Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2016 11:51

  Aβραμόπουλος: Η Koμισιόν αισιοδοξεί για την μετεγκατάσταση των προσφύγων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αισιοδοξεί για την πορεία της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων της ΕΕ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλου, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, την οποία συνυπογράφουν έξι ακόμη ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες: Josef Weidenholzer (S&D) Αυστρία, Ska Keller (Verts/ALE) Γερμανία, Guillaume Balas (S&D) Γαλλία, Eva Joly (Verts/ALE) Γαλλία, Sergio Gaetano Cofferati (S&D) Ιταλία και Emmanuel Maurel (S&D) από τη Γαλλία.

  Στην ερώτηση που κατατέθηκε με αφορμή την άρνηση ορισμένων κρατών-μελών να συμμορφωθούν με τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις για το προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζει ότι "στις 20 Ιουλίου 2015 τα κράτη-μέλη, από κοινού με τα συνδεδεμένα κράτη του συστήματος του Δουβλίνου, συμφώνησαν να επανεγκαταστήσουν 22.504 εκτοπισμένα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τρίτες χώρες. Οι δεσμεύσεις τους όσον αφορά την επανεγκατάσταση θα πρέπει να εκπληρωθούν έως τις 8 Δεκεμβρίου 2017. Έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2016, πάνω από 10.000 άτομα είχαν επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο του συστήματος". Εκφράζει δε την αισιοδοξία του ότι "η υλοποίηση των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, που τώρα περιλαμβάνει επίσης την επανεγκατάσταση βάσει της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, βρίσκεται σε καλό δρόμο" και σημειώνει ότι "η Επιτροπή κάλεσε επανειλημμένα τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους".

  Σχολιάζοντας την απάντηση ο κ. Παπαδημούλης, τονίζει ότι "ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποφεύγει να αναφερθεί στη συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη μετεγκατάσταση 160.000 ατόμων, και περιορίζει την αναφορά του στα περίπου 10.000 άτομα, τα οποία μέχρι και τις 12 Σεπτέμβρη είχαν επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015".

  Ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτει, επίσης, ότι ο Επίτροπος "αποφεύγει να περιγράψει τα μέτρα τα οποία σχεδιάζει να λάβει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίο έχει θέσει με τη συμφωνία του Σεπτέμβρη του 2015, ενώ υπολείπονται 8 βδομάδες μέχρι την ολοκλήρωση της ισχύος της".

  Στην απάντηση του Επιτρόπου προστίθεται πάντως ότι "η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών με τακτικές εκθέσεις, σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, στις οποίες συνοψίζονται οι προκλήσεις και προσδιορίζονται τρόποι βελτίωσης της εφαρμογής τους".

  Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:18 23/10

  Πόσο κομμουνιστική είναι η Κίνα;

  Σφυροδρέπανο με τσάντες Luis Vuitton συμβαδίζουν; Στην Κίνα του 21ου αιώνα φαίνεται πως ναι. Από τη μία πάμπλουτα κομματικά στελέχη, από την άλλη άγρια εκμετάλλευση των εργατών.