ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.15

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών. 

Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (απαιτείται η πλειοψηφία 4/5) με σύσσωμη την αντιπολίτευση, προεξαρχούσης της Ν.Δ να ζητεί από την Κυβέρνηση την εδώ και τώρα απόσυρση του νόμου Παππά. 

Δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε από το βήμα της Βουλής εναντίον των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για "μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε κράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου" ενώ, όπως έχει ήδη αναφέρει εγκαίρως το Capital.gr , ενδέχεται να απαντήσει ο Α. Τσίπρας, από το ίδιο βήμα, μετά το πέρας της Διάσκεψης των προέδρων και πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας στις 2 το μεσημέρι τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

"Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα", είπε ο Νίκος Βούτσης.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι "παντός καιρού" και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος. "Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές", είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, "ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε".

Α. Λοβέρδος: Να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ

"Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ", δήλωσε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε "παρών", κατά πάγια πρακτική του κόμματός του σε αυτές τις ψηφοφορίες και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ένας οξύτατος δικομματικός καυγάς για τη διανομή της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα επανέλθει η τροπολογία Παππά, ζητά ο Ν. Δένδιας
Παππάς: Η Ν.Δ επιλέγει να γίνει "ουρά των συμφερόντων"