Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Απρ-2017 09:03

  Ο Τσίπρας θέλει, το κόμμα μπορεί;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Τσίπρας θέλει, το κόμμα μπορεί;

  Της Νίκης Ζορμπά

  Κάποια από τα μέτρα που συμφωνήσαμε δεν θα επιλέγαμε ποτέ να τα πάρουμε εάν ήταν στο χέρι μας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά δεν είναι, συμπλήρωσε, και εάν δεν τα πάρουμε εμείς θα πέσουμε και θα έρθουν να τα πάρουν οι "αιμοβόροι" νεοφιλεύθεροι που θα το απολάμβαναν κι από πάνω. Κι αφού άλλη επιλογή δεν υπάρχει, θα τα ψηφίσουμε για να... σώσουμε τη χώρα και από τον νεοφιλελευθερισμό και από τα μνημόνια.

  Τάδε έφη πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ, αποσπώντας το χειροκρότημα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και μαζί την ψήφο της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Κάτι αριστερόστροφες γυροβολιές από τινές "ανησυχούντες" έγιναν για την τιμή των όπλων (sic), επομένως ζήτημα κοινοβουλευτικών απωλειών για το κυβερνών κόμμα δεν υπάρχει. Άπαντες δεσμεύονται από τις συλλογικές αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής , η οποία με συντριπτικό ποσοστό ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου της.

  Σε πείσμα όσων διέβλεπαν ή πόνταραν στην "άλωση" της κυβέρνησης εκ των έσω, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποσπάσει την ψήφο των βουλευτών του και πράγματι θα επιβεβαιωθούν όσοι όμνυαν στο ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι "μπετόν".

  Οι τίτλοι τέλους του "δράματος" περί εσωκομματικού αντάρτικου κόντρα στα μέτρα για το 2019-2020 θα πέσουν άμα τη εμφανίσει των μέτρων στη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές Μαΐου.

  Τότε που θα αρχίσει ο νέος και πραγματικός Γολγοθάς για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

  Μεταρρυθμίσεις, στόχοι και "κορδέλες"

  Τι αλλάζει με την ψήφιση των νέων μέτρων στο "προφίλ" της... Ριζοσπαστικής Αριστεράς; Την απάντηση έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός  και πρόεδρός της: Προοδευτισμός Vs Συντηρητισμός είναι το νέο δίπολο, όπως το έχει επανειλημμένως ορίσει ο κ. Τσίπρας σε σειρά δημόσιων παρεμβάσεών του εγκαταλείποντας (καθώς δεν του χρησιμεύει πια - αντιθέτως τον εκθέτει) το απολίτικο ψευδοδίλημμα: Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο.

  Παράλληλα, "πυκνώνουν" στις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος οι υπουργοί και τα στελέχη που ομολογούν ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτύχει το κυβερνών κόμμα τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, να σημειωθεί πράγματι ανάταση της οικονομίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία και να προσπορίσει η κυβέρνηση πολιτικά οφέλη (μήπως και καταφέρει να τραβήξει χειρόφρενο στον δημοσκοπικό της κατήφορο) είναι το... τρεχαλητό σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και καλλιέργειας φιλοεπενδυτικού κλίματος.

  Οι οιμωγές περί ψήφισης μέτρων με το "πιστόλι στον κρόταφο" που "απάδουν" της αριστερής φυσιογνωμίας του κόμματος, έχουν αρχίσει να παίρνουν χαρακτηριστικά φαρσοκωμωδίας που όχι μόνον δεν πείθουν τους "αντιμνημονιακούς" (πάλαι ποτέ) ψηφοφόρους του αλλά αντιθέτως προκαλούν πότε οργή και πότε θυμηδία. Και καταλήγουν, τελικώς, να επιταχύνουν τον δημοσκοπικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ.

  Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι φωνές των πιο "ευέλικτων" υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι "προειδοποιούν" πως έτσι όπως κατέληξε η διαπραγμάτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρνει νέα οδυνηρά μέτρα υψηλότατου τιμήματος στους πολίτες, η μόνη βιώσιμη λύση προκειμένου να μην εξαφανιστεί το κόμμα από τον "πολιτικό" χάρτη, είναι να "μαλακώσει" τις αντιμεταρρυθμιστικές του "γωνίες".

  Οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού (πρωτίστως η Ν.Δ.) τον εγκαλούν –καθόλου άδικα– για κυβιστήσεις προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα του. Το κόμμα, πότε γκρινιάζει και πότε "σφυρίζει" αδιάφορα. Ο ίδιος πάντως, εσχάτως, "τρέχει" projects που άλλοτε ξόρκιζε σαν κραυγαλέα παραδείγματα "διαπλοκής".

  Έκοψε "κορδέλες" πανηγυρίζοντας για παραχωρήσεις οδών σε ιδιώτες, καλοδέχτηκε στο Μαξίμου τη διοίκηση της Fraport με διθυράμβους για την προσφορά τους στην ελληνική οικονομία κι ετοιμάζεται και για σειρά άλλων έργων που μέχρι πρόσφατα σχετικώς, κατήγγειλε ως... επαχθή και επονείδιστα αγκαζέ με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  Το κόμμα "απαντά" στη μεταστροφή αυτή με αδιαμφισβήτητη αμηχανία μεν αλλά... εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα.

  Εγένετο εσωκομματική αντιπολίτευση "μπάμπουσκα"

  Τα μέτρα της "συνολικής συμφωνίας" το κόμμα τα έχει ήδη καταπιεί. Η κατάποσή τους, ωστόσο, δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή άνευ όρων από την "αριστερή" ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τους "53", καθώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την περασμένη Κυριακή, ανέδειξε νέα "υποομάδα" στην ομάδα των "53". Ήτοι, εγένετο εσωκομματική αντιπολίτευση... μπάμπουσκα εξ αριστερών των... αριστερών.

  Το όνομα αυτής… "13" (που είναι τελικώς 11) υπό τον συντονισμό και τη... βαριά κομματική σκιά του Νίκου Φίλη.

  Οι "12" που βρίσκονται σε συνεννόηση με τον πρώην υπουργό Παιδείας, είναι παράλληλα και κομμάτι των "53" που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

  Ο "μύλος" αυτός αναμένεται να ξεδιαλυθεί και να πάρει "τελικά" χαρακτηριστικά ως προς τις στοχεύσεις , τις μεθοδεύσεις και τα πρόσωπα που θα ηγούνται, μόλις πέσουν οι "υπογραφές" για τη β' αξιολόγηση.

  Έως τότε, το μήνυμά τους είναι ασαφές ("Δεν θέλουμε τη συμφωνία που φέρνει ο Αλέξης αλλά ούτε και εκλογές") και το "οργανόγραμμά" τους έωλο: Επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης που φέρνει τη συμφωνία την οποία απορρίπτει η ομάδα του αλλά αρχηγική περπατησιά ανοίγει και ο Νίκος Φίλης (ο οποίος καταψήφισε στα κομματικά όργανα τη συμφωνία).

  Σύμφωνα με ορισμένους έμπειρους παρατηρητές των εσωτερικών διαδικασιών στο κυβερνών κόμμα, οι εξ αριστερών "ανησυχούντες" βρίσκονται ήδη με το βλέμμα στην επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την υπογραφή της συμφωνίας.

  Αναμένεται, μάλιστα, να επιμείνουν στο... τράβηγμα του Αλέξη Τσίπρα από το "αριστερό μπατζάκι" ενώ η "καρέκλα" του Ευκλείδη ως ηγήτορά τους μάλλον τρίζει.

  "Στο τέλος θα επιμείνουν σε ανασχηματισμό ζητώντας αύξηση της εσωκομματικής τους ισχύος σε πόστα που δεν σχετίζονται με τα δημοσιονομικά" είπε έτερη κοινοβουλευτική πηγή η οποία εκτιμά πως η "τύχη" του υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ως επικεφαλής τους, θα κριθεί από το εάν θα παραμείνει στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ