Σε πολιτικό διαζύγιο οδηγήθηκε ο Χάρης Θεοχάρης από το κόμμα του οποίου ήταν συνιδρυτής, τη "Δημοκρατική Ευθύνη". 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ευθύνης, ο Χάρης Θεοχάρης "προσπάθησε να επικαλεστεί μία ανύπαρκτη μέχρι σήμερα διαφωνία περί συνεργασιών με άλλα κόμματα, προφανώς για να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επόμενες αναζητήσεις του. Η "Δημοκρατική Ευθύνη" δεν θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα Θεοχάρη".

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως: "Συνεχίζουμε με πίστη στις βασικές μας αρχές ως μία αυθεντικά νέα πολιτική κίνηση με σκοπό την υπεράσπιση της Ελλάδας της δημιουργίας και της παραγωγής, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών, όπως ορίζεται στην ιδρυτική διακήρυξη της "Δημοκρατικής Ευθύνης". Όσον αφορά στην αναβάθμιση του χώρου που υπηρετούμε, αυτή μπορεί να γίνει μόνο με όρους πολιτικής αξιοπιστίας και ποιότητας από ανθρώπους της εποχής και όχι από συνενώσεις παλιών μηχανισμών".

Υπενθυμίζεται ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Θεοχάρης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε πάρει αποστάσεις  από τη Δημοκρατική Ευθύνη, δηλώνοντας πως υπήρχαν δύο απόψεις ως προς την πορεία του κινήματος η μια "ήθελε την απόλυτη καθαρότητα, δηλαδή καμιά συζήτηση με πρόσωπα και φορείς από το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό" και η δεύτερη που έλεγε "ότι όταν το αίτημα από παντού είναι να δούμε πώς θα φέρουμε τη σύνθεση ώστε να δημιουργηθεί ένας μεταρρυθμιστικός πόλος αλλαγής, δε μπορεί να κινούμαστε σε παλαιοκομματικές λογικές αποκλεισμού δυνάμεων, στη λογική του "εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς"". Σε ερώτηση αν θα συνεργαζόταν με την ΝΔ υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το κέντρο "γιατί πραγματικά φέρνει μια διαφορετική λογική μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε πάρα πολλούς τομείς".