Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιαν-2018 11:18

  Αλ. Τσίπρας: Τέλος επιτροπείας το 2018 αλλά όχι τέλος της διαδρομής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11.48

  Της Νίκης Ζορμπά

  Αυτή θα είναι χρονιά- ορόσημο που θα δικαιώσει τις θυσίες του ελληνικού λαού, θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής Επιτροπείας και θα αποδείξει ότι είναι εφικτός ο στόχος της οριστικής επανόδου της χώρας στις αγορές, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς. 

  Σύμφωνα με τον ίδιο, επιχειρώντας να κλείσει ξανά τα σενάρια για προσφυγή σε κάλπες το τρέχον έτος, το 2018, η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι μεν ένας σημαντικός σταθμός αλλά όχι το τέλος της κυβερνητικής διαδρομής. "Σκοπός δεν είναι να επιστρέψουμε στα επίπεδα προ του 2010. Επενδύουμε σε μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό", ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως "Το 2018 θα είναι το έτος που θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα πολιτική νίκη το 2019". 

  Ο πρωθυπουργός παράλληλα, αναφερόμενος στο "ταξικό πρόσημο" της Κυβέρνησής του, προανήγγειλε ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις υπέρ των μη προνομιούχων για την τρέχουσα χρονιά, υπεραμυνόμενος μάλιστα της επιλογής του, διακηρύσσοντας: "Η δική μας μεροληψία δεν οδηγεί σε νέο κοινωνικό διχασμό αλλά ενώνει όλους τους πολίτες σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Εγγυάται την αναπτυξιακή πορεία της χώρας γιατί ανάπτυξη χωρίς αποκατάσταση κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, δεν μπορεί να υπάρξει".
   

  τσίπρας υπουργικό


  Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του προσήλωση, αλληλεγγύη και δουλειά χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, ενώ αναφέρθηκε ακροθιγώς κατά την εισήγησή του και στο ονοματολογικό, αναφέροντας ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του θέματος που θα αναβαθμίσει τον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. 

  Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  Για Οικονομία

  Μπήκε με καλούς οιωνούς το 2018. Ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγηση και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.Κλείνουμε έναν μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που ξεκίνησε το 2010

  Πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα: Οι κοινωνικές ανάγκες εντάχθηκαν στην εξίσωση ως μεταβλητή του προγράμματος. 

  Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη ολοκληρωθεί. Κλείνει η αξιολόγηση χωρίς ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. 

  Την ίδια στιγμή η οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης. 4 δις ευρώ οι ξένες επενδύσεις το ’17 , ποσό ρεκόρ για τη δεκαετία. 

  Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται ήδη κάτω από 4%. 
  Η επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά τον προσεχή Αύγουστο μπορεί να συμβεί και είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος, να μπει τον Αύγουστο οριστικό τέλος στα προγράμματα και τις συνθήκες επιτροπείας. 

  Κυβέρνηση

  Έχουμε θετικά μηνύματα και στην κοινωνία. Μειώνεται σταθερά η ανεργία. 320.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης στην πλειοψηφία τους. Αντιστρέψαμε την τάση υπέρ των θέσεων μερικής απασχόλησης. Μειώσαμε το ποσοστό της μαύρης εργασίας από 19%  σε 13%.


  Το 2018, έτος εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία θα είναι χρονιά που θα κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο. Μας κατηγορούν για μεροληψία.

  Η δική μας μεροληψία δεν οδηγεί σε νέο κοινωνικό διχασμό αλλά ενώνει όλους τους πολίτες σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Εγγυάται την αναπτυξιακή πορεία της χώρας γιατί ανάπτυξη χωρίς αποκατάσταση κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, δεν μπορεί να υπάρξει. 

  Το καλοκαίρι του 2018, το τέλος των μνημονίων θα είναι για εμάς σταθμός σημαντικός αλλά όχι το τέλος της διαδρομής. Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ 2010 περίοδο. Επενδύουμε σε μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό. 

  Η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Δίνουμε τρία χρόνια τώρα αγώνα απέναντι σε πρακτικές και δίκτυα. Είναι λαϊκή απαίτηση να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη. Να αποδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου, να συνδράμουμε στην απαίτηση για αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη μείνει η προσπάθεια στη μέση. 
  Να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος του κράτους και των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι και να συνεχίσουν ανενόχλητοι μεγαλοεπιχειρηματίες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και πολιτικοί που διασπάθισαν χρήμα. 

  Το 2018 θα είναι το έτος που θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα πολιτική νίκη το 2019. Πρέπει να δουλέψουμε με προσήλωση, αλληλεγγύη, χωρίς καθυστερήσεις. 

  Ονοματολογικό
   

  Έχουμε παράθυρο ευκαιρίας για λύση. Εάν επιτευχθεί θα είναι σε όφελος μιας νέας δυναμικής της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. 

   

  Διαβάστε ακόμα:

  *Ενημέρωση υπουργικού από Τσακαλώτο και Κοτζιά


  *Σε πρώτο πλάνο για Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ το πολυνομοσχέδιο- Υπουργικό υπό Τσίπρα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων