Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιαν-2018 13:08

  Ε. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το 4ο Μνημόνιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ε. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το 4ο Μνημόνιο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:07

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Βυθίζει" το μέγιστο των πολιτικών αφηγημάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων περί του τέλους των Μνημονίων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι", ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει προ πολλού ψηφίσει το 4ο Μνημόνιο, σημειώνοντας πως η περιλάλητη "καθαρή έξοδος" είναι η μετάβαση από το 3ο Μνημόνιο στο επόμενο.

  "Θα μπορούσε η χώρα να είναι σε εντελώς διαφορετικό σημείο σήμερα. Κάναμε μία μεγάλη υποχώρηση το 2015. Μπήκαμε σε μία κρίση μέσα στην κρίση. Ξανακάναμε και ξανακάνουμε μία δύσκολη διαδρομή που θα αφήσει ίχνη στην οικονομία, στην κοινωνία και στους θεσμούς για πολλά χρόνια στο μέλλον. Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας για έξοδο στις αγορές και λήξη του Μνημονίου δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Προ πολλού έχουν ψηφίσει 4ο Μνημόνιο. Δηλαδή τα μέτρα του 2018, τα μέτρα του 2019 για τις συντάξεις, τα μέτρα του 2020 για το αφορολόγητο, τους στόχους για τα πλεονάσματα. Είμαστε και θα είμαστε σε μηχανισμό επιτήρησης μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, τι είναι η περιβόητη 'καθαρή έξοδος'; Είναι μία μετάβαση από το τρίτο Μνημόνιο που προβλέπει και εποπτεία και μέτρα και δάνειο και λεφτά, με φθηνό επιτόκιο, σε ένα τέταρτο Μνημόνιο με μέτρα, εποπτεία, δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά δεν έχει λεφτά", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

  Ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε, στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, ότι η παρούσα κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είναι το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας. "Είναι το μεγάλο πολιτικό βάρος που παρεμποδίζει την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση. Τη δημιουργία ενός σχεδίου για το "αύριο" της χώρας. Δε θέλουν συναίνεση. Κατασκευάζουν εχθρούς. Η ένταση δημιουργείται στους θεσμούς. Στη Δικαιοσύνη. Εάν έχεις διαφορετική γνώμη, γίνεσαι αντίπαλος και νιώθεις πως απειλείσαι”, επεσήμανε και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παραμείνουν στην εξουσία όσο τους παίρνει. "Αυτό που τους ενώνει είναι η νομή της εξουσίας. Εάν το κόστος μπορούν να το αντέξουν, με δεδομένο ότι θα ηττηθούν στις εκλογές, θα παραμείνουν όσο τους παίρνει...Εάν δεν έχει αντιληφθεί τώρα η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος πως χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση, για να καλύψει η χώρα το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο και να επανέλθει σε μία κανονικότητα, τότε έχουμε πρόβλημα που δεν αφορά το πολιτικό σύστημα, αλλά την κοινωνία", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

  Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως αυτό που χρειάζεται ο Τόπος είναι μία κυβέρνηση που θα κάνει μία διαπραγμάτευση με στοιχειώδη λογική συνοχή.

  "Έχουμε δεσμευτεί για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, για δημοσιονομικά σκληρά μέτρα. Έχουμε δεσμευτεί για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Και υπάρχει και η εποπτεία. Θα περιμένουμε να μας πουν εάν θα υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που δε θα είναι εφάπαξ, θα δίνονται σταδιακά υπό όρους και προϋποθέσεις και θα διαπραγματευτούμε τους όρους της εντός εισαγωγικών καθαρής εξόδου. Ενώ ήδη έχουμε αποδεχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα και την εποπτεία, χωρίς να έχουμε διασφαλίσει το σχήμα για το χρέος. Συνιστά αυτό εθνική διαπραγμάτευση; Όχι", είπε ο κ. Βενιζέλος.

  Εστιάζοντας στα της ατζέντας του ονοματολογικού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης.

  "Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μία διαπραγμάτευση και μία λύση, πιθανή, αποδεκτή, η οποία να κινείται στο πλαίσιο της ενιαίας εθνικής θέσης των δημοκρατικών κομμάτων, που έχει διαμορφωθεί από το 1993 και μετά - δηλαδή τα τελευταία 25 χρόνια σταδιακά, αλλά καθαρά. Και να ενημερώσει την αντιπολίτευση, αφού ολοκληρώσει την αρμοδιότητά της και την ευθύνη της ως Κυβέρνηση που λειτουργεί ενιαία και σοβαρά και μετά η αντιπολίτευση - και αναφέρομαι πάντα στη δημοκρατική, την ευρωπαϊκή αντιπολίτευση - οφείλει να τοποθετηθεί, όχι με κριτήριο την εσωτερική πολιτική και τι κάνει ο κ. Καμμένος, που πρέπει να κάνει ό,τι του πει ο κ. Τσίπρας, γιατί αλλιώς είναι συνολικά, ας το πούμε, αναξιόπιστοι όλοι τους, αλλά πρέπει το κριτήριό μας να είναι το εθνικό συμφέρον. Εάν κάτι μας έχει διδάξει η τελευταία δεκαετία, η δεκαετία της μεγάλης περιπέτειας της χώρας, είναι ότι δεν μπορούμε σε κανένα θέμα, και ιδίως στα μείζονα θέματα, τα εθνικά θέματα, να κινούμαστε πέραν της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος", επεσήμανε.

  Όσον αφορά στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι "με τους απλούς επικοινωνιακούς τρόπους, με την απλοϊκή προπαγάνδα, με την οποία απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο" μπορεί να απευθύνεται και στους διεθνείς συνομιλητές του.

  "Είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Σύνταγμά μας, υπάρχουν πράγματα που γίνονται και πράγματα που δεν γίνονται σε ένα κράτος δικαίου, και αυτό αφορά και τους πρόσφυγες, αφορά και τους αιτούντες άσυλο, αφορά την παροχή ασύλου, την παροχή, γενικότερα, του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, είτε είναι άσυλο, είτε  επικουρική ή  ανθρωπιστική προστασία.  Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, τώρα παρακολουθούμε διάφορα σενάρια.  Το ένα σενάριο ήταν η ιστορία της έκδοσης.  Αυτό είναι ποινικού χαρακτήρα ζήτημα και κρίθηκε αμετάκλητα με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Υπάρχει όμως, τώρα, δίπλα στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου, το πεδίο του Διοικητικού Δικαίου, που διέπεται βέβαια και από κανόνες Διεθνούς Δικαίου που είναι αυτά που σχετίζονται με το καθεστώς ασύλου, με το καθεστώς προστασίας.  Εκεί, η δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία είναι Διοικητική μεν, αλλά με δύο στα τρία μέλη δικαστές, εξέδωσε μία πλήρως αιτιολογημένη απόφαση και χορηγεί καθεστώς ασύλου.  Τώρα, έχουμε το σπάνιο φαινόμενο ο Υπουργός να στρέφεται κατά της απόφασης της Επιτροπής, είναι η λεγόμενη ενδοστρεφής δίκη, μία αίτηση ακυρώσεως που κάνει ο Υπουργός κατά μίας Επιτροπής που κινείται στο πεδίο του Υπουργείου του.  Αυτή, λοιπόν, πήγε τώρα στο Διοικητικό Εφετείο.  Κατ’ έφεση πηγαίνει στο Συμβούλιο Επικρατείας.  Αυτή η προσφυγή εκδικάζεται σε δύο φάσεις, στην προσωρινή δικαστική προστασία, τα ασφαλιστικά μέτρα όπως ξέρει ο κόσμος, που δεν είναι ασφαλιστικά μέτρα ακριβώς, αλλά είναι η προσωρινή δικαστική προστασία με προσωρινή διαταγή και ούτω καθεξής.  Τώρα, οδήγησε στο να πει το Εφετείο ότι αναστέλλεται, προς το παρόν, η απόφαση της Επιτροπής που χορηγεί το άσυλο”, είπε.

  Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση έβαλε δικαστικούς λειτουργούς ως μέλη των Επιτροπών, για να αναβαθμίσει την αντικειμενικότητά τους και την ικανότητά τους να εκδίδουν αιτιολογημένες αποφάσεις.

  "Αυτές οι Επιτροπές, οι Επιτροπές Προσφυγών, είναι πάρα πολύ αυστηρές, δεν χορηγούν με ευκολία άσυλο, σπανίως έχει γίνει αυτό.  Άρα, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και επηρεάζονται, βέβαια και από αυτά που είπε ο Άρειος Πάγος στη διαδικασία της έκδοσης.  Θα κρίνει λοιπόν και επί της ουσίας την αίτηση ακυρώσεως - αν και είναι λίγο αντιφατικό αυτό - την προσφυγή το Διοικητικό Εφετείο και μετά το Συμβούλιο Επικρατείας. Μετά μπορεί να υποβληθεί ξανά αίτηση του Τούρκου και των άλλων Τούρκων με νέα στοιχεία για άσυλο και ούτω καθεξής, δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Κατασκευάζει, λοιπόν, η κυβέρνηση μία άλλη θεωρία τώρα, την οποία ακούσατε από τον κ. Κοντονή προχθές, ότι μπορεί να δικάσουμε εμείς τους Τούρκους στην Ελλάδα για απόπειρα εσχάτης προδοσίας στην Τουρκία, με βάση το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται σε εγκλήματα αλλοδαπών στην αλλοδαπή και μιλά για εσχάτη προδοσία, αλλά, όπως, τουλάχιστον, η πλειοψηφία των αναλυτών δέχεται, αυτό αφορά την εσχάτη προδοσία κατά του ελληνικού πολιτεύματος.  Εσχάτη προδοσία είναι όταν θίγει κανείς το δημοκρατικό-κοινοβουλευτικό πολίτευμα, δεν είναι η προδοσία της χώρας, δηλαδή η παράδοση μυστικών της χώρας.  Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε εάν πράγματι έχει εφαρμογή το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα. Αλλά και πες  ότι έχει, είναι αυτή η περίπτωση στην οποία πρέπει να εμπλακούν τα Ποινικά Δικαστήρια, τα ελληνικά, να δικάσουν επί τη βάσει των τουρκικών δεδομένων και των τουρκικών πραγματικών περιστατικών και ποιων ντοκουμέντων και ποιων μαρτυριών, κάποιους οι οποίοι έτυχε να βρεθούν εδώ, όταν υπάρχουν διάχυτοι τέτοιοι αιτούντες άσυλο σε όλη την Ευρώπη;  Εν πάση περιπτώσει, αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι ένας μηχανισμός παραγωγής προβλημάτων διαρκώς εις βάρος της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, το λιγότερο, αλλά και εις βάρος του διεθνούς κύρους της χώρας και, κυρίως, εις βάρος του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τόνισε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων