Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2009 14:45

  ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1%

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωζώνης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.


  Επίσης, διατήρησε τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αμετάβλητα στο 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.


  Οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής πιθανότατα θα αναμένουν για κάποιο διάστημα ακόμη προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο και το βαθμό ανταπόκρισης των αγορών στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, προτού προχωρήσουν στη λήψη νέων, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι.


  Ένα από τα πιο πρόσφατα αυτά μέτρα ήταν η χωρίς προηγούμενο «ένεση» ρευστότητας ύψους 442 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα προς τις τράπεζες. Η ΕΚΤ δάνεισε στις τράπεζες σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για ένα χρόνο με επιτόκιο 1%, ελπίζοντας ότι με τη σειρά τους αυτές θα αυξήσουν τις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μάλιστα η τεράστια αυτή «ένεση» ρευστότητας, που ισοδυναμεί με το 5% περίπου του ΑΕΠ της ευρωζώνης, προσέλκυσε το ενδιαφέρον συνολικά 1.121 τραπεζών και πίεσε αμέσως τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη χρηματαγορά αλλά και τις αντίστοιχες αποδόσεις των ομολόγων.


  Το επόμενο άμεσο βήμα θα είναι η έναρξη της αγοράς καλυμμένων ομολογιών από την ΕΚΤ, όπως αποφασίστηκε το Μάιο, πιθανότατα εντός του μήνα. Η ΕΚΤ αποφάσισε την αγορά καλυμμένων ομολογιών ύψους 60 δισ. ευρώ, υπάρχουν ωστόσο «φωνές» ακόμη και εντός του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας που εκτιμούν ότι το ποσό, που αντιστοιχεί στο 1% περίπου του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, δεν είναι αρκετό για να αποδώσει. Το αντιπαραβάλλουν μάλιστα με ανάλογες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της οποίας οι αγορές αντιστοιχούν στο 12% περίπου του αμερικανικού ΑΕΠ.


  Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, 58 από τους 60 οικονομολόγους που συμμετείχαν εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο σήμερα, ενώ από ξεχωριστή έρευνα προκύπτει ότι το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωζώνης θα μπορούσε να παραμείνει στο επίπεδο του 1% έως και το δ’ τρίμηνο.

  Δείτε το βίντεο του CNN για τα αμετάβλητα επιτόκια της ΕΚΤ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων