Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιουλ-2017 16:02

  Γκ. Ετινγκερ: Ο Λουξεμβούργιος παίρνει 60.000 κι ο Βούλγαρος 6.000 τον χρόνο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γκ. Ετινγκερ: Ο Λουξεμβούργιος παίρνει 60.000 κι ο Βούλγαρος 6.000 τον χρόνο

  Της Μαρίας Νταλιάνη 
   
  Στην μεγάλη απόκλιση των εισοδημάτων στον ευρωπαϊκό χώρο και στην ανάγκη σύγκλισης αυτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων,  Γκ. Έτινγκερ σε ειδική συνεδρίαση στην Βουλή. Ο ίδιος μίλησε ακόμα για τις επιπτώσεις από το Brexit, και τα εξοπλιστικά, ενώ αίσθηση δημιούργησε το "μίνι- μανιφέστο" υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής πορείας. "Μαζί μπορούμε καλύτερα" είπε χαρακτηριστικά στους βουλευτές και ευρωβουλευτές των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων. 

  Κατά μέσο όρο, λοιπόν, ένας Ευρωπαίος πολίτης έχει, κατά κεφαλήν, εισόδημα της τάξεως των 35.000 ευρώ μεσοσταθμικά τόνισε ο κ. Έτινγκερ.  Είναι η πνευματική και η χειρωνακτική εργασία. Ο Βούλγαρος, βέβαια, έχει, κατά κεφαλήν, εισόδημα 6.000 ευρώ. Ο Λουξεμβούργιος, όμως, έχει 60.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα με μεγαλύτερο κόστος ζωής. Ο στόχος είναι με τη συνέχιση της πολιτικής συνοχής να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, την ανταγωνιστικότητα, τις ευκαιρίες, ώστε να βρουν οι πολίτες εργασία. Να υπάρχει, δηλαδή, σύγκλιση. Να μην έχουμε το Λουξεμβούργιο των 60.000 ευρώ,  που να τον κατεβάσουμε στις 36.000  ευρώ ή στις 20.000 ευρώ. Να κάνουμε, ακριβώς, το αντίθετο: τον Βούλγαρο από 6.000 ευρώ, να τον πάμε στις 10.000 ευρώ, στις 12.000 ευρώ, τουλάχιστον στις 20.000 ευρώ  την επόμενη δεκαετία.

  Κοινή πολιτική στους εξοπλισμούς 

  Ο κ. 'Ετινγκερ αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της πρωτομιλίας του στα εξοπλιστικά, ενώ τάχθηκε σαφώς υπέρ της οικονομίας που θα επιτευχθεί στα κράτη-μέλη από μια κοινή πολιτική στον τομέα αυτό. 

  Η Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη σημασία της εξωτερικής ασφάλειας, γιατί εσείς ως Έλληνες, παρά τα προβλήματα που έχετε και τις περικοπές του προϋπολογισμού σας, επενδύετε στην άμυνα σας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τόνισε. Ως μέλη του ΝΑΤΟ έχουμε αποφασίσει την περίοδο 2020-2025 το 2% του ευρωπαϊκού Α.Ε.Π. να το επενδύουμε στην άμυνα και αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη μεσοσταθμικά βρισκόμαστε στο 1,3%.

  Αν περιορίσουμε τον αριθμό των τύπων όπλων, γιατί οι ευρωπαϊκοί στρατοί έχουν 180 τύπους όπλων -ενώ οι Αμερικανοί φίλοι μας έχουν λιγότερους από 30 τύπους όπλων- αν, υπάρξει κάποια τυποποίηση αυτών των τύπων όπλων στην Ευρώπη και αν κάποια στιγμή, την αγορά των όπλων, των αεροσκαφών, των τεθωρακισμένων, την συντονίζουμε ευρωπαϊκά, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε εκπτώσεις και με τον τρόπο αυτό, να επιτύχουμε και μεγάλη εξοικονόμηση, τόνισε. 

  Απαντώντας σε επικρίσεις για την φύλαξη των ευρωπαικών συνόρων ο κ.  'Ετινγκερ αναφέρθηκε σε Τουρκία και Ρωσία εμμένοντας στο κοινό ευρωπαϊκό μπλοκ. Όπως είπε, ο  Ερντογάν, είναι πολύ εύκολο να κινηθεί με τις διαδικασίες του ενώ ο Πούτιν,  κάνει μια εντελώς διαφορετική πολιτική. 

  "Εγώ πιστεύω ότι η δημοκρατία, η δική μας πολιτική λύση είναι πολύ καλύτερη" τόνισε. "Η Ευρώπη των 27, έχει μόνο ένα 6% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σοβαρά, νομίζετε ότι ο καθένας, μεμονωμένα, θα μπορούσε να ήταν πιο πετυχημένος, όπως ήταν στο παρελθόν τη Σπάρτη, η Αθήνα και Θεσσαλονίκη π.χ.; Όχι, δεν το πιστεύω.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν διοικείται από τους G7 ή από τους G20. Όχι. Γιατί αλλιώς θα λέγαμε ότι έχουμε G2, Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Και η Ευρώπη που θα ήταν; Η Ελλάδα; Η Κίνα; Η Βυρτεμβέργη; Θα ήταν, αυτό το οποίο εκπροσωπούν από γεωγραφικής πλευράς. Θα ήταν, εάν θέλετε, ένα προάστιο της Ασίας.

  Από κοινού, έχουμε ένα μεγάλο ειδικό βάρος. Έχουμε τις αξίες μας για τη διατήρηση της ειρήνης και τη δημοκρατία. Για την κοινωνική πολιτική και την οικονομική πολιτική, πιστεύετε σοβαρά, ότι στον Βορρά της Ελλάδας ένα νέο κράτος, η Γιουγκοσλαβία, θα βοηθήσει στο να έχετε ειρήνη εσείς; Ξεχάστε το. Αποκλείεται να γίνει.

  Και αναφέρθηκε στον πρόσφατο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας λέγοντας ότι εκεί, πριν από μερικά χρόνια είχαμε μουσουλμάνους, ορθόδοξους και καθολικούς, οι οποίοι ο ένας σκότωνε τον άλλον σε ένα φρικτό εμφύλιο πόλεμο. Αλλαξαν τα σύνορα με τη βία. Τώρα όμως η Σλοβενία, είναι ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η Κροατία είναι μέλος και ένας πολίτης από τη Σερβία, από την Αλβανία, από το Κόσοβο, με αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να είναι υποψήφια μέλη. Μπορούμε εδώ και τώρα, να διαμορφώσουμε ειρηνικές προϋποθέσεις στην άμεση γειτονιά μας. Έτσι, και οι μουσουλμάνοι και οι ορθόδοξοι αλλά και οι καθολικοί θα μπορούσαν πραγματικά να σεβαστούν τα σύνορα τους, να τα σέβονται και να μην αποφασίσουν για άλλη μια φορά, από τη Σερβία να θέλουν να κάνουν την μεγάλη Σερβία, όπως ήταν το όνειρο.

  Απαντώντας στα περί εξοπλισμών και ασφάλειας ο Δ. Καμμένος των ΑΝΕΛ άσκησε σφοδρή κριτική στην ΕΕ με αφορμή την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο. 

  "Ποιος είναι παρών; Το ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι, οι Ισραηλινοί που έχουν κοινά συμφέροντα, οι Κύπριοι γιατί δεν έχουν δυνάμεις, οι Έλληνες δεν μπορούν και οι Γάλλοι ως τι; Όχι ως Ε.Ε. προστατεύουν τα συμφέροντα της εταιρείας τους ΤΟΤΑΛ" είπε επισημαίνοντας ότι θα ΄έπρεπε να υπάρχαν κι άλλες δυνάμεις στην περιοχή. 

  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που έγινε πριν την επίσκεψη Έτινγκερ στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπλ. ΥΠΕΞ Γ Κατρούγκαλος τόνισε ότι η επιλογή μας δεν είναι υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, αλλά μιας Ευρώπης πολλών επιλογών, με την έννοια ότι εκεί που υπάρχει πολιτική συμφωνία, στα θέματα της κοινής άμυνας, στα θέματα της ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης, θα πρέπει να προχωρούμε αυτοί που θέλουμε, χωρίς αποκλεισμούς και εκεί έγκειται η βασική διαφορά της δικής μας επιλογής, από την πυρηνική Ευρώπη, αυτών που θέλουν να έχουμε μια Ευρώπη των ισχυρών και των μη ισχυρών.

  Σε ό,τι αφορά το Brexit ο ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι την περίοδο 2020-2025 θα λείπει ένα 15% από τα έσοδα γιατί οι Βρετανοί είναι ο μεγαλύτερος καθαρός συνεισφορέας στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή και επειδή είναι ακριβώς καθαροί συνεισφορείς, δηλαδή, δεν είναι ότι τα κονδύλια που έρχονται από τους Βρετανούς στην Ε.Ε. επιστρέφουν σε αυτούς πίσω, θα υπάρξει ένα κενό περίπου 10 -12 δισ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ