Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Νοε-2017 19:10

  Από 11 Οκτωβρίου γνωρίζαμε για ελέγχους στα σύνορα με Γερμανία, παραδέχεται ο Τόσκας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Από 11 Οκτωβρίου γνωρίζαμε για ελέγχους στα σύνορα με Γερμανία, παραδέχεται ο Τόσκας

  της Μαρίας Νταλιάνη

  Την αδυναμία της Ελλάδας να μπλοκάρει την απόφαση ορισμένων χωρών μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας για επιβολή έκτακτων μέτρων στα σύνορα, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε την εξαίρεση της Ελλάδας από την Σένγκεν, σε χώρες όπως η Γερμανία, από τις 11 Οκτωβρίου. 

  Εν τω μεταξύ τα πυρά της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού δέχεται η κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση έχοντας ως "όπλο" την παλαιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα "ε, δεν έγινε και τίποτα" αν χώρα βγει από την Σένγκεν, να αποδίδει ευθύνες για την αντιμετώπιση των κατόχων ελληνικών διαβατηρίων από τις γερμανικές συνοριακές αρχές.

  Την ίδια στιγμή, η "γραμμή" από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, διακρίνεται μια έντονη αμηχανία, απέναντι στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τροποποίηση της Σένγκεν ως προς το δυσμενέστερο. Πρόκειται για την επαναφορά από πλευράς Γερμανίας των ελέγχων πολιτών που εισέρχονται από Ελλάδα ως πολίτες "εκτός Σένγκεν" - θύμα της οποίας υπήρξε και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το πρόσφατο ταξίδι του.

  "Άκουσα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για πολιτική των ανοιχτών συνόρων και θέλω να ακούσω και την κυβέρνηση" τόνισε ο κ. Μ. Βορίδης από τη ΝΔ. "Αφήνει έκθετες τις κοινωνίες στο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Θέλει προσοχή και μέτρα. Ενίσχυση πολιτικής ασφάλειας και φύλαξης", επισήμανε και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να μπει σε διάλογο για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων. Ενώ ο Χρ. Κέλλας της ΝΔ ρώτησε τον υπουργό εάν η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε γνώση πως η Γερμανία θα προχωρούσε στην λήψη προσωρινής κατάργησης της Σένγκεν για πολίτες από την Ελλάδα.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας επισήμανε ότι οι περιπτώσεις προσωρινών ελέγχων "αυξήθηκαν σημαντικά", ενώ κάνοντας κριτική στην απόφαση χωρών του Βορρά να "κλείσουν" ουσιαστικά τα σύνορά τους σε ορισμένες χώρες του Νότου εξαιτίας τρομοκρατικών χτυπημάτων  υπογράμμισε ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές χώρες "έγιναν από τα μέσα". "Υπό αυτές τις συνθήκες ξεκίνησαν έντονες συζητήσεις στην Ε.Ε. για τους προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα και τη διάρκειά τους. Παραβλέπετε όμως  ότι πολλοί είναι πολίτες των χωρών αυτών, είναι από τα μέσα τα χτυπήματα", τόνισε.

  Όπως αποκάλυψε από τις 11 Οκτωβρίου ελήφθησαν αυτά τα μέτρα από πλευράς ΕΕ. "Δεν μπορούσαμε να τους αποτρέψουμε να τα εφαρμόσουν" παραδέχτηκε ο Νίκος Τόσκας. Και κάλεσε τους βουλευτές να "μην αυτομαστιγωνόμαστε, ας μην υιοθετούμε άκριτα ότι γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες", είπε αναφερόμενος στο στοιχείο ότι  μπήκαν 1000 άτομα παράνομα από Ελλάδα στην Γερμανία. "Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών άλλα μου έδειξε. Δεν ανέφερε τον αριθμό 1.000, είπε για 850" τόνισε. Και πρόσθεσε ότι σε αυτό τον αριθμό  υπάρχουν πολλοί που προέρχονται από χώρες που εισέρχονται στην Γερμανία χωρίς βίζα, όπως π.χ. Σκοπιανοί, οι Αλβανοί, Γεωργιανοί και άλλοι. Εμπιστευτείτε τον Έλληνα υπουργό, τόνισε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ. Και ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης και μόνο.

  Ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί επέκταση των έκτακτων μέτρων (σ.σ. δηλαδή της εξαίρεσης ορισμένων μελών από την Σένγκεν), λέγοντας πως "ήδη το εξάμηνο που έχουμε σήμερα είναι πολύ". Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει κάτι διαφορετικό από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να δικαιολογούνται τέτοια μέτρα ασφαλείας.

  Ο κ. Τόσκας τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και  Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με θέμα την "Διατύπωση γνώμης επί της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 όσον αφορά τους κανόνες που εφαρμόζονται για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα".

  "Δεν είναι μεγάλο κακό να βγούμε από την Σένγκεν έλεγε ο Τσίπρας"

  Αίσθηση αλλά και ένταση δημιούργησαν οι τοποθετήσεις του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ και του Γρ. Ψαριανού από το Ποτάμι.

  Η σκληρή κριτική από πλευράς του κ. Παπαθεοδώρου μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως "εύκολη επαρχιώτικη κριτική" από την πλευρά του πρώην υπουργού Νίκου Ξυδάκη, ενώ κατά την διάρκεια της ομιλίας του υπήρχε ένταση από την πλευρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

  "Το να μας βγάλουν από την Σένγκεν δεν είναι και  μεγάλο κακό έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας", θύμισε ο κ. Παπαθεοδώρου. "Τελικά είναι μεγάλο κακό γιατί μας εξαιρεί. Το ζήτημα δεν είναι η αυτονόητη αντίθεσή μας στις προτάσεις της Επιτροπής για επιμήκυνση του χρόνου εξαίρεσης εφαρμογής της Σένγκεν. Το θέμα είναι πως θα διαμορφώσουμε μια ατζέντα που δεν θα δίνει θολό ζήτημα στους εταίρους για το πώς αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα την ασφάλεια. Όταν πχ θεωρούμε αστεϊσμό ότι εξαφανίζονται οι πρόσφυγες. Αν έχουμε μια πρόκληση είναι να συζητήσουμε πως και με ποιες συνθήκες θέλουμε την ασφάλεια. Η υπεράσπιση της προσωρινής κατάστασης με τη Σένγκεν είναι εις βάρος της χώρας. Ομόφωνα μπορούμε να πούμε σήμερα όχι, όμως οι αλλαγές θα περάσουν και το ξέρετε  θα περάσει και το ξέρετε καλά.  Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει πίσω αυτά που έλεγε ότι δεν είναι  και μεγάλο κακό αν βγούμε από την Σένγκεν" κατέληξε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

  Στον ίδιο τόνο και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ.  Ψαριανός ο οποίος πήρε την σκυτάλη λέγοντας: "Είναι μικρό το κακό, ρωτάω τον Πρωθυπουργό,  να μας βγάζουν τα σώβρακα στο Μόναχο για να δουν αν είμαστε ζωσμένοι με δυναμίτες;".
   
  "Λογική η αντίδραση της Γερμανίας" λένε οι ΑΝΕΛ
   
  Αίσθηση δημιούργησε από πλευράς ΑΝΕΛ η τοποθέτηση του Κ. Κατσίκη. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως  "λογική" αντίδραση" από πλευράς Γερμανίας τα αυξημένα μέτρα στα σύνορά της για προερχόμενους από την Ελλάδα πολίτες. Ενώ είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε 3 εκ μετανάστες με τους οποίους συμβιώνουν οι Έλληνες πολίτες χωρίς να γνωρίζουν ούτε τα όνομά τους. "Εμείς παραλάβαμε 1,2 εκατ. πρόσφυγες και τους καταγράψαμε, κάντε την σύγκριση" είπε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων