Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2017 08:43

  Δεν λύθηκε το πρόβλημα με την μη εκλογή Wilders στην Ολλανδία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δεν λύθηκε το πρόβλημα με την μη εκλογή Wilders στην Ολλανδία

  του Pieter Cleppe

  Μόνο και μόνο επειδή το Κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders απέτυχε να κερδίσει όσες ψήφους προβλεπόταν στις ολλανδικές εκλογές, δεν σημαίνει ότι η ευρύτερη δυσαρέσκεια τόσο στην Ολλανδία όσο και ανά την Ευρώπη, έχει εξαφανιστεί.

  Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Wilders δεν προσπάθησε καν να μετριάσει το λόγο του, σε αντίθεση για παράδειγμα με τη Marine Le Pen, την επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου. Τον Φεβρουάριο, ο Wilders αποκάλεσε τους Μαροκινούς μετανάστες "αποβράσματα”, παρά το ότι πριν από δύο μόλις μήνες είχε καταδικαστεί για υποκίνηση διακρίσεων έναντι της ίδιας ομάδας ανθρώπων. Το ύφος του μπορεί να οδήγησε στο να χάσει τις ψήφους όσων νόμιζαν ότι ήταν πολύ ακραίος. Αλλά είναι πιθανό αυτό να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του Wilders να επηρεάσει την πολιτική συζήτηση της αντιπολίτευσης. Σε ένα βαθμό, έχει πετύχει σε αυτό.

  Όχι μόνο υπήρξε σθεναρή στάση του Ολλανδού πρωθυπουργού σχετικά με την μετανάστευση σε αυτή την εκστρατεία -τον Ιανουάριο με ανοιχτή επιστολή προς τους μετανάστες δήλωσε πως "όσοι δεν συμπεριφέρονται φυσιολογικά θα πρέπει να φύγουν”- αλλά ο Rutte ήρθε σε αντιπαράθεση με την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Απαγορεύτηκε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να εισέλθει στην χώρα και η υπουργός Οικογενειακών υποθέσεων της Τουρκίας απελάθηκε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αφού της γνωστοποιήθηκε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη να μιλήσει στο τουρκικό γενικό προξενείο του Ρότερνταμ. Η χρήση του όρου "φυσιολογικά” είναι υπό αμφισβήτηση από την πλευρά των πολιτικών ελευθεριών, αλλά η στάση του Rutte έναντι της Τουρκίας υποστηρίχθηκε από όλο το πολιτικό φάσμα. Το διεθνές δίκαιο επίσης, επιτρέπει τις χώρες υποδοχής να ανακηρύξουν ένα συγκεκριμένο μέλος του διπλωματικού προσωπικού ως persona non grata οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να παρέχει ένα λόγο. Ωστόσο χωρίς τον Wilders, η ολλανδική κυβέρνηση ίσως να μην το είχε τραβήξει τόσο μακριά.

  Τα άλλα δύο παραδοσιακά κόμματα της Ολλανδίας -Χριστιανοδημοκράτες και Εργατικοί- έχουν επίσης υιοθετήσει μια πιο επικριτική στάση έναντι της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, θα είναι δύσκολο η ολλανδική κυβέρνηση να συμφωνήσει να μεταβιβάσει περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα δημιουργούσε νέες εντάσεις, καθώς ο νέος συνασπισμός είναι απίθανο να γίνει περισσότερο ευρωσκεπτικιστικός: το κεντρώο D66 και ίσως ακόμη και οι Πράσινοι Αριστεροί, που και οι δύο είναι υπέρ των περισσότερων μεταβιβάσεων εξουσιών στην ΕΕ, έχουν μια καλή ευκαιρία να μπουν στην κυβέρνηση μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και το περισσότερο ευρωσκεπτικιστικό κεντροδεξιό VVD του Rutte.

  Η δημοτικότητα των αντισυστημικών δυνάμεων στην Ολλανδία μπορεί να εξηγηθεί από περισσότερες της μιας ακραίας παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντίθεση στην πολιτική παγκοσμιοποίηση -ου θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ξεκάθαρα από την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Επίσης κρίσιμη ήταν η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση, η έλλειψη ενοποίησης των ισχυουσών μειονοτήτων και ισλαμικής τρομοκρατίας, ενώ το ολλανδικό κράτος κοινωνικής πρόνοιας δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στη γήρανση του πληθυσμού. Η τεχνολογική στρέβλωση έχει επίσης οδηγήσει τους ανθρώπους να συνηθίσουν στην ιδέα της αναστάτωσης του status quo με πολλούς τρόπους, έτσι ώστε ακόμη και σε μια χώρα με αρκετά αξιοπρεπείς οικονομικές επιδόσεις -που επιτεύχθηκαν μετά από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας- πολλοί είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν το σύστημα.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διδαχθεί από τον Rutte για το πώς να σταματήσει το λαϊκιστικό κύμα και να πάρει πιο σοβαρά τις ανησυχίες των δυσαρεστημένων. Θα μπορούσε να γίνει πιο μετριοπαθής και να εστιάσει σε αυτά που είναι καλή: να διαλύει τους εμπορικούς φραγμούς. Όσο νομίζει ότι θα κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων συγκεντρώνοντας ακόμη περισσότερη εξουσία και λεφτά σε κεντρικό επίπεδο ή κάνοντας micromanaging σε εθνικά και τοπικά ζητήματα, είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει την αντισυστημική ταξιαρχία.

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο CNN

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://openeurope.org.uk/today/blog/the-eu-could-learn-from-dutch-pm-mark-rutte-on-how-to-stop-the-populist-tide/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ