Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2010 10:43

  ΕΤΕπ: Συμμετέχει στην έρευνα για τις επιπτώσεις καιρικών συνθηκών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Mέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής  του ερευνητικού προγράμματος που  εγκαινίασε η ΕΕ για τη μελέτη των  επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ασφάλεια και την  αξιοπιστία των συστημάτων μεταφορών, είναι η Ευρωπαϊκή  Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κατά την περίοδο 2010-2012 και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.

  Επιπλέον, στη Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Φινλανδίας, ο ΟΟΣΑ, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz και το Πολυτεχνείο του Τορίνο.

  Το πρόγραμμα  μελέτης των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων στα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών (Extreme Weather impacts on European Networks of Transport – EWENT) συντονίζεται από το Κέντρο Τεχνικών Ερευνών (VTT) της Φινλανδίας και θα εξετάσει επίσης το κόστος που συνεπάγονται οι διαταραχές λόγω καιρικών φαινομένων.  

  Στην πηγή του προγράμματος βρίσκονται οι ανησυχίες για την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων την οποία έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. Στο EWENT συμμετέχουν το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR, Γερμανία), το Ινστιτούτο Οικονομικής των Μεταφορών (Transportøkonomisk institutt, Νορβηγία), η εταιρεία Foreca Consulting Ltd (Φινλανδία), το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (Φινλανδία), η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου (Κύπρος), η Österreichische Wasserstrassen GmbH (Αυστρία), το European Severe Storms Laboratory (Γερμανία) και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΟΗΕ).

   

  Το πρόγραμμα  EWENT προωθεί τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων στις μεταφορές προσώπων και αγαθών. Η μελέτη θα εστιαστεί στην ασφάλεια και την αξιοπιστία των εναέριων, χερσαίων και πλωτών μεταφορών.

   

  Θα προσδιορίσει τα επικίνδυνα ακραία καιρικά φαινόμενα  και θα εκτιμήσει την πιθανότητα επέλευσής τους και τις επιπτώσεις τους. Θα εκτιμήσει επίσης το κόστος που συνεπάγονται οι διαταραχές της κυκλοφορίας, όπως π.χ. το κόστος που συνδέεται με τα ανθρώπινα θύματα, τις υλικές ζημίες και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού.

   

  «Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων, αλλά αυτό είναι το πρώτο πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μεθοδική εκτίμηση του κόστους τους», δηλώνει ο Συντονιστής του EWENT, Pekka Leviäkangas, από το VTT.

   

  Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι χρήσιμα όχι μόνο για τις δημόσιες αρχές, αλλά και για τις επιχειρήσεις, τους χρηματοδότες έργων και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τα αποτελέσματα μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. για τον καθορισμό κριτηρίων διαστασιολόγησης υποδομών, την επισήμανση της ανάγκης ενίσχυσης της ικανότητας συντήρησης ορισμένων έργων, την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των αρχών και την απόκτηση ετοιμότητας για έκτακτες καταστάσεις. Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η προκαταρκτική μελέτη μεθόδων και διαδικασιών διαχείρισης των κινδύνων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων