Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουν-2009 13:07

  Roubini: Άτολμη η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η μεταρρύθμιση της αμερικανικής χρηματοοικονομικής βιομηχανίας δεν είναι αρκετά τολμηρή για να διασφαλίσει ότι ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ελεύθερος από κινδύνους, δήλωσε ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini μιλώντας στο οικονομικό κανάλι CNBC.

  "Για τις ΗΠΑ, ήταν μια ευκαιρία να μειωθεί ο αριθμός των ρυθμιστικών αρχών. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουμε 6 και σε πολιτειακό και τοπικό άλλες 50 υπηρεσίες. Η επιλογή να καταργηθεί μόνο μια υπηρεσία είναι λάθος κατά τη γνώμη μου", σημείωσε ο Roubini.

  Σημείωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρές με τα ιδρύματα που θεωρούνται πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν, επιβάλλοντας αυστηρότερες απαιτήσεις σε θέματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας και νέους κανονισμούς για τη μόχλευση, πρόσθεσε.

  "Παραδόξως, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουμε σήμερα περισσότερα ιδρύματα συστημικής σημασίας μετά την διαδικασία ενοποίησης που γνώρισε η χρηματοοικονομική βιομηχανία", δήλωσε ο Roubini.

  Από το ξέσπασμα της κρίσης, η JP Morgan απορρόφησε την Washington Mutual και στη συνέχεια την Bear Stearns, η Bank of America εξαγόρασε την Countrywide και αργότερα την Merrill Lynch, ενώ η Wells Fargo εξαγόρασε την Wachovia.

  "Οι τράπεζες αυτές ήταν ήδη τεράστιες και πλέον έγιναν ακόμα μεγαλύτερες. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις μικρύνουμε", δήλωσε ο Roubini. "Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων