Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Δεκ-2015 08:58

  Επιμένει ο Τσίπρας σε "έξωση" του ΔΝΤ από το Πρόγραμμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιμένει ο Τσίπρας σε "έξωση" του ΔΝΤ από το Πρόγραμμα

  Της Νίκης Ζορμπά

  Στο Μαξίμου δεν έχουν καταθέσει τα "όπλα" σχετικά με την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό Πρόγραμμα, παρά τη δριμεία αντίδραση του Βερολίνου και τις προειδοποιήσεις Σόιμπλε, όταν προ εβδομάδων, "άνοιξε" και πάλι αίφνης η σχετική συζήτηση. 

  Η κυβέρνηση είχε αναδιπλωθεί μερικώς, μετά το ομαδόν "άδειασμα" που δέχθηκε σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης αλλά ο αστερίσκος παραμένει και στους μαξιμινούς σχεδιασμούς ( προς το παρόν μάλιστα μόνον σε αυτούς), το θέμα "έξωση του ΔΝΤ από το ελληνικό Πρόγραμμα" είναι ανοιχτό και διαρκές αίτημα από το οποίο, στην Ηρώδου Αττικού, δεν παραιτούνται. 

  Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους Financial Times, το επανέφερε και δη ηχηρά, αναφέροντας πως:

  "Είμαι προβληματισμένος από την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ταμείου σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Πιστεύουμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης της εξαιρετικής κρίσης, η Ευρώπη πλέον έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαϊκά θέματα".

  Είχε ήδη προειδοποιήσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δια της συνέντευξής της στο "Κεφάλαιο", πως από τη "μάχη" εναντίον του Ταμείου, η κυβέρνηση δεν θα απόσχει, παρά τους (μάλλον) δυσχερείς ( και επ αυτού) ευρωπαικούς συσχετισμούς:

  "Το ΔΝΤ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα με τη μορφή τεχνικού συμβούλου. Η Ελλάδα, έχοντας επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να χρειαστεί περίπου τα 20 από τα 25 δισ. της αρχικής πρόβλεψης της συμφωνίας, έχει πλέον πολύ μικρότερες δανειακές ανάγκες. Καθώς η προβλεπόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν της τάξης των 23 δισ, υπάρχει ενδεχόμενο να μην κριθεί αναγκαία. Θεωρούμε ότι η είσοδος του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά προγράμματα του πρόσφατου παρελθόντος ήταν ένα ευρωπαϊκό λάθος. Το ίδιο το ΔΝΤ άλλωστε παραδέχτηκε τα σφάλματά του προ ημερών, τόσο για το γεγονός ότι δεν έγινε από την αρχή αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και για το ότι η μείωση μισθών και συντάξεων ήταν αυτοσκοπός. Η χώρα μας συνεχίζει να έχει κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στο Ταμείο, οι οποίες έρχονται από τις άστοχες συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Από εκεί και πέρα, η συμμετοχή του είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί και θα αποφασίσει τελικά το ίδιο το ΔΝΤ, τον ερχόμενο Μάρτιο", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της κυβερνητικής πορτ παρόλ, εξόχως αποκαλυπτική ότι το "αίτημα" για το Μαξίμου παραμένει ενεργό ( ανεξαρτήτως προσδοκιών και ...κατάληξης). 

  Στο μεταξύ πάντως, ο κ. Τσίπρας, παρά τα "αντιμνημονιακά ξόρκια" στα οποία επιδίδεται, πότε δια του "παράλληλου προγράμματος" και πότε δια του Γ. Δραγασάκη που υποστηρίζει ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά "20% ενώ κατά 80% θα εφαρμοστεί το παράλληλο πρόγραμμα", στους FT, επανέρχεται στην ρητορική του θέρους ( μετά την υπογραφή της συμφωνίας), ήτοι, τονίζει ( ομοίως στους FT) πως η Συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί καθόσον είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές και δη εντός του 2016. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων