Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Αυγ-2017 14:25

  ΝΔ: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της για το καθεστώς Μαδούρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΝΔ: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της για το καθεστώς Μαδούρο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:15

  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Εκπρόσωπός της για την  Εξωτερική Πολιτική, δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση στη Βενεζουέλα και εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πρακτικές του καθεστώτος Μαδούρο" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΤΤομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις δηλώσεις Μογκερίνι σύμφωνα με τις οποίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει τη Συντακτική Συνέλευση που εξελέγη την Κυριακή στη Βενεζουέλα και ζητά να ανασταλεί η "εγκαθίδρυσή" της.

  Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, "εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η επιβολή κυρώσεων απετράπη εξαιτίας ανησυχιών και αντιρρήσεων και της Κυβέρνησης Τσίπρα. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι ασαφείς και η Κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή. Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν κάθε σχετικό ψήφισμα καταδίκης που έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει επιτέλους με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό ποια ακριβώς είναι η θέση της χώρας μας και αν είναι αυτή που, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίζεται ως βασικός και επίμονος υποστηρικτής του καθεστώτος Μαδούρο".

  Τα δημοσιεύματα

  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά δεν αντιτίθεται σε μια νέα κοινή δήλωση της ΕΕ. Ωστόσο, η Αθήνα δεν θα δεχόταν καμία δήλωση που θα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναγνωρίζει τη Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας.

  Προφανώς, κρίνοντας από τις διατυπώσεις που περιλαμβάνει η ανακοίνωση της Μογκερίνι, οι όποιες ενστάσεις της Αθήνας, για τι οποίες γίνεται λόγος στο δημοσίευμα του Euractiv, είτε υπήρξαν πολύ ασθενείς είτε αγνοήθηκαν από τους εταίρους. 

  Αλλά και ρεπορτάζ των Financial Times σήμερα αναφέρει ότι η Ελλάδα "αντιστάθηκε” στο αίτημα της Ισπανίας να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

  "Η Ισπανία έχει πιέσει να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, κίνηση που θα ακολουθούσε τις στοχευμένες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της χώρας. Αλλά η Ελλάδα αντιστέκεται έντονα στα αιτήματα της Ισπανίας, αποκλείοντας ουσιαστικά την άμεση προοπτική ευρωπαϊκών κυρώσεων που δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη" αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

  Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

  "Αντί να αναπαράγει ανακριβή δημοσιεύματα για τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της Βενεζουέλας κατά τη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες", το υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ να διαβάσει τις σχετικές δηλώσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η ΕΕ, καθώς και τη δήλωση που η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ εξέδωσε για το θέμα στο όνομα όλης της ΕΕ.

  Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως είναι ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν θέμα κυρώσεων και ελληνικό βέτο, κατά τη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες και τονίζει πως δυστυχώς, η ΝΔ δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να επικαλείται ως ερωτήματα αυτά τα δημοσιεύματα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει πως ο χειρότερος σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική είναι τα κίτρινα δημοσιεύματα στον Τύπο.

  "Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήρθε αργά για να μην πει τίποτα"

  Τις δηλώσεις από μέρους του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας:

  "Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ήρθε αργά για να μην πει τίποτα.

  Αντί να υπεκφεύγει, ας απαντήσει ευθέως: 

  Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο;

  Αν δεν μπορεί το Υπουργείο Εξωτερικών, ας απαντήσει το Μαξίμου".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  19:34 18/08

  ΝΔ: Η παράσταση "ο ΣΥΡΙΖΑ φιλικός προς τις επενδύσεις" μετατρέπεται σε θέατρο του παραλόγου

  Ανακοίνωση αναφορικά με την επένδυση στην Σκουριές εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση "δυσφημεί τη χώρα διεθνώς και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας".