Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιαν-2010 15:23

  Obama: Επιβολή εισφοράς στις τράπεζες για εξασφάλιση κεφαλαίων $90 δισ.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νομοσχέδιο επιβολής εισφοράς σε 50 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ενεργητικό τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama σήμερα.

  Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους, στόχος του νομοσχεδίου είναι η ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων των φορολογούμενων που δαπανήθηκαν για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

  Η πρόταση, η οποία θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα, αναμένεται να ανακοινωθεί καθώς πολλές εταιρείες διασώθηκαν με χρηματοδότηση από δημόσια κεφάλαια στο πλαίσιο του προγράμματος για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (TARP) και ενώ οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να διανείμουν μεγάλα bonus σε περίοδο οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην εξασφάλιση κεφαλαίου ύψους 90 δισ. δολαρίων εντός της επόμενης δεκαετίας.

  Η κυβέρνηση Obama επανειλημμένως έχει αναφέρει ότι προσπαθεί να λάβει μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή των κεφαλαίων στήριξης στους φορολογούμενους, ύψους 700 δισ. δολαρίων (TARP). Επιπλέον, ακόμη και εάν μέρος των χρημάτων έχει αποπληρωθεί, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απώλειες μέχρι στιγμής 117 δισ. δολαρίων.

  Η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία πρέπει αρχικά να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, απευθύνεται σε 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με πάγια άνω των 50 δισ. δολαρίων, 35 εκ των οποίων έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ ενώ 15 είναι θυγατρικές ξένων εταιρειών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ