Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Σεπ-2017 15:25

  Αναπτυξιακές "ενέσεις" από Μαξίμου την ώρα που "τρίζει" το φιλοεπενδυτικό προφίλ της Κυβέρνησης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αναπτυξιακές "ενέσεις" από Μαξίμου την ώρα που "τρίζει" το φιλοεπενδυτικό προφίλ της Κυβέρνησης

  Της Νίκης Ζορμπά

  Μεσούντος του κακού χαμού με Eldorado και της ( νέας) εμπλοκής με το Ελληνικό, το Μαξίμου προσπαθεί να διασκεδάσει το κλίμα που κινδυνεύει να γκρεμίσει ό,τι αναπτυξιακό αφήγημα έχτισε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, καταρχήν με τη συνεδρίαση της περιβόητης Task Force για τις επενδύσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί. 

  Κατόπιν τούτης, κυβερνητικές πηγές, με ανεπίσημο σημείωμά τους, δια επίθεσης στη Ν.Δ, "υπενθυμίζουν" τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τις οποίες λαμβάνει η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα:  


  - Προχωρά την επένδυση της TOTAL στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  -Ξεμπλόκαρε επενδυτικά projects ύψους 668 εκατ. ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κινδύνεψαν να απενταχθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο. 
  - Ολοκληρώνει την αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ
  - Υπέγραψε 12 συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα.
  - Πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας εισροή πόρων ύψους 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
  -  Υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.
  - Προετοιμάζει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
  - Αξιοποίησε συμφωνίες με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, διοχετεύοντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  - Ενέκρινε στη Διυπουργική Επιτροπή τρεις στρατηγικές επενδύσεις ύψους συνολικά 700 εκατ. ευρώ και πολύ σύντομα η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να εγκρίνει και νέες στρατηγικές επενδύσεις.
  - Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή πάνω από 1.6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

  Στο ίδιο σημείωμα, καταλήγουν πως η πραγματικότητα, λοιπόν, χαλάει τον μύθο της ΝΔ και πως "Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεγάλη μάχη για να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με σεβασμό στους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την τήρηση της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας". 

  Συνεδρίαση Task Force

  Υπενθυμίζεται ότι το πρωί συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό h Task Force για την προώθηση των επενδύσεων, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, καθώς και των Δ. Παπαμητρίου, Ε. Τσακαλώτου, Αλ. Φλαμπουράρη, Δ. Τζανακόπουλου, Αλ. Χαρίτση, Γ. Χουλιαράκη,  Στ. Πιτσιόρλα και Δ. Λιάκου. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης οι Υπουργοί Γ. Σταθάκης και Χρ. Σπίρτζης.  

  Στο πλαίσιο της συνεδρίασης συζητήθηκαν, βάση της Κυβερνητικής ανακοίνωσης:

  1.    Η πορεία της επένδυσης της Total στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά και τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  2.    Η πορεία της επένδυσης της Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ,  καθώς με την προγραμματισμένη για αύριο υπογραφή της Σύμβασης στην Κέρκυρα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιστροφών κρατικών ενισχύσεων ύψους 692 εκατομμύρια ευρώ.
  3.    Η πορεία των διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους και την ELDORARO GOLD για το θέμα της σχετικής επένδυσης.
  4.    Η πορεία των διοικητικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

  Αδειοδότηση Ολυμπιάδας

  Στο μεταξύ, μετά τη σύναξη της Task Force, γνωστοποιήθηκε ότι το υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στη χορήγηση  δύο αδειών για το έργο, που υλοποιεί ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold, την Ολυμπιάδα.

  Την κίνηση αυτή ερμήνευσαν σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr  παράγοντες της αγοράς ως μερική υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά τις αρχικές θέσεις της για την επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.

  *Διαβάστε ακόμα

  -"Κλεφτοπόλεμος" με Eldorado , "επίθεση" Σπίρτζη σε Fraport και εκτίναξη απλήρωτων φόρων
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ