Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 14:55

  Φίλης προς Γαβρόγλου: Κάντε δεκτή την τροπολογία Βενιζέλου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φίλης προς Γαβρόγλου: Κάντε δεκτή την τροπολογία Βενιζέλου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:20

  Τροπολογία για την ορθότερη εφαρμογή της Σαρίας στη Θράκη, η οποία πλέον καθίσταται προαιρετική, κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με την τροπολογία προτείνει να υπόκεινται στην κρίση του δικαστηρίου και συγκεκριμένα του Πρωτοδικείου οι αποφάσεις του μουφτή, ενώ ο ίδιος ζήτησε να διαχωριστεί ο μουφτής (θρησκευτικός ηγέτης) από τον "καδή" (που θα έχει την ιδιότητα να βγάζει και αποφάσεις οι οποίες όμως θα ελέγχονται και από το δικαστήριο).

  Σημειώνεται ότι η τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση όλων των κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής. 

  Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η παρότρυνση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης κάλεσε τον Κ. Γαβρόγλου "να κάνει δεκτή την τροπολογία Βενιζέλου" με την οποία όπως είπε συμφωνεί.

  Απαντώντας ο υπ. Παιδείας τόσο στον κ. Βενιζέλο όσο και στο Νίκο Φίλη υπογράμμισε πως έχει πολλά θετικά στοιχεία η τροπολογία και δεσμεύτηκε να την κάνει δεκτή μετά από διάλογο με την μουσουλμανική κοινότητα τους επόμενους δύο μήνες.  "Δεν θέλω να αιφνιδιάσουμε την μουσουλμανική κοινότητα, κάναμε ένα βήμα που είναι εύθραυστο, ας το περιφρουρήσουμε, κι ας μην πάμε παρακάτω αιφνιδιαστικά" τόνισε. 

  Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο η  απολύτως καθαρή λύση η οποία δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο, θα ήταν να καταργηθεί η εφαρμογή του ιερού μουσουλμανικού νόμου. "Διασώζεται από πλευράς συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Ως μεταβατική διασώζεται" τόνισε. Ο ίδιος επισήμανε όμως ότι θα πρέπει το δικαστήριο, το Πρωτοδικείο, να ελέγχει τις αποφάσεις του μουφτή από την στιγμή που είναι οικειοθελής η προσφυγή σε αυτόν. "Αυτό υπάρχει και σήμερα αλλά είναι ατελής ο δικαστικός έλεγχος" τόνισε. 

  Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης τάχθηκε κατά του τρόπου εκλογής του μουφτή. 

  Παρ ότι το θέμα αυτό δεν αφορά το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Βουλή, αλλά το έχουν "ανοίξει" παλαιότερα με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Κατσίκης έσπευσε να ταχθεί εναντίον λέγοντας  ότι "δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών να γίνεται η εκλογή ενός προσώπου από το σύνολο των μουσουλμάνων". 

  Για το θέμα εκλογής του Μουφτή ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τον διαχωρισμό των καθηκόντων του λέγοντας ότι "πουθενά δεν επιβάλλεται να συμπίπτουν σε ένα πρόσωπο οι ιδιότητες του θρησκευτικού λειτουργού και του Ιεροδίκη, του Μουφτή και του Καδή, και κάλλιστα μπορούν να διαχωριστούν οι ιδιότητες αυτές.  Μπορεί να είναι άλλα τα προσόντα του Μουφτή και η διαδικασία ανάδειξης και άλλα τα προσόντα και η διαδικασία διορισμού του Καδή". Μάλιστα την πρόταση αυτή –διαχωρισμό των ιδιοτήτων- χαιρέτησε θερμά ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ιλχάν Αχμέντ. Όπως είπε ο μειονοτικός βουλευτής ο διαχωρισμός αυτός θα οδηγήσει σε πλήρη κατάργηση της σαρίας, ενώ θα επιτρέψει την επιλογή του μουφτή με μόνο θρησκευτικά καθήκοντα, από τους μουσουλμάνους.

  Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του για το θέμα ο υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε ανοίξει το θέμα λέγοντας πως πρέπει να αναζητηθεί το σώμα από το οποίο θα εκλέγεται ο Μουφτής, ο οποίος έως  σήμερα, διορίζεται από το ελληνικό κράτος και είναι δημόσιος υπάλληλος. 

  Νωρίτερα μιλώντας ο υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε αυστηρά και μόνο στο θέμα θέσπισης προαιρετικότητας της Σαρίας και χαιρέτησε το συναινετικό κλίμα από πλευράς των κομμάτων στο θέμα αυτό, καθώς τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ των διατάξεων. 

  Μαρία Νταλιάνη 

  Δείτε την τροπολογία του κ. Βενιζέλου στα "Σχετικά αρχεία"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων