Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 19:47

  Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Όχι δημοψήφισμα, ίσως συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Όχι δημοψήφισμα, ίσως συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

  Απέκλεισε το δημοψήφισμα, άφησε όμως ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

  Σε  συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβέρνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε πως ζήτημα δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης. 

  "Νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται", ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε πως: "Η εκτίμηση μου είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος".

  Χαρακτηρίζοντας το εν λόγω θέμα "Εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό" και "εξαιρετικά πολύπλοκο", δήλωσε πως ο βασικότερος όρος για την επίλυσή του είναι η οικοδόμηση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης εντός του πολιτικού συστήματος. 

  Σχολιάζοντας τη στάση του κ, Καμμένου, ανέφερε πως "σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής, ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική, πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος".

  Αντιθέτως, εξαπέλυσε δριμεία πυρά στη Ν.Δ, υπογραμμίζοντας πως στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική καθώς "φέρει  βαριά τη σκιά της αποτυχίας της κυβέρνησης της τότε ΝΔ του 1992 να το επιλύσει".

  Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε για τη Ν.Δ πως :
  1. H μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 προσήλθε στο τότε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δύο εισηγήσεις. Μία εισήγηση του υπουργού εξωτερικών τότε του κ. Σαμαρά και μία εισήγηση του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη. Έτσι λοιπόν, είναι μάλλον ειρωνικό να κατηγορεί τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση, για διγλωσσία σε σχέση με το συγκεκριμένη ζήτημα. Και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική ακριβώς γιατί το ζήτημα της ονομασίας, ήταν ένα θέμα το οποίο τη δίχασε πάρα πολύ βαθιά. Και σήμερα δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται ή να αξιοποιεί τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις που εύλογα και θεμιτά κατά τη γνώμη μου εκφράζονται έτσι ώστε να υπονομεύσει την πιθανότητα μιας λύσης. Υπεύθυνη λοιπόν στάση, όχι υπονόμευση και σοβαρότητα για ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις να το επιλύσουμε εντός του 2018. 

  2. η ΝΔ παρά το γεγονός ότι ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, δεν έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια στο δημόσιο διάλογο. Δεν έχει πει τη δική της θέση, με ποια θέση προσέρχεται σε αυτή την προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος, και δεν έχει επιβεβαιώσει ο κ. Μητσοτάκης το αν και κατά πόσο αποδέχεται την κυβερνητική γραμμή, έτσι όπως εκείνη είχε διαμορφωθεί το 2007, επί κυβερνήσεως Καραμανλή.  Δηλαδή για τη λύση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων.

  Σε ό,τι αφορά τη θέση με την οποία προσέρχεται η Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος, τόνισε: "Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει, όπως όλο αυτό το διάστημα, στην διαπραγμάτευση  ακριβώς με αυτή την πολιτική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και ισχύς της ονομασίας έναντι όλων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν". 

  Ν. Ζορμπά

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων