Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2007 08:11

  Μηδένα προ του τέλους μακάριζε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τι συμβαίνει άραγε εν έτει 2007; Στέρεψαν οι πετρελαιοπηγές; Σταμάτησαν τα ορυχεία να παράγουν χρυσό; Ο Rothcild πριν μερικές δεκαετίες ισχυριζόταν ότι πλούτισε αγοράζοντας φτηνά και πουλώντας ακριβά. Τώρα αυτό που συμβαίνει μάλλον είναι ότι όταν οι αγορές ανεβαίνουν όλοι τρέχουν να προλάβουν να πάρουν σε οποιαδήποτε τιμή προκειμένου να βρεθούν στο παιχνίδι.
   
  Αναρωτιέμαι, αυτοί που αγοράζουν το πετρέλαιο στα 98 δολ. το βαρέλι ή τον χρυσό στα 850 δολ. την ουγγιά, ακόμη και αυτοί που αγοράζουν ευρώ έναντι του δολαρίου στα επίπεδα του 1,47 δολάρια προς 1 ευρώ σε ποιες τιμές προσδοκούν να ρευστοποιήσουν; 

  Βέβαια ο αντίλογος είναι ότι προς τα πάνω υπάρχει το άπειρο. Έτσι, θεωρητικά οι τιμές μπορούν να εκτοξευθούν στο άπειρο. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι καμία αγορά δεν μπορεί να είναι ανοδική ή αντιστοίχως πτωτική στο διηνεκές. Αλίμονο σε αυτούς που το γύρισμα στην τάση μιας αγοράς θα τους "μαγκώσει" μέσα χωρίς stop loss. Εξίσου αλήθεια είναι άλλωστε ότι τους τελευταίους μήνες όσοι επιχείρησαν να πάνε κόντρα στην τάση στο πετρέλαιο ή το δολάριο έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

  Νομίζω πως στην παρούσα φάση οι χρηματαγορές είναι κατάλληλες και πολύ προσοδοφόρες για όσους έχουν γερό στομάχι και γερό πορτοφόλι. Γιατί αυτοί οι επενδυτές έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν έτσι ώστε κάποια στιγμή να δικαιωθούν. Στην εποχή μας υπάρχουν αξιόλογοι αλλά χωρίς πείρα νέοι που πληκτρολογούν αγορές και πωλήσεις στα τερματικά τους, έχοντας μια αίσθηση υπεροχής σαν να ορίζουν αυτοί τις τύχες των ανθρώπων. Όμως, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι άκρως επικίνδυνο. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε.

  Όρο Ρωμάνο - Διευθύντρια ξένων αγορών της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ


  oro.romano@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ