Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2016 15:34

  "Καμπανάκι" Κ. Μητσοτάκη για νέα επώδυνα μέτρα, εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Καμπανάκι" Κ. Μητσοτάκη για νέα επώδυνα μέτρα, εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τις βασικές πτυχές της στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση του ρόλου των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την έναρξη του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

  Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης από τους πιστωτές, την οποία και χαρακτήρισε "αβέβαιη", υπενθυμίζοντας πως η μέχρι σήμερα εικόνα έρχεται για να καταδείξει εμφατικά πως οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων.

  "Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου γιατί έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα. 14 μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο δημοσιονομικός 'κόφτης' και το υπερταμείο. Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Μάλιστα, παραμένοντας προσηλωμένος σε αυτή καθαυτή την εσωτερική πολιτική σκηνή, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του οικοδομήματος των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, την οποία και εγκάλεσε ανοιχτά πως διώχνει από τη χώρα τους επενδυτές, με αφορμή την περίπτωση ΔΕΣΦΑ.

  "Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Τσίπρας είναι στην Κούβα, στη Νικαράγουα ή στην Αθήνα, είναι σταθερά απών από την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία απέναντι σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που φρόντισε εγκαίρως να τορπιλίσει ο κ. Σκουρλέτης, πριν επιβραβευθεί στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Και διερωτώμαι: Υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό το κυβερνητικό φιάσκο; Ιδρώνει το αυτί κανενός που η Ελλάδα έχει καταστεί προορισμός προς αποφυγήν για κάθε επενδυτή; Θα μου πείτε από μια ανεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει κανείς την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Όμως η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει φθάσει στο άλλο άκρο εισάγοντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Ασκεί συστηματικά κριτική όχι στην προηγούμενη, αλλά στην επόμενη Κυβέρνηση, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Ίσως αυτή να είναι και η μοναδική τους πρόβλεψη που θα επαληθευτεί", σημείωσε.

  Στόχος η ενίσχυση του ρόλου των ΟΤΑ

  Εστιάζοντας στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως τα κυριότερα προβλήματα είναι η οικονομική στενότητα, η οποία επιδεινώνεται από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, το δαιδαλώδες και αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο, η υπερβολική γραφειοκρατία που στην πράξη αναιρεί την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η κατακερματισμένη νομοθεσία.

  "Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αυξηθεί η αυτοτέλεια και η ελευθερία της ... Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένα πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους Ο.Τ.Α. είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο. Στην κατεύθυνση της πλήρους επίτευξης του στόχου αυτού, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, θα ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 102 ώστε να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της 'τοπικής υπόθεσης' και να διευρυνθεί αποφασιστικά ο κύκλος των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α.", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ενιαίο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης

  Όσον αφορά στους οικονομικούς πόρους, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. "Δεν θα σας έλεγα την αλήθεια αν θα υποσχόμουν κάτι διαφορετικό. Θα μπορέσουμε, όμως, να αναθεωρήσουμε το μηχανισμό χορήγησης των Κ.Α.Π. και ταυτόχρονα να διευκολύνουμε τους Δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους. Ως προς τους Κ.Α.Π., σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση θα επαναξιολογήσουμε τα κριτήρια χορήγησής των. Πιστεύω έντονα ότι, ακόμη και όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, η αποδοτικότητά τους μεγιστοποιείται όταν κατανέμονται βάσει αξιολογικών κριτηρίων. Ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους, αυτή θα διευκολυνθεί με την απλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού", επεσήμανε.

  Αναφορικά με την άσκηση ελέγχου των Ο.Τ.Α. από το κεντρικό Κράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών θα εποπτεύεται και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος, ωστόσο ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των Οργανισμών και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. "Η διαδικασία αυτή θα επιβλέπεται από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει κανείς λόγος τα υπουργεία αυτά να είναι διακριτά. Ο σχεδιασμός της οργάνωσης του Κράτους σε όλα του τα επίπεδα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε ένα πολιτικό προϊστάμενο", ανέφερε.

  Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως η οδός Πειραιώς είναι απολύτως αντίθετη σε κάθε σκέψη αλλαγής του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης.

  "Έχουμε ανάγκη από την εμπειρία και τις απόψεις σας προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί τη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Και βήμα - βήμα να δουλέψουμε μαζί για να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη σχέση πολίτη – Κράτους. Μια σχέση, που, ούτως ή άλλως, ήταν προβληματική, αλλά που επιδεινώθηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μια Κυβέρνηση που δεν φρόντισε τους πολίτες, που χειροτέρευσε όλες τις επιδόσεις του κράτους, που χρησιμοποιεί το Κράτος ως κομματικό λάφυρο. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λόγω ιδεοληψίας και εμμονών, ανέκοψε τη μεταρρυθμιστική δυναμική και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και αυτό φαίνεται ανάγλυφα στον τρόπο που μεταχειρίστηκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για αυτό, εκτιμούμε ότι χρειάζεται το συντομότερο πολιτική αλλαγή", τόνισε.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Μαξίμου για Μητσοτάκη : Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:13 25/09

  Επιστολή Μητσοτάκη σε Μέρκελ: "Παράθυρο" ευκαιρίας για τολμηρές αλλαγές

  Με την επισήμανση πως πλέον δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για τολμηρές αλλαγές στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή στην Καγκελάριο της...