Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουλ-2017 15:01

  Ζήτημα δεδηλωμένης έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης λόγω Καμμένου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ζήτημα δεδηλωμένης έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης λόγω Καμμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:36

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ζήτημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία στο ζήτημα των Σκοπίων υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, αλλά και στις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

  "Καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη του κ. Καμμένου να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο. Αυτό, όμως, κ. Καμμένε, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2007 και ως υφυπουργός της Κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή είχατε τότε συνταχθεί δια της ψήφου σας με αυτό το οποίο είναι σήμερα η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών. Και διαβάζω από το site του Υπουργείου Εξωτερικών: "Η θέση μας είναι σαφής, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από την λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων, erga omnes  για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή". Έχετε δικαίωμα κ. Καμμένε να αλλάξετε γνώμη. Εγείρεται εδώ, όμως, ένα μείζον ζήτημα. Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα  εξωτερικής πολιτικής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας - δεν θέλω να υποτιμήσω κάποιο άλλο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, αλλά δεν μιλάμε εδώ πέρα για τον Υπουργό Τουρισμού - ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας   και ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Εγείρεται μείζον ζήτημα, αυτή τη στιγμή, με την τοποθέτησή σας κ. Καμμένε. Μείζον ζήτημα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Και θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η ετερόκλητη συμμαχία,  την οποία έχετε οικοδομήσει, είναι μια συμμαχία που - κατά την άποψή μας  - έχει ένα συνεκτικό παράγοντα  και αυτός είναι η παραμονή στην εξουσία, δεν μπορεί όμως να είναι μια συμμαχία α λα καρτ κ. Πρωθυπουργέ. Εδώ, λοιπόν, για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής τίθεται επί της ουσίας ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να μην εμφανίζεται με ενιαία θέση. Αναδεικνύεται μια βασική διαφορά  μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε Πρωθυπουργέ, οφείλετε εσείς, όχι ο κ. Καμμένος να τοποθετηθείτε επ’ αυτού του ζητήματος. Πως είναι δυνατόν να έχετε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, έναν πολιτικό ο οποίος αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της Κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής”, επεσήμανε.  

  Στην αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, ανέφερε πως στηρίζει την απόφαση του 1992 για ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Όπως τόνισε, βέβαια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η θέση της χώρας άλλαξε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και μέχρι σήμερα κάνει λόγο για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Θέση και απόφαση την οποία είχε στηρίξει ο Πάνος Καμμένος, καθώς συμμετείχε στο γαλάζιο κυβερνητικό σχήμα.  

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Καμμένος: H κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά

  Μηνύματα σε Άγκυρα, αλλά και εντός Ελλάδας έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ