Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Δεκ-2009 09:59

  Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση για τραπεζικές θυρίδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Είδος υπό εξαφάνιση αποτελούν τον τελευταίο καιρό οι μικρές τραπεζικές θυρίδες, γεγονός που σχετίζεται με τη φημολογία περί φορολόγησης των καταθέσεων και επιδρομής της εφορίας στους μεγαλοκαταθέτες.  

  Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για ενοικίαση τραπεζικών θυρίδων, με αποτέλεσμα στα μεγάλα καταστήματα των τραπεζών που διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή, να υπάρχει έλλειψη θυρίδων. 

  Το πρώτο βήμα, πάντως, για όποιον επιθυμεί να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, είναι η έρευνα αγοράς. Οι τιμές για την ενοικίαση των θυρίδων ποικίλλουν, το ίδιο και οι υπηρεσίες αλλά και η διαθεσιμότητα τους.

  Αφού επιλέξει το τραπεζικό ίδρυμα που εμπιστεύεται περισσότερο και ταιριάζει στα κριτήρια του, επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση του καταστήματος εκείνου που υπάρχουν διαθέσιμες τραπεζικές θυρίδες. Στην πλειονότητα τους οι τράπεζες, προσφέρουν θυρίδες σε κεντρικά καταστήματα που διαθέτουν μεγάλους χώρους και τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στην Αττική, τα περισσότερα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.
   
  Διαδικασία
   
  Η διαδικασία που ακολουθείται από εκεί και πέρα είναι απλή. Εάν ο ενδιαφερόμενος είναι ήδη πελάτης της τράπεζας, το μόνο που έχει να κάνει είναι να προβεί στο κατάστημα που επέλεξε με την ταυτότητα του και να ζητήσει το άνοιγμα μιας θυρίδας της επιθυμίας του. 

  Εάν δεν είναι πελάτης, θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό του λογαριασμό, προσκομίζοντας εκκαθαριστικό της εφορίας και ό,τι άλλο προβλέπει το κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Η ύπαρξη λογαριασμού κρίνεται απαραίτητη από όλες τις τράπεζες, καθώς από εκεί αντλούνται και τα χρήματα της μίσθωσης.

  Οι τιμές ενοικίασης μιας τραπεζικής θυρίδας ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της. Στην πλειονότητα των τραπεζών οι διαθέσιμες θυρίδες έχουν τρία μεγέθη: μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Η τιμή «ενοικίασης» των μικρότερων  ξεκινά από περίπου 30 ευρώ, ενώ το αντίτιμο για μια μεγαλύτερη θυρίδα ξεπερνάει και τα 150 ευρώ ετησίως. Τα μεγέθη των θυρίδων δεν είναι ίδια από τράπεζα σε τράπεζα, γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφορές στη τιμή είναι μεγάλες.

  Σε μερικές περιπτώσεις, είναι πιθανόν εκτός από την τιμή ενοικίασης να ζητηθεί από τον μισθωτή η καταβολή εγγύησης, η οποία αφορά κυρίως την κάλυψη των εξόδων για τα κλειδιά της θυρίδας και την αντικατάσταση τους σε περίπτωση απώλειας.

  Πρόσβαση 

  Με την ενοικίαση της θυρίδας, ο μισθωτής παραλαμβάνει 2 κλειδιά με τα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν. Εκτός από τον ίδιο, μπορεί να ορίσει από έναν έως δύο δικαιούχους, στις περισσότερες τράπεζες, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην θυρίδα με την επίδειξη της ταυτότητας τους. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για τον μισθωτή, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση χρήσης κλεμμένου κλειδιού. Οι ώρες που μπορούν οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση στη θυρίδα είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων εκείνες που λειτουργούν τα υποκαταστήματα.

  Εάν η τραπεζική θυρίδα του μισθωτή παραβιαστεί ή υποστεί κάποια φθορά, η πλειονότητα των τραπεζών δεν παρέχει κάποια ασφαλιστική κάλυψη, ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με την τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, η κάθε τράπεζα ακολουθεί τη δική της πολιτική.
   
  Μαριέτα Χριστοπούλου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων