Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 08:56

  Κατά μέτωπο πρεσάρισμα στον Α. Τσίπρα επιλέγει ο Κ. Μητσοτάκης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Στοιχεία κατά μέτωπο προσωπικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υιοθετεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον απόηχο του deal Αθήνας-πιστωτών, τα σημεία της οποίας καυτηριάστηκαν έντονα από την οδό Πειραιώς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνει τον κύκλο των δημόσιων παρεμβάσεών του, που έχει ως κεντρική στόχευση την αποδόμηση τόσο του κυβερνητικού οικοσυστήματος ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και του κ. Τσίπρα.

  Η συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του "Άλφα", λίγες ώρες μετά το λευκό καπνό των Βρυξελλών (ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο πρωθυπουργός πέρασε κάτω από τον πήχη στα καυτά ζητήματα του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση) αποτέλεσε μόνο την αρχή, σε μία κίνηση πρεσαρίσματος, που εδράζεται στην υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

  Όσο, δε, ο χρόνος θα τείνει προς το ραντεβού των δύο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα στοιχεία της συμφωνίας με τους δανειστές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέτει στις αιχμές του τόσο τα θέματα της πραγματικής οικονομίας, όσο και την ατζέντα της καθημερινότητας.

  Παιδεία, δημόσια ασφάλεια, Υγεία και Κράτος, τομείς που όπως διαμηνύουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αναδεικνύουν τα αδιέξοδα του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκαν και θα παραμείνουν δυναμικά στο προσκήνιο από τη γαλάζια παράταξη.

  Όπως και το άνοιγμα της βεντάλιας των επαφών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία, προκειμένου να αναλύεται συστηματικά το πρόγραμμα της οδού Πειραιώς για το πέρασμα της χώρας στη μετα-Μνημόνιο εποχή. Λέξη-κλειδί. Οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα θέσει σε εφαρμογή μία νέα κυβέρνηση. Μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν τους εταίρους για την αξιοπιστία της Ελλάδας και θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

  "Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να πανηγυρίζει. Έχει υποχρέωση, όπως του ζήτησα εγγράφως, να έρθει άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το τι πέτυχε. Να κάνουμε έναν συλλογικό απολογισμό, όχι μόνο του τελευταίου μήνα, αλλά και της συνολικής πορείας της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια. Που βρισκόμαστε, που πηγαίνουμε, τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε διαπραγματευθεί, έτσι όπως διαπραγματεύθηκε", τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης "με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες", αλλά και η δόση 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία "είναι πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας" είναι για τη γαλάζια παράταξη τα αποτελέσματα ενός ατέρμονου διαπραγματευτικού κύκλο.

  "Η κυβέρνηση ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018. Η κυβέρνηση δε φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες. Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε", είναι το στίγμα της οπτικής των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Βασική δομή των αναφορών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σε δημόσιο επίπεδο, είναι πως η οδός Πειραιώς μπορεί να προσφέρει στη χώρα μεταρρυθμιστική αξιοπιστία και ένα συνολικό πρόγραμμα αλλαγών, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα Μνημόνια.

  "Το πρόγραμμα αυτό των αλλαγών δεν αφορά μόνο στα ζητήματα της οικονομίας, όπου έχουμε πολλές κατατεθειμένες προτάσεις, κάποιες πολύ τολμηρές, βγαίνουν και πέρα από αυτά τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα. Αφορά συνολικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του Κράτους και της κοινωνίας συνολικά", είναι η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, που στρέφει το βλέμμα και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, τα οποία μετατρέπονται στην…αχίλλειο πτέρνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

  "Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η επίλυσή τους είναι κρίσιμη για την πορεία της χώρας και την ανατροπή της δυσμενούς εικόνας που έχουν οι πολίτες για το Κράτος, τις δομές και τη λειτουργία του, γεγονός που επηρεάζει και την οικονομική πορεία της χώρας", τονίζουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  "Η σύσκεψη με τον δήμαρχο Μενιδίου και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο "τραπέζι", μετά το τραγικό περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού του 11χρονου μαθητή από σφαίρα, οι συζητήσεις που έκανε με τους φορείς της Λέσβου και τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, αλλά και ο διάλογος που έκανε με εργαζομένους και κατοίκους στο ορυχείο της ΔΕΗ στους Αναργύρους Αμυνταίου, για την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων καταστροφών που έπληξαν τη χώρα έδειξαν ότι έχει γνώση των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει", προσθέτουν.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει ανάλογες παρεμβάσεις και το επόμενο διάστημα, με στοχευμένες περιοδείες και επαφές με ειδικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να βρίσκεται πάντα στο σημείο που εξελίσσονται τα γεγονότα, για να ενημερώνεται από το λαό και να δίνει τις δικές του κατευθύνσεις", σημειώνει συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

  Όσον αφορά στο αυριανό τετ α τετ του Μεγάρου Μαξίμου μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, είναι εμφανές πως αυτό δε θα σημάνει αλλαγή στην αντιπολιτευτική στάση της οδού Πειραιώς, Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε, άλλωστε, πριν τρία εικοσιτετράωρα, να ορθώσει διαχωριστικές γραμμές, τονίζοντας πως τους δύο άνδρες χωρίζει πολιτική άβυσσος.

  "Εκφράζουμε δυο διαφορετικούς κόσμους. Ο καθένας μπορεί να κρίνει με ποιον κόσμο ταυτίζεται περισσότερο…Και σήμερα υπάρχει μία σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία πιστεύω ότι ζητά πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό", σημείωσε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ