Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Αυγ-2017 08:49

  Τσίπρας- Κυριάκος σε μετωπική σύγκρουση: Σκηνές από το μέλλον

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τσίπρας- Κυριάκος σε μετωπική σύγκρουση: Σκηνές από το μέλλον

  Της Νίκης Ζορμπά

  Πρόγευση για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες, άμα τη διακοπή της θερινής περιόδου, έδωσαν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, συγκρουόμενοι μετωπικά για την εφ όλης της ύλης πολιτική ατζέντα. 

  Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δεν ήταν παρά ένα πεδίο δόξης λαμπρό για αναμέτρηση: Ο πρωθυπουργός, έχοντας λάβει και σχετικό μήνυμα από το κόμμα του, επιχείρησε να δώσει το ιδεολογικό στίγμα της Κυβέρνησης για τα μη μνημονιακά πεδία ( καθόσον στα μνημονιακά έχουν άπαντες συμφωνήσει ότι κυκλοφορούν με ένα σκοινί δεμένο στο λαιμό), απλώνοντας όλη την επιχειρηματολογία των τελευταίων ημερών: 

  1. Μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των κοινωνικά αδύναμων για αυτό και στο βαθμό που μπορούμε θα προστατέψουμε τον δημόσιο χαρακτήρα κρίσιμων αγαθών. 

  2. Αξιολόγηση που να οδηγεί εκ των προτέρων σε απολύσεις δεν πρόκειται να κάνουμε. 

  3. Είμαστε το κόμμα των λαϊκών στρωμάτων σε αντίθεση με τη Ν.Δ η οποία τους επιτίθεται συστηματικά καθώς ο πυρήνας της πολιτικής της είναι η προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων και η κατάργηση κάθε δημόσιου αγαθού. 

  Και όταν η συζήτηση "εκφεύγει" της αυτό καθαυτό ιδεολογικής σύγκρουσης, τότε ανασύρονται ιστορίες παλιές περί σκανδάλων, θαλασσοδανείων και άλλων σχετικών δαιμονίων, όπως έγινε και χθες.

  Όταν ο κ. Μητσοτάκης έψεξε τον Αλέξη Τσίπρα για τις 159 τροπολογίες της κυβέρνησής του , ο πρωθυπουργός "θυμήθηκε" ότι με τροπολογία ήρθε στη βουλή η 13η σύνταξη που δεν ψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και ότι με τροπολογία ψήφισαν οι "σαμαροβενιζέλοι" την ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που "διαχειρίζονταν τα θαλασσοδάνειά σας". 

  Κοινώς, στην Κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα στο "μπετονάρισμα" της εκλογικής τους βάσης και στην επιδίωξη να εκθέσουν όσο περισσότερο μπορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη περί "αντικοινωνικής ατζέντα" , την οποία του υπαγορεύει η "νέα νεοφιλελεύθερη Ν.Δ". 

  Το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας

  Από την άλλη, η επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαφάνηκε ομοίως ξεκάθαρα: Όχι μόνο καταστρέψατε οικονομικά τη χώρα, όχι απλώς οδηγείτε με επιλογές σας ( εν προκειμένω στην Παιδεία) σε οπισθοδρόμηση τον τόπο αλλά δεν είστε ικανοί να προασπίσετε ούτε τα συμφέροντα για όσους δήθεν κόπτεσθε. 

  Σε αυτό συνοψίζεται η "γαλάζια" στρατηγική, η οποία τον Σεπτέμβριο, με τη νέα κοινοβουλευτική σεζόν, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. 

  Ο κ. Μητσοτάκης, αφού εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για όλα τα πεδία στην άσκηση της πολιτικής του, μεταξύ αυτών και για την Παιδεία, κατέληξε να τον σφυροκοπά για τα περί κοινωνικής ευαισθησίας που μηρυκάζει διαρκώς το κυβερνών κόμμα, πρωτίστως δια  πρωθυπουργικών χειλέων:

  Ποιους φτωχούς λέτε ότι προστατεύετε όταν αυτοί είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο της ανικανότητάς σας όταν θα μειωθούν κι άλλο  οι συντάξεις και το αφορολόγητο.

  Στο μεταξύ, από Σεπτέμβριο θα επανέλθει η κόντρα και για τις δύο εξεταστικές που έχει ζητήσει η Ν.Δ: Βαρουφάκη και Καμμένο. 

  Η πολιτική σύγκρουση θα είναι άλλωστε όσο τρέχουν οι μήνες προς ένα πιθανό προεκλογικό έτος (2018) σχεδόν ασύμμετρης εντάσεως.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ