Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Μαϊ-2010 10:00

  Τρόικα: Ναι στην δεύτερη δόση του δανείου, αμφίβολη η τρίτη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αγγέλη

  Ο κίνδυνος ενίσχυσης του επιπέδου πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα εντάσσεται πλέον στους προβληματισμούς της «Τρόικας», ενόψει της επικείμενης επίσκεψης για την αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του περιβόητου «Μνημονίου».

  Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών φορέων της «Τρόικας», δηλαδή της ΕΚΤ και της Ε.Ε., οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο φαίνεται να διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την δεύτερη δόση (9 δισ. ευρώ) του δανείου των 110 δισ. ευρώ η οποία θα πρέπει να εκταμιευθεί  στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα όμως εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί (μείωση 40% του ελλείμματος στο α΄ τετράμηνο) οφείλεται σε ένα μίγμα μέτρων (περικοπές δαπανών και φορο-έσοδα) το οποίο δεν μπορεί να διατηρηθεί και στο δεύτερο εξάμηνο.

  Η πολιτική ένταση και η διγλωσσία στο εσωτερικό της Κυβέρνησης αποτελούν βασικό παράγοντα αμφισβήτησης. Διαπιστώνεται επίσης ανεπάρκεια στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι η κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα θα επιτείνει τις δυσκολίες αποτελεσματικής είσπραξης των άμεσων και έμμεσων φόρων.

  Στο πλαίσιο των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και θα αξιολογηθούν επιτόπου με την άφιξη του κλιμακίου της «Τρόικας» μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, εκτιμάται ότι η μεν δεύτερη δόση του δανείου θα είναι διαθέσιμη στις αρχές του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο για την τρίτη δόση με βάση την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής στο β΄ εξάμηνο του έτους.

  Το χρονοδιάγραμμα αυτό και η αποτελεσματικότητα ή μη των μέτρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς η λογική με την οποία έχει διαμορφωθεί το πακέτο των 110 δισ. ευρώ έχει ως βασικό της στοιχείο την επιστροφή της Ελλάδας σε δανεισμό από τις αγορές «το αργότερο μέσα σε 12 μήνες...».

  Σε διαφορετική περίπτωση το «πακέτο» δεν επαρκεί για την κάλυψη των τρεχουσών δανειακών αναγκών. Αυτή άλλωστε είναι η βάση της φημολογούμενης προσφυγής σε αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ