Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2009 10:18

  Νέα μοιρασιά για τα φιλέτα του ΕΟΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Έφης Καραγεώργου

  Πλήρης ανατροπή σκηνικού στο φλέγον θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ, καθώς χθες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την διάλυση της ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) που διαχειριζόταν την περιουσία του ΕΟΤ και την ενοποίηση της με την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) σε μία εταιρεία real estate. 

  Τα αναξιοποίητα ακίνητα θα περάσουν στην ΚΕΔ και όσα έχουν αξιοποιηθεί και διαθέτουν σήμα λειτουργία –όπως είπε ο υπουργός- θα επιστρέψουν στον ΕΟΤ. Μάλιστα μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκαθαρίσει ποια ακίνητα θα πάρει ο ΕΟΤ και ποια η ΚΕΔ. 

  Και οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Για να επιστρέψουν τα ακίνητα στον ΕΟΤ θα πρέπει να αλλάξει και ο κανονισμός λειτουργίας του και το οργανόγραμμα, για να μπορεί και πάλι να εκμεταλλευθεί τα ακίνητα. Και διευκρίνισε ο υπουργός ότι «ο ΕΟΤ πρέπει να επαναπροσαρμοστεί σε υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας με περισσότερες δικαιοδοσίες. Άρα εκ των πραγμάτων πάμε σε νέο οργανισμό λειτουργίας ΕΟΤ». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι διαγωνισμοί που είναι εν εξελίξει, δηλαδή Γκολφ Αφάντου Ρόδου, Ανάβυσσος και άλλες περιοχές, δεν θα σταματήσουν «δηλαδή δεν θα διαλύσουμε ότι έχει προγραμματιστεί επειδή μας ήρθε να κάνουμε κάποιες αλλαγές». Και συμπλήρωσε: Είναι μία συμφωνία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με το υπουργείο Οικονομίας για την οποία ούτε βιαζόμαστε, ούτε όμως θα την αφήσουμε στις ελληνικές καλένδες. 

  Γιατί θα γίνουν όλα αυτά, είναι το εύλογο ερώτημα. 

  Για «τη σμίκρυνση του κράτους και την ευελιξία σε ότι αφορά την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής από τον ΕΟΤ» είναι η απάντηση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. 

  Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1999 και διαχειρίζεται 371 τουριστικές εκτάσεις, εμβαδού άνω των 70.000 στρεμμάτων και σειρά ακινήτων (ξενία, τουριστικά περίπτερα, αλλά και μαρίνες, καζίνο, το χιονοδρομικό του Παρνασσού κλπ). Η αποτίμηση των δικαιωμάτων χρήσης το 2008 ήταν 1,2 δισ. ευρώ. 

  Όπως αναφέρουν στο Capital.gr, υψηλόβαθμα πρώην στελέχη της που για ευνόητους λόγους θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η ΕΤΑ από τη σύσταση της έχει δικαίωμα διαχείρισης στην περιουσία (δηλαδή εκμετάλλευση με μακροχρόνιες μισθώσεις). 

  Υπογραμμίζουν ότι η «σμίκρυνση του κράτους» αφορά μόνο την κατάργηση του ΔΣ της, αφού το πακέτο της τουριστικής περιουσίας θα εξακολουθήσει να το διέπει συγκεκριμένο νομοθετικό, διοικητικό και αναπτυξιακό πλαίσιο.
  Τα συγκεκριμένα τουριστικά ακίνητα προέρχονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από απαλλοτριώσεις με μοναδικό σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. 

  Και συνεχίζουν: Δηλαδή αντίθετα με την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, τα ακίνητα τρόπο τινά θα επανακρατικοποιηθούν… αφού από την ΑΕ θα περάσουν και πάλι στα χέρια του κράτους...

  Κύκλοι τώρα της αντιπολίτευσης σημειώνουν πως: Η ΕΤΑ παρέλαβε ζημιογόνες τουριστικές επιχειρήσεις και σήμερα έχει έσοδα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι από αυτά τα χρήματα εξασφαλίζεται η τουριστική προβολή της χώρας. 

  Επιφυλάξεις 

  Μονοψήφιο ποσοστό μείωσης στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών προέβλεψε χθες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος, λέγοντας πως η μείωση της τουριστικής κίνησης θα είναι μικρότερη του 10%. Αντίθετα οι ξενοδόχοι της Αθήνας, προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης. 

  Τις αισιόδοξες προβλέψεις, το υπουργείο τις στηρίζει στο γεγονός ότι η μείωση των αεροπορικών αφίξεων το πεντάμηνο Ιανουαρίου –Μαΐου ήταν 8,8%. Ο υπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ΕΣΥΕ για τα έσοδα θα δείχνουν πτώση των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο 2009 της τάξης του 5%. 

  Χαρακτήρισε μάλιστα ως «κουτσομπολιά» και «φήμες» στοιχεία που κάνουν λόγο για κάμψη στα έσοδα κατά 20% στο τρίμηνο. Διότι όπως είπε, οι τουριστικοί επιχειρηματίες μετράνε τον τζίρο με βάση αυτό που μπαίνει στο δικό τους ταμείο και συνέχισε: «Αποδεικνύεται από τους αριθμούς που έχουμε στα χέρια μας, τους εξαιρετικά επίσημους, και όχι από προσωπικές πληροφορίες, φήμες και κουτσομπολιά, ότι τελικά τα πράγματα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά διαφορετικά απ΄ αυτά που πιστεύαμε. Κρατήστε το αυτό». 

  Στην ερώτηση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πτώση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους σχεδόν 20% (18,2%), ανέφερε πως «η ΕΣΥΕ είναι το πλέον επίσημο όργανο. Νομίζω ότι είναι περιττό να σχολιάσω την σοβαρότητα της, όπως επίσης και για τις αφίξεις της στατιστικής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Είναι νούμερα μη αμφισβητήσιμα». 

  Πάντως το ταμείο των ξενοδόχων της Αθήνας, έχει δείξει πτώση των εσόδων 21% στο τετράμηνο 2009, με τον Απρίλιο να σημειώνει κάμψη 23%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση τον Μάιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων