Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Αυγ-2009 09:40

  "Επιδημία" εργατικών ατυχημάτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Της Ρούλας Σαλούρου 

  Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, συμβαίνουν 4 φορές περισσότερα εργατικά ατυχήματα απ’ όσα δηλώνονται στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συνολικά, τα επίσημα καταγεγραμμένα από το Σώμα, εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν το 2008 ήταν 6.657. Συνεπώς, δεν θα ήταν ανακρίβεια να πει κανείς πως πέρυσι, συνέβησαν περίπου 26.657 εργατικά ατυχήματα. Από αυτά, τα επίσημα θύματα, όσοι δηλαδή έχασαν τελικά τη ζωή τους, ήταν 142 άνθρωποι. 

  Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περίπου 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, εν ώρα εργασίας. Ο 24χρονος που έχασε χθες, τη ζωή του στη ΛΑΡΚΟ ήταν το υπ’ αριθμόν 1293 θύμα, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, την τελευταία δεκαετία. Ήταν δε, το δεύτερο θύμα, στην ίδια επιχείρηση, μέσα στον ίδιο μήνα (Αύγουστο) του ίδιου χρόνου. Και μάλιστα οι συνθήκες θανάτου των δύο εργαζόμενων ήταν πανομοιότυπες. Κάηκαν ζωντανοί, μετά από έκρηξη καμινιού. Προχθές, έναν ανειδίκευτος εργαζόμενος με 8μηνη σύμβαση, στη ΔΕΗ, σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει βλάβη στο δίκτυο χαμηλής τάσης. 

  Τα νέα, αυτά, θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα έρχονται με τον πλέον τραγικό τρόπο να αναδείξουν ότι στη χώρα μας, παρά τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της τεχνολογίας, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν  ουραγοί στην ανανέωση του εξοπλισμού τους. Όπως μάλιστα,  τονίζουν συνδικαλιστές, η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστική. Η έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων επιθεώρησης και ασφάλειας των μεταλλείων, η εγκατάλειψη του ελέγχου και της συντήρησης (η συγκεκριμένη μονάδα καμινίου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα τις τελευταίες μέρες) έχουν ως αποτέλεσμα το νέο τραγικό περιστατικό μέσα σε ένα μήνα στην ίδια εταιρεία. Η ΓΣΕΕ επιρρίπτει ευθύνες και σε κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλότατα αμειβόμενα κομματικά στελέχη της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, αφού κατάφεραν να την υπερχρεώσουν και να την απαξιώσουν ασχολούνται αποκλειστικά με το πως θα πετύχουν το ξεπούλημα της στους ιδιώτες και όχι με τα προβλήματα των εργαζόμενων και της εταιρείας. Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Οικονομίας που εποπτεύουν και ελέγχουν την εταιρεία, αφού το πριν 25 μέρες θανατηφόρο δυστύχημα δεν τους ευαισθητοποίησε καθόλου. 

  Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, εξέφρασε την βαθύτατη λύπη της, τα βαθιά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, και υποστήριξε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας  των συνθηκών ασφαλείας στους χώρους εργασίας, η προστασία και η θωράκιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. 

  Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλης έδωσε εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάριμνας, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Παράλληλα, θα ξεκινήσει, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, έλεγχος από Επιτροπή Διερεύνησης. Άλλωστε, βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος της 2ας Αυγούστου 2009. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διενεργεί περιοδικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Στο μεταλλουργικό συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ είχε γίνει τακτικός έλεγχος το Μάρτιο του 2008 ενώ είχε προγραμματισθεί επόμενος τακτικός έλεγχος τον Οκτώβριο του 2009. Τα δύο δυστυχήματα, επισπεύσανε τη διαδικασία... 

  Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τους περισσότερους νεκρούς εργαζόμενους από την αρχή του χρόνου, τους συναντάμε σε τρεις συγκεκριμένους τομείς: Στα τεχνικά έργα, στα μεταλλεία και στη ΔΕΗ. Και στις τρεις αυτές οικονομικές δραστηριότητες, συναντάμε και τους περισσότερους εργαζόμενους με εργολαβία, ανειδίκευτη εργασία και χαμηλή εκπαίδευση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ομοσπονδία εργαζομένων στον κλάδο Μετάλλου, ένας στους τέσσερις νεκρούς εργαζόμενους είναι μεταλλεργάτης. 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), την τελευταία 10ετία είχαμε επίσημα καταγεγραμμένα τα εξής θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα:
  • 2000 127 δυστυχήματα
  • 2001 188 δυστυχήματα
  • 2002 153 δυστυχήματα
  • 2003 145 δυστυχήματα
  • 2004 127 δυστυχήματα
  • 2005 111 δυστυχήματα
  • 2006 128 δυστυχήματα
  • 2007 115 δυστυχήματα
  • 2008 142 δυστυχήματα
  • υπολογίζεται πως το 2009, 57 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εργασία. 

  Μάλιστα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, εν μέσω συνθηκών οικονομικής κρίσης, με πιέσεις προς τους εργαζόμενους για εντατικοποίηση της εργασίας και μεθόδους καταστρατήγησης της νομοθεσίας, οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ μειώνονται, αντί να αυξάνονται. 

  Συγκεκριμένα, το 2008 για το οποίο υπάρχει έκθεση πεπραγμένων, διαπιστώνεται μείωση των ελέγχων του ΣΕΠΕ προς τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 24.600 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, δηλαδή 3.295 λιγότεροι σε σχέση με το 2007. Αντίστοιχα, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ήταν 4.047, δηλαδή μειωμένες κατά 601 σε σχέση με το 2007 και κατά 880 σε σχέση με το 2006. Συνολικά, τα εργατικά ατυχήματα έφθασαν τον προηγούμενο χρόνο τα 6.657. 

  Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκδοση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), από το 1970 έως το 2006, ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων έχει μειωθεί κατά περίπου 55% (6.255 το 2006 έναντι 13.659 το 1972). Βέβαια, η μείωση αυτή, που αντιστοιχεί στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, στο πέρασμα του χρόνου, δεν αντικατοπτρίζεται αντίστοιχα και στα θανατηφόρα ατυχήματα, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί κατά περίπου 15% και πλέον δεν παρουσιάζει τάσεις μείωσης (128 το 2006, έναντι 151 το 1970, ήτοι μείωση 15,32% με 116 δυστυχήματα κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο).   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ