Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2009 08:56

  ΑΔΕΔΥ: Όχι στη θυσία των Δ.Υ. για να εξευμενιστούν οι αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Της Ρούλας Σαλούρου

  Αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε κάθε μέτρο μείωσης των μισθών και διεκδικούν «δύσκολες και συστημικές πολιτικές με στόχο την αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής αποδοτικότητας των δημόσιων πόρων». Η αρχή μπορεί να γίνει μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα, υποστηρίζουν. 

  Όποιοι αναζητούν στο όνομα μιας νέας θυσίας για να εξευμενιστούν οι Θεοί των αγορών, τη θυσία των δημοσίων υπαλλήλων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, κάνουν λάθος. Η ΑΔΕΔΥ, απαντώντας στο δίλημμα «εύκολες – επιδερμικές πολιτικές μείωσης των μισθών των κοινωνικών δαπανών και των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ή δύσκολες και συστημικές πολιτικές με στόχο την αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής αποδοτικότητας των δημόσιων και κοινωνικών πόρων, επισημαίνει πως δεν μπορεί, το ιρλανδικό θαύμα που χρεοκόπησε ως μοντέλο ανάπτυξης, τώρα να προτείνεται από κάποιους ως μοντέλο εξόδου από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων σημειώνουν πως την ώρα που η κατάσταση στη χώρα μας είναι τόσο περίπλοκη, με το περιβάλλον όλο και πιο απειλητικό, κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ, όπως για παράδειγμα τα 250-300 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στην εισοδηματική πολιτική, όχι μόνον δεν αρκούν, αλλά αποτελούν εύκολη κι επιδερμική πολιτική. 

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο, η ανεργία, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι ήδη τα έντονα και εξελισσόμενα χαρακτηριστικά της κρίσης στη χώρα μας, μιας κρίσης ολόκληρου του συστήματος. Μάλιστα, ο κ. Παπασπύρος υποστηρίζει ότι από τα κομματικοπελατειακά πλέγματα έως τη διαφθορά, από τη Δημόσια Διοίκηση, την ιδιωτική οικονομία και αγορά έως την κατάσταση των κοινωνικών υπηρεσιών, η διαμεσολάβηση παράγει αναποτελεσματικότητα στις δημόσιες πολιτικές, ιδιωτική αυθαιρεσία, παρακμιακή πορεία.

  Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, επί σειρά ετών οι αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, η εκτεταμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η διαρκής μείωση των δικαιωμάτων, των εγγυήσεων, του επιπέδου αξιοπρεπούς εργασίας και ζωής των μισθωτών και των συνταξιούχων ούτε τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων εξασφάλισε, ούτε την οικονομική κρίση απέφυγε. Αντίθετα αξιοποιήθηκε για να αυξήσουν οι υπαίτιοι της κρίσης τα προνόμιά τους και τα κέρδη τους.

  Ταυτόχρονα λειτούργησε ως προϊούσα μορφή και συντελεστής παραγωγής της. Η συνέχεια των ίδιων πολιτικών είναι προφανές ότι αυξάνει τις ανισότητες και οδηγεί σε βαθιά και γενικευμένη κρίση του βιοτικού επιπέδου. 

  Υπάρχει όμως λύση; Οι συνδικαλιστές προτείνουν, τομές, ριζοσπαστικές και άμεσες παρεμβάσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν, για α)Την αντιμετώπιση της διαφθοράς στις χρηματοοικονομικές ροές και συναλλαγές στο σύνολο του διοικητικού και οικονομικού συστήματος, δημόσιου και ιδιωτικού, β)Την αλλαγή στη δημόσια διοίκηση με βάση το ερώτημα ποια διοίκηση χρειαζόμαστε, πως την οργανώνουμε, τι στελέχωση απαιτείται αλλά και ποιο μοντέλο οικονομίας προωθούμε, πως λειτουργεί ο δημόσιος έλεγχος, εντάσσεται ή υπερβαίνει το συλλογικό δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον;

  Όπως σημειώνει ο κ. Παπασπύρος, ειδικότερα για τη χώρα μας η απάντηση στο τρίλλημα:  Δημόσιο χρέος, ελλείμματα / κοινωνική πολιτική, κοινωνικό κράτος, συνοχή / ανάπτυξη και οικονομία της οικολογίας, είναι επείγουσα με άμεσες πολιτικές και μέτρα. Ένα είναι καθαρό: το ισοζύγιο πρέπει να προστατεύσει, να ενισχύσει την κοινωνική πολιτική, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική συνοχή, όχι επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος των κοινωνικών εκρήξεων αλλά επειδή η σύνθεση (αντί της αποσύνθεσης) ο συνδυασμός (αντί της αποδόμησης και άλλο των δημόσιων και κοινωνικών συστημάτων) δημιουργούν κοινωνική ενότητα, δηλαδή την αναγκαία βάση της κοινωνικής προσπάθειας που απαιτείται για την αντιμετώπιση, την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση.

  Το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα εκτιμά ότι το φορολογικό είναι κλειδί για τα δημοσιονομικά, τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, την υποστήριξη και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους με αιχμή την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, τονίζουν πως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, έχουν ουσιώδη διακυβεύματα κι οφείλουν να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους. Ιδιαίτερα στο δημόσιο, το πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας, του ΟΠΑΔ αλλά και της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αλλάζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων, απαιτούν τη δρομολόγηση άμεσων λύσεων. Στις 21 Δεκεμβρίου, η ΑΔΕΔΥ οργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Πρόνοιας και τη Βουλή, που θα συζητείται ο Προϋπολογισμός, ενώ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, «όσο παραμένουν χωρίς απάντηση, σε εκκρεμότητα επικίνδυνης συσσώρευσης, μείζονα  θέματα για τη ζωή των μισθωτών και των συνταξιούχων» θα αποφασιστεί μέσα στο Φεβρουάριο.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:06 26/09

  Γ. Πατούλης: Ο κ. Πετρόπουλος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης

  Η πρωτοφανής διάλυση του Κεντρικού Κράτους και η ανικανότητα των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη.

  15:06 26/09

  Moody's: Δεν αλλάζει το rating της ΕΤΕ μετά τις τροποποιήσεις στα καλυμμένα ομόλογα

  Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις για τα καλυμμένα ενυπόθηκα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση ή απόσυρση της αξιολόγησης Β3 που έχει αποδώσει η Moody’s Investors...