Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Σεπ-2017 09:03

  "Μούδιασε" το Μαξίμου από το "παράθυρο" για μέτρα το 2018 του ΥΠΟΙΚ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Μούδιασε" το Μαξίμου από το "παράθυρο" για μέτρα το 2018 του ΥΠΟΙΚ

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ο δρόμος που ενώνει την Ηρώδου Αττικού με την Νίκης είναι σπαρμένος με "αγκάθια" ήδη από τη β΄αξιολόγηση.

  Η επικοινωνιακή επιλογή Τσακαλώτου να λειτουργεί "προσγειωτικά" στην υπερβάλλουσα έκφραση κυβερνητικής αισιοδοξίας για τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει σοβαρή "εμπλοκή" στις μεταξύ τους συνεννοήσεις. 

  Και αν τον περασμένο μήνα, δια ενός ανεπίσημου σημειώματος το Μαξίμου επιχείρησε να "κλείσει" τη συζήτηση περί εξοδου του κ. Τσακαλώτου από το τιμόνι του ΥΠΟΙΚ, τούτο καθόλου δε σημαίνει ότι όλα τα "ρήγματα" αποκαταστάθηκαν. 

  Χθες, ελάχιστες μέρες μετά την "θριαμβευτική" εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, από όπου δήλωνε πως η γ' αξιολόγηση αναμένεται (καλή τη πίστη και συνεργασία όλων των Θεσμών) να ολοκληρωθεί εγκαίρως και χωρίς νέες απαιτήσεις ( ήτοι μέτρα), ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για ενδεχόμενη ανάγκη λήψης τους, ήδη από το 2018. Να συμπεριληφθούν δηλαδή, στον προυπολογισμό του νέου έτους. 

  Ήταν σε γνώση του κυβερνητικού επιτελείου η παραδοχή από το ΥΠΟΙΚ;

  Αναμφιβόλως, όχι.

  Στο Μαξίμου, "μούδιασαν" με το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης.

  Πολλώ δε μάλλον τη χρονική αυτή στιγμή, που ενώ δίδεται επικοινωνιακή μάχη να εμπεδωθεί  το αισιόδοξο μήνυμα Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, πριν να προλάβουν καν να ...κλείσουν τα μικρόφωνα της συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο, άρχισαν οι "αρρυθμίες" ( eldorado, Ελληνικό) που στρώνουν το "χαλί" της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. 

  Τι κρύβει το momentum

  Η ομολογία του ανώτατου στελέχους του ΥΠΟΙΚ , η οποία έγινε δια ενημέρωσης των οικονομικών συντακτών ( υπήρξε δέσμευση να μην αποδοθεί ονομαστικά η συζήτηση εξ ού και δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητά του), είναι ενδεικτική της στάσης που προτίθεται να τηρήσει το εν λόγω υπουργείο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη νέα διαπραγμάτευση για την γ΄αξιολόγηση. 

  Στην πρεμιέρα αυτής, το ΥΠΟΙΚ, εμφανίστηκε εξόχως "ρεαλιστικό" δίνοντας την εικόνα ενός νέου γύρου μπρα ντε φερ με τους Θεσμούς, η οποία μόνον υγιεινός περίπατος δεν πρόκειται να είναι. 

  Το momentum δε, λίγο πριν από την "επίσημη" πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης,  παρότι προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στο Μαξίμου, είναι μάλλον αποκαλυπτικό των προθέσεων του υπουργού:

  Επανάληψη των υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων που εκφράστηκαν από τον πρωθυπουργό κατά τα στάδια της β΄αξιολόγησης, δεν θα γίνει ...αποδεκτή από το ΥΠΟΙΚ ή τουλάχιστον, όχι χωρίς να μένουν "αναπάντητες" από το οικονομικό επιτελείο που χρεώνεται τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων. 

  Το Μαξίμου πάντως απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά , τηρώντας σιγή ιχθύος για τις εν λόγω προβλέψεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ