίση τελειώνει εκεί που πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο, Τελειώνει συμβολικά και ουσιαστικά με την έξοδο και της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018", υπογράμμισε.

  Απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής

  Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε επίσης σαφές ότι "πρέπει να μιλάμε για την Ευρώπη και για το μέλλον όχι με την γλώσσα της κρίσης, αλλά με εκείνη των αξιών και των οραμάτων για τους νέους της Ευρώπης. Με την γλώσσα της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας", διότι "αν κάτι λείπει, σήμερα, δεν είναι κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική".

  Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί ότι "είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, αφού " καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να πορευθεί χωρίς κανόνες σύγκλισης, με αντίθετες πορείες".

  Οι χώρες του Νότου οφείλουμε να δράσουμε για μια αποτελεσματική κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

  Σε σχέση με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο πρωθυπουργός τόνισε:

  "Σήμερα συζητήσαμε και για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Οι ροές έρχονται από τα σύνορα της ΕΕ και εμείς είμαστε χώρες που βρισκόμαστε στα νότια και ανατολικά σύνορα. Δεν δοκιμάζεται μόνο η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την παγκόσμια πρόκληση αλλά και συνοχή της ΕΕ. Οι χώρες του Νότου οφείλουμε να δράσουμε για μια αποτελεσματική κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Με αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων αλλά και με αλληλεγγύη, κυρίως προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές".

  Το Αιγαίο, περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές, όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονές μας

  Τέλος, σε ότι αφορά τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις υπογράμμισε με έμφαση:

  "Η ΕΕ πρέπει να δώσει το στίγμα υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας, του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται, ιδίως στη Μεσόγειο. Υπογραμμίσαμε την σημασία δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό - εγώ και ο Νίκος- αλλά και την ανάγκη η θάλασσα του Αιγαίου να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας διότι όλο και περισσότερο στο Αιγαίο βασίζεται και η ευρωπαϊκή ασφάλεια . Χρειάζεται να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές, όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονές μας. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν ειδικό βάρος και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αναγκαίες αλλαγές, στην προοπτική της ενότητας αλλά και στην προοπτική μεγάλων, αναγκαίων τομών και θαρραλέων αλλαγών που χρειάζεται το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη".

  Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, τα ελληνοτουρκικά, για θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος και το μέλλον της Ευρώπης.

  Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

  Στις προκλήσεις της Ευρώπης αναφέρθηκαν οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου

  Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και στα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες του Νότου αναφέρθηκαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Νότου μετά την ολοκλήρωση της 4ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

  "Να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή που είναι θετική, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ε.Ε. σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η άμυνα, οι υποδομές, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Επιδιώκουμε κοινές δημόσιες πολιτικές και κοινούς προϋπολογισμούς, τόνισε και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ευρώπη. Οι θέσεις των χωρών του Νότου συγκλίνουν στη μεταναστευτική πολιτική. Υπάρχει ανάγκη για Ευρώπη με κοινωνική συμμετοχή, οι χώρες μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο , τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

  "Αναζητούμε την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του δημοκρατικού κεκτημένου ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης" σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

  Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί αλλά και ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές και τόνισε ότι απαιτείται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη εις το έπακρον για τις χώρες της πρώτης γραμμής όπως είναι οι χώρες του Νότου. Τόνισε επίσης πως η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον Μάρτιο την 5η Σύνοδο.

  Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά την τραπεζική φορολογική νομισματική ένωση με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, και περισσότερες θέσεις εργασίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε την ανάγκη να επαναφέρουμε όπως είπε τις διαβουλεύσεις των πολιτών. Συγκλίνουμε σε σημεία όπως πιο δημοκρατική Ευρώπη, να ενισχύσουμε τα σύνορα μας και να θέσουμε το ζήτημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό και να εργαστούμε για ομοφωνία σε ζητήματα νομισματικής ολοκλήρωσης, ανέφερε ο Μακρόν.

  "Μερικές χώρες βιώσαν την κρίση περισσότερο από άλλες" τόνισε στις δηλώσεις του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη επανέρχεται και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

  "Είναι βασικό για την Ευρώπη όλοι οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν μια δουλειά και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους", είπε ο κ. Ραχόι ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το χαρακτληρισε την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ και σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες του Νότου για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα.

  Η διακήρυξή μας ήταν σαφής για τη χρηματοδοτική πολιτική και το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζ.Μουσκάτ.

  Όπως όλοι υπογραμμίσαμε η Σύνοδος γίνεται για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε την Ευρώπη. Επίσης ότι σημαντικό είναι να υπάρξουν στην ΕΕ εργαλεία οικονομικής σύγκλισης για να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη και πιστεύουμε σε ακόμη πιο δημοκρατική Ευρώπη δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Α.Κόστα.

  Διαβάστε ακόμη:

  *Τσίπρας-Τζεντιλόνι: Σύμπτωση απόψεων για θαλάσσιες ζώνες, ενέργεια, επενδύσεις

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων