Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαϊ-2017 09:23

  Τι αποκαλύπτει η επιλογή του πρωθυπουργού από το Macron

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι αποκαλύπτει η επιλογή του πρωθυπουργού από το Macron

  της Aarti Shankar

  Μετά από μια μακρά αγωνία, ανακοινώθηκε το όνομα του νέου Γάλλου πρωθυπουργού, του Edouard Philippe. Ο Philippe, 46 ετών δήμαρχος της Χάβρης, είναι μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Les Republicains (LR). Είναι επίσης μακρόχρονος υποστηρικτής του Alain Juppe, του πρώην πρωθυπουργού, με κεντρώες θέσεις.

  Ο διορισμός του Philippe είναι συμβολικά πολύ σημαντικός για την προεδρία του Macron. Αφού έλαβε τις εγκρίσεις απο τους φανατικούς Σοσιαλιστές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του -κυρίως από τον πρώην πρωθυπουργό Manuel Valls και τον υπουργό Άμυνας Jean-Yves Le Drian- η απόφασή του να εκλέξει πρωθυπουργό από το LR είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να εξισορροπήσει τη βάση του προς την κεντροδεξιά.

  Ποιος είναι ο Edouard Philippe;

  Οι πρώτες πολιτικές συμπάθειες του Philippe ήταν για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ιδιαίτερα για τον Michel Rocard -πρωθυπουργό σοσιαλιστικών δημοκρατικών ιδεών υπό τον Francois Mitterrand, καθώς και πολιτικό μέντορα του Manuel Valls, ενώ τον θαυμάζει και ο Macron.

  Μετά από μια πολύ σύντομη περίοδο ως μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Philippe ευθυγραμμίστηκε πιο στενά με την πολιτική δεξιά. Εργάστηκε μαζί με τον Alain Juppe για να αναδιαμορφώσει και να μετονομάσει το κεντροδεξιό κόμμα ως Ένωση μια Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) - που στη συνέχεια ονομάστηκε Les Republicains. Το 2007, ενώ ο Juppe ήταν υπουργός Οικολογίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, ο Philippe είχε τη θέση ειδικού συμβούλου.

  Το 2010 ο Philippe εξελέγη δήμαρχο της Χάβρης στη Νορμανδία, στη Βόρεια Γαλλία. Το 2012 εξελέγη στη γαλλική βουλή.

  Όταν ο juppe έθεσε υποψηφιότητα πέρυσι για το χρίσμα του κεντροδεξιού υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, ο Philippe ήταν ο εκπρόσωπός του. Αφότου ο Juppe έχασε τις εκλογές, ο Philippe υποστήριξε τον κεντροδεξιό υποψήφιο Francois Fillon. Ωστόσο, μετά από το σκάνδαλο του Fillon, ο Philippe απέσυρε την υποστήριξή του.

  Τι προλέγει ο διορισμός του για την προεδρία Macron;

  Ενώ ο διορισμός του ήταν κάπως αναμενόμενος, η ανακοίνωση μας δίνει λίγες πληροφορίες για την στρατηγική διακυβέρνησης του προέδρου.

  Πρώτον, ο Macron φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία στον συμβολισμό. Ο Philippe πληρεί σειρά βασικών κριτηρίων του Macron -είναι νέος, κεντρώος, και σχετικά νέο πρόσωπο στη γαλλική σκηνή (αν και η στενή του σχέση με έναν πρώην πρωθυπουργό προκαλεί κάποιες αμφιβολίες για την καταλληλότητά του ως ένας υποψήφιος της "ανανέωσης”). Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν διόρισε γυναίκα, όταν είχε προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει.

  Δεύτερον, ο στόχος του Macron να διευρύνει το πολιτικό κέντρο στη Γαλλία θα είναι εις βάρος των παραδοσιακών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός Philippe, του οποίου ευθύνη στο άμεσο μέλλον θα είναι να δημιουργήσει μια κυβερνητική πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σε θέση να ενθαρρύνει τους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες να σχηματίσουν πλειοψηφία υπό το σύνθημα του Macron, "Republique en marche”.  Πραγματικά, η απόφαση του Macron να μην παρουσιάσει υποψήφιους ενάντια σε γνωστές προσωπικότητες των Ρεπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών Bruno Le Marie και Nathalie Kosciusko-Morizet, φαίνεται αρκετά υπολογισμένη. Ωστόσο, θα πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά -μια προσπάθεια να κατασκευάσει έναν μεγάλο συνασπισμό με την στήριξη των παραδοσιακών κομμάτων θα μπορούσε να είναι το χαρτί της Le Pen. Η επικεφαλής του Εθνικού μετώπου πιθανώς θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο Macron είναι άλλος ένας υποψήφιος του συστήματος.

  Τελικά ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ανακοινωθούν και οι υπουργικοί διορισμοί για να καταλάβουμε λίγα περισσότερα για το πώς σκοπεύει να κυβερνήσει ο Macron. Υπάρχουν εικασίες, δεδομένου του σασπένς που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του ονόματος του Philippe, ότι έλαβαν χώρα διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής ώστε να διασφαλιστεί πως βασικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών θα εξασφαλίσουν κυβερνητικές θέσεις. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μόνο μια γεύση της προσπάθειας εξισορρόπησης που θα έρθει από τον Πρόεδρο macron.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://openeurope.org.uk/today/blog/france-new-prime-minister-reveals-macrons-balancing-act/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ