Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Δεκ-2009 09:03

  Στο στόχαστρο του υπουργείου οι 1,1 εκατ. εργαζόμενοι – "φαντάσματα"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Της  Ρούλας Σαλούρου
   
  Τουλάχιστον 5 χρόνια έχουν να ελεγχθούν 8 στις 10 επιχειρήσεις, για το εάν ασφαλίζουν το προσωπικό τους, τηρούν την εργατική νομοθεσία και καταβάλλουν τις νόμιμες εισφορές τους. Στο περιβάλλον αυτό, το να μιλά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος για εξοικονόμηση κεφαλαίων, μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, φαντάζει εφικτό, όχι όμως κι εύκολο. 

  Από την αρχή του χρόνου πάντως, αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων, τους οποίους θα διενεργούν κοινά κλιμάκια των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει και αλλαγές στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.  Ιδιαίτερα μέσα στο «δύσκολο» 2010, για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, ότι το 2009, σε σχέση με το 2008, στο σύνολό τους τα ταμεία καταγράφουν απώλειες εσόδων 5%. Μόνο το ΙΚΑ καταγράφει απώλειες τις τάξης του 12% και ο ΟΑΕΕ του 10% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει σε ετήσια βάση, απώλεια 1,4-1,5 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ και περίπου 300 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ. Στο μέτωπο της εισφοροδιαφυγής, τα στοιχεία είναι πλήρως απογοητευτικά. 

  Εκτιμάται ότι η εισφοροδιαφυγή αγγίζει ή και ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ ετησίως. Τα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν σταματήσει παντελώς οι έλεγχοι των επιχειρήσεων από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ, το 80% των επιχειρήσεων έχουν να ελεγχθούν πάνω από 5 χρόνια. Από τα 13 ελεγκτικά κέντρα, λειτουργούν μόνο τα 4 και αυτά, με λιγότερους από τους μισούς υπαλλήλους. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι στους 4,5 εκατομμύρια που εργάζονται στη χώρα μας, οι 1,1 εκατομμύρια είναι εργαζόμενοι «φαντάσματα» αφού δεν εμφανίζονται πουθενά. Συνολικά, μία στις επτά επιχειρήσεις είναι ανύπαρκτες, αναπόγραφες και δεν εμφανίζονται πουθενά. 

  Βάσει των υπολογισμών στο υπουργείο Εργασίας, σημαντική αύξηση των εσόδων και πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αναμένεται και από την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών. 

  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου  έθεσε ως έναν από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης την υιοθέτηση της σχετικής οδηγίας, στο πλαίσιο της έναρξης του κοινωνικού διαλόγου για την έξοδο από την κρίση. Βάσει της οδηγίας, τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι εργοδότες για την αδήλωτη εργασία των παράνομα εισερχομένων στην Ε.Ε. μεταναστών θα είναι πολύ υψηλά, ενώ παράλληλα θα καταβάλλονται οι πλήρεις αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στην παρασχεθείσα εργασία. Με την Οδηγία παρέχεται, επίσης, προσωρινή άδεια παραμονής και προστασία, όσων καταγγέλλουν την παρανομία. Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις, ο ελάχιστος χρόνος απασχόλησης υπολογίζεται σε τρεις μήνες. 

  Αλλά και ο λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών παροχών από τις παροχές συντάξεων, που βρίσκεται στην ατζέντα των κυβερνητικών προθέσεων, θα οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών των ταμείων, σε σχέση με τους μετανάστες. Κι αυτό, γιατί θα περιοριστούν οι δαπάνες των ταμείων ως προς την κάλυψη των συντάξεων σε μετανάστες, οι οποίοι για τα λίγα χρόνια εργάστηκαν στη χώρα μας, θεμελίωσαν, βάσει των προβλεπόμενων, δικαίωμα συνταξιοδότησης. 

  Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη στο σύστημα περισσότερων από 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών. Το συγκεκριμένο μέτρο θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο. Θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο - νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις εργασιακές σχέσεις και τη διαδοχική ασφάλιση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:06 26/09

  Γ. Πατούλης: Ο κ. Πετρόπουλος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης

  Η πρωτοφανής διάλυση του Κεντρικού Κράτους και η ανικανότητα των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη.

  15:06 26/09

  Moody's: Δεν αλλάζει το rating της ΕΤΕ μετά τις τροποποιήσεις στα καλυμμένα ομόλογα

  Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις για τα καλυμμένα ενυπόθηκα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση ή απόσυρση της αξιολόγησης Β3 που έχει αποδώσει η Moody’s Investors...