Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Οκτ-2017 08:39

  Ξανά "νταούλια" από τους 53 για τον Γιάννη Μουζάλα και τη συμφωνία για το προσφυγικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ξανά "νταούλια" από τους 53 για τον Γιάννη Μουζάλα και τη συμφωνία για το προσφυγικό

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το νούμερο 2 Όργανο του κόμματος μετά την Κεντρική Επιτροπή, συνεδρίασε χθες επί μακρόν, περισσότερες από πέντε ώρες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, δαπανήθηκε για την "ανάλυση" της κατάστασης στην αντιμετώπιση των Προσφύγων. 

  Η συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, μερικό απότοκο της οποίας είναι και οι κυβερνητικές αποφάσεις για την διαχείριση του Προσφυγικού, έχει μπει στο μικροσκόπιο της ομάδας των "53" ήδη από τότε, οπότε και είχαν εκδηλωθεί σφοδρές αντιδράσεις για την εφαρμογή της. 

  Αντιδράσεις που επανέρχονται από καιρού εις καιρόν στους κόλπους της ομάδας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, και, εις ένδειξη ιδεολογικού διαχωρισμού τινών από τινές στο κυβερνών κόμμα. 

  Φερ ειπείν, η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, "ξιφουλκεί" με τα επίχειρα της απόφασης της συμφωνίας Ε.Ε- Τουρκίας ήδη από τη συνομολόγησή της ενώ καθόλου καινούργιο είναι το γεγονός ότι πνέει μένεα εναντίον του  αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. 

  Η έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βουλή από το HumanRightWatch , σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι ντροπιαστικές ( χειρότερα και από στρατόπεδο, χειρότερα και από πόλεμο, είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά), επώασαν νέο γύρο σύγκρουσης των "53" με τον Γ. Μουζάλα. 

  Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της ΠΓ, ο κ. Μουζάλας δέχθηκε ανηλεές σφυροκόπημα ( κυριώτατα από την Τασία Χριστοδουλοπούλου) απαντώντας με "πρόθεση" παραίτησης εάν αυτό εκτιμούν οι επικριτές του πως θα διευκόλυνε το κλίμα. 

  Στην πραγματικότητα βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός, αυτό που φρόντισε να καταστήσει σαφές είναι ότι η υλοποίηση της πολιτικής δεν είναι προσωπική του απόφαση αλλά κυβερνητική επιλογή: " Δεν υπάρχει πολιτική Μουζάλα, υπάρχει πολιτική της Κυβέρνησης. Αλλά εάν θέλετε να την αλλάξουμε και να ακολουθήσουμε άλλη με την οποία εγώ δε θα συμφωνώ, τότε η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας". 

  Αυτό ήρθε ως απάντηση στην εν γένει κριτική που ασκήθηκε ξανά στη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, για την οποία ειπώθηκε από την κ. Χριστοδουλοπούλου ότι δεν μπορεί να ακολουθείται άκριτα σαν να πρόκειται για επιταγές του Ευαγγελίου. 

  Συμφωνεί ο Αλέξης Τσίπρας με την "α λα καρτ" εφαρμογή της περιώνυμης συμφωνίας; Προδήλως, όχι. 

  Ο πρωθυπουργός, όπερ έχει δηλώσει δημόσια επανειλημμένως και επανέλαβε και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας μπορεί ιδανική να μην είναι, είναι όμως αναγκαία. 

  Υπενθυμίζεται πως ένας από τους φόβους της ελληνικής πλευράς κατά την εξέταση των σεναρίων για τη διαμόρφωση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, είναι και η επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων που θα επέφερε τοις πράγμασι, κατάρρευση της εν λόγω συμφωνίας.

  Το μέτωπο αυτό πάντως "μαίνεται" από το 2016 και αποτελεί βασικό "αγκάθι" στις σχέσεις 53, Μουζάλα και κυβέρνησης. 

  Δεν υπάρχει άλλωστε άλλο σημείο κυβερνητικής δράσης που να συγκεντρώνει τόσα σταθερά πυρά από την εσωκομματική αντιπολίτευση, όσο οι πολιτικές που εφαρμόζονται για το προσφυγικό ζήτημα. 

  Και ήταν τωόντι εντυπωσιακό πως ενώ υποτίθεται πως στο εσωτερικό του κόμματος σοβούσαν αντιδράσεις για το "τι πήγες και έκανες Αλέξη στις ΗΠΑ", κατά συγκλινουσες πληροφορίες, δεν ακούστηκε σχετικώς, ούτε "κιχ".

  *Διαβάστε ακόμα

  -Βίτσας: Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Γ. Μουζάλα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων