Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2009 10:12

  Αλλάζει το τοπίο στις πιστωτικές κάρτες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Της Έφης Καραγεώργου 

  Την... απεξάρτηση τους από το «πλαστικό» χρήμα επιδιώκουν πλέον πολλοί καταναλωτές. Και το επιτυγχάνουν είτε «κόβοντας» τις πιστωτικές τους, είτε μεταφέροντας τα υπόλοιπα τους σε  καταναλωτικά δάνεια.

  Εξάλλου και τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος δείχνουν ότι το  τελευταίο διάστημα τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών εμφανίζουν μείωση και διαμορφώνονται κάτω από τα 10 δισ. ευρώ (υπόλοιπα Μαρτίου 2009). Τον Ιούλιο οι συνολικές οφειλές για πιστωτικές κάρτες διαμορφώθηκαν στα 9,84 δισ. ευρώ (με ρυθμό ανάπτυξης 2,1% από 10% στο τέλος Δεκεμβρίου 2008).

  Και καθώς οι καθυστερήσεις πάνω από 90 μέρες στις πιστωτικές κάρτες διαμορφώνονται στο 13%, οι τράπεζες διευκολύνουν τους δανειολήπτες που ζητούν να μεταφέρουν την οφειλή από την κάρτα σε καταναλωτικό δάνειο. Ήδη οι καθυστερούμενες δόσεις έχουν φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ.

  Ταυτόχρονα, για να μην «κοπεί» το πλαστικό χρήμα -και συνεπώς ψαλιδιστούν και τα μερίδια αγοράς-, πολλές τράπεζες μειώνουν το πιστωτικό όριο της πιστωτικής κάρτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες «κόβεται» το 5% των πιστωτικών καρτών.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες, σχεδόν το 10% των οφειλών από πιστωτικές κάρτες μεταφέρεται σε καταναλωτικά δάνεια. Οι δανειολήπτες επιλέγουν τη συγκεκριμένη λύση καθώς αποπληρώνουν το χρέος τους με χαμηλότερο επιτόκιο (κάτω από το 9%  από 17% που είναι σήμερα  το επιτόκιο στις κάρτες), ενώ εξασφαλίζουν  και μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής, που σημαίνει μικρότερη δόση. 

  Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, το «πακετάρισμα» των οφειλών και η μεταφορά σε δάνειο, διευκολύνει τις τράπεζες. Διότι διαγράφουν από το χαρτοφυλάκιό τους «επικίνδυνες» οφειλές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επισφάλειες, ενώ από την άλλη εμφανίζουν αύξηση στην παραγωγή νέων χορηγήσεων. 

  Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες πλέον δέχονται να αναχρηματοδοτήσουν και παλιά, δικά τους χρέη από  πιστωτικές κάρτες. 

  Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη  αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή, το 30% με 40% των νέων καταναλωτικών δανείων αφορούν αναχρηματοδοτήσεις παλαιών οφειλών.

  Για παράδειγμα αν ένας δανειολήπτης  έχει συνολικές οφειλές  10.000 ευρώ σε «πλαστικό χρήμα», με επιτόκιο 17%  πληρώνει κάθε χρόνο 1.700 ευρώ σε τόκους. Μεταφέροντας την οφειλή σε κάρτα, με επιτόκιο μεταφοράς 6,5% τα χρήματα που πληρώνει για τόκους μειώνονται  στα 650 ευρώ και  προκύπτει ετήσιο όφελος  1.050 ευρώ. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων