Δευτέρα, 17-Ιουλ-2017 09:20

Αναμένονται ανακοινώσεις για το τεμάχιο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ

Αργά σήμερα είναι πιθανόν η γαλλική εταιρεία Total ή το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας να προβούν σε ανακοίνωση για την εργασία του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 11 -κοίτασμα "Ονησιφόρος" στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του το πρωί, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στις εργασίες της κυπριακής ΑΟΖ, για να προσθέσει πως η Τουρκία επαναλαμβάνει τις τακτικές της, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros" εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Οι έλεγχοι στην πλατφόρμα και οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι το τρυπάνι θα φθάσει σε βάθος τεσσάρων χιλιάδων ποδών. Οι πιθανότητες για ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό.Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ - Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Στο μεταξύ, μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Η κ. Παρλί θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής τους στον Λίβανο. Πάντως, εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός της επίσκεψης τον δεδομένο χρόνο, καθώς το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της Total στις έρευνες στο οικόπεδο "11" της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος, αλλά και όλες οι δυνάμεις της περιοχής, όπως και η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι είναι συνέχεια των αιγυπτιακών ευρημάτων.

Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, "το Παρίσι και η Ουάσιγκτον έπραξαν όσα υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη". Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η στήριξη είναι απόλυτη από τις δύο χώρες, που "πρωτίστως προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και στην παρούσα συγκυρία συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου".

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου, ο κ. Αναστασιάδης "έφυγε ικανοποιημένος και ήσυχος". Συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και το διοικητικό συμβούλιο της EXXON MOBIL. Η εταιρεία θα αρχίσει έρευνες το 2018 στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα για:

15:19 25/07

Γερμανία -Δημοσκόπηση Bild: Χριστιανοδημοκράτες 37,5%, Σοσιαλδημοκράτες 25%, Αριστερά 10,5%

H Xριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU/CSU) παραμένει το πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των εκλογέων με 37,5% (+1,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα...

14:54 25/07

Σε βαρύ κλίμα ο πολιτικός διάλογος ΕΕ-Tουρκίας

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται στις Βρυξέλλες ο τακτικός διάλογος σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας ενώ οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους.

10:45 25/07

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κατηγορεί τη CIA ότι συνωμοτεί για την ανατροπή του

Ζήτησε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Κολομβίας εξηγήσεις σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή τους σε μια συνωμοσία την οποία προετοιμάζει, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, η CIA για να τον...