Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2009 07:07

  Στήριξη από τις Βρυξέλλες, αλλά με αντάλλαγμα "δόκανο" τριετίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Γιάννη Αγγέλη
   
  Η οξύτατη πίεση που ασκήθηκε από τις αγορές κεφαλαίου στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο δεκαήμερο «βοήθησε» να βρουν γρήγορα κοινή γλώσσα συνεννόησης ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και οι ομόλογοί του στην χθεσινή σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

  Οι κοινοτικοί δέχθηκαν να βγουν σε βοήθεια της Ελλάδας στις αγορές με δηλώσεις στήριξης για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και ο Έλληνας υπουργός αποδέχθηκε τις συστάσεις αυξημένης «πειθαρχίας» που ζήτησαν οι κοινοτικοί.

  «Σε σωστή κατεύθυνση ο Προϋπολογισμός αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες στην περικοπή δαπανών» απαίτησε ο εκ νέου πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ, «διορθωτικό Προϋπολογισμό στα μέσα στου 2010 αν χρειασθεί» υποσχέθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

  Άλλωστε καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε συμφέρον να συνεχίζεται ούτε ένα λεπτό περισσότερο, η φιλολογία περί κινδύνου χρεοστασίου της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου.

  Πέραν αυτών όμως ο  κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε να καταθέσει αρχές Ιανουαρίου το αρχικό σχέδιο του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και πριν τελειώσει ο μήνας το τελικό και αναλυτικό σχέδιο του Προγράμματος, ώστε τον Φεβρουάριο στο "φόρτε" του πρώτου κύματος δανεισμού να αξιολογηθεί αυτό, όχι μόνο από την Κομισιόν, αλλά και από τους θεσμικούς δανειστές του ελληνικού δημοσίου.

  Κάτι που δεν άρεσε πάντως καθόλου στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν είχε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης ήταν αυτό που άκουσε από τον κ. Γιούνκερ, ότι δηλαδή ο χρόνος που θα δοθεί στην Ελλάδα (τον Φεβρουάριο) για να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει ημερομηνία λήξης μέσα στην θητεία της παρούσας Κυβέρνησης. 

  Γιατί; Μα για να είναι η ίδια δεσμευμένη με την ολοκληρωτική ευθύνη και εφαρμογή των μέτρων που θα εξαγγείλει  με το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

  Μια δέσμευση που κάποιοι συνάδελφοι του κ. Παπακωνσταντίνου την αποκάλεσαν δόκανο διαρκείας για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

  Αυτό, όπως εξηγούσαν κοινοτικοί, σημαίνει ότι στην καλύτερη –για την Ελλάδα– περίπτωση η προσαρμογή θα πρέπει να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του προγράμματος σταθερότητας, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 31/12/2012, δέκα περίπου μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:06 26/09

  Γ. Πατούλης: Ο κ. Πετρόπουλος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης

  Η πρωτοφανής διάλυση του Κεντρικού Κράτους και η ανικανότητα των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη.

  15:06 26/09

  Moody's: Δεν αλλάζει το rating της ΕΤΕ μετά τις τροποποιήσεις στα καλυμμένα ομόλογα

  Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις για τα καλυμμένα ενυπόθηκα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση ή απόσυρση της αξιολόγησης Β3 που έχει αποδώσει η Moody’s Investors...