Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2010 09:12

  Αυτά είναι τα νέα μέτρα εάν... αποτύχουμε!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Στέλιου Κράλογλου

  Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και η αντικατάσταση τους με επιδόματα αλλά και η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για απολύσεις, είναι δύο από τα πολλά εφιαλτικά σενάρια που θα πάρουν σάρκα και οστά στην περίπτωση που δεν επιταχυνθούν οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα των εκλεκτών από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 

  Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει επιπλέον μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, στην περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους του προγράμματος που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα των ελεγκτών.  

  Η πικρή έκπληξη των επιπρόσθετων μέτρων βρίσκεται κρυμμένη στη συμφωνία της Ελλάδας με την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναλυτικοί πίνακες μέτρων  αποκαλύπτουν ότι από το 2012 υπάρχει πρόβλεψη για μέτρα που  ακόμα... δεν έχουν καθοριστεί! Για το 2012 τα μη καθοριζόμενα μέτρα φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ, για το 2013 τα 4,2 δισ. ευρώ και για το 2014 τα 5,7 δισ. ευρώ. 

  Το νέο πακέτο μέτρων ίσως να μην βρίσκεται τόσο μακριά όσο θέλει να δείχνει η κυβέρνηση αφού οι αποκλίσεις στις εισπράξεις των εσόδων αλλά και οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για ύφεση μέχρι και -4% φέτος σφίγγουν τη θηλιά των Βρυξελλών και του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία. 

  Κυβερνητικοί παράγοντες που απεύχονται το ενδεχόμενο αυτό, δεν αποκλείουν την πιθανότητα για πάγωμα μισθών και συντάξεων πέραν από το 2013, μόνιμες περικοπές ή κατάργηση επιδομάτων υπερωριών, δώρων και ειδικών αμοιβών στο δημόσιο. 

  Τους κινδύνους που διέπουν την υλοποίηση του προγράμματος το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιγράφουν οι ελεγκτές των Βρυξελλών, σε κείμενο με ημερομηνία 26 Μαΐου. 

  Μεταξύ άλλων, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας αναφέρουν ως ρίσκο του προγράμματος το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να αποδειχθεί ασθενέστερη, να υπάρξει αποπληθωρισμός, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στη δυναμική του χρέους, αλλά και τα spreads να παραμείνουν υψηλά, πλήττοντας τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη. 

  Το κλιμάκιο επισημαίνει ακόμη τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, καθώς και νέες αρνητικές εκπλήξεις με τα στατιστικά στοιχεία.

  Θεωρούν, ακόμη, ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, που θα δημιουργήσουν πρόσθετες απαιτήσεις χρηματοδότησης της χώρας. 

  Τέλος, επισημαίνουν το ενδεχόμενο να προκύψει κρίση χρέους σε άλλες χώρες της ΕΕ, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ανεξάρτητα εάν αυτή θα έχει προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα. 
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:45 24/07

  ΗΠΑ: Σε υψηλό έξι μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

  Η δραστηριότητα του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

  15:48 24/07

  Bundesbank: 1 τρισ. ευρώ έχουν εξοικονομήσει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης από τα χαμηλά επιτόκια

  Η Ελλάδα εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία, από τη στιγμή που έχει λάβει τρία προγράμματα διάσωσης από την αρχή της κρίσης, αλλά ένας παρόμοιος υπολογισμός θα έδειχνε πως έχει εξοικονομήσει...

  15:39 24/07

  Από 3 Αυγούστου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2018 η δυνατότητα υποβολής αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

  Δυνατότητα υποβολής αιτήσεως για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών δίνεται από 03 Αυγούστου 2017 (τρεις μήνες, μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου) έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με εγκύκλιο...

  15:19 24/07

  Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη βρετανική οικονομία από το ΔΝΤ

  Η Βρετανία υπέστη τη μεγαλύτερη υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομική της ανάπτυξη από το ΔΝΤ μεταξύ των εύπορων κρατών φέτος, οδηγώντας το ΥΠΟΙΚ να ανανεώσει το αίτημά του για μια ομαλή έξοδο ...

  14:52 24/07

  Παράταση 60 ημερών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

  Παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, περί της "Αντιμετώπισης της Αυθαίρετης Δόμησης-Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις", δόθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού...

  14:29 24/07

  Süddeutsche Zeitung: Είναι ώριμη η χρονική στιγμή για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές;

  Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο, με τίτλο "H επιστροφή", γράφει ότι "για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί και πάλι χρήμα από τις διεθνείς χρηματαγορές. ...