Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2009 09:03

  Τα "μυστικά" του προγράμματος εγγύησης του δημοσίου σε δάνεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Στέλιου Κράλογλου

  Χαράς ευαγγέλια για τις επιχειρήσεις το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ύψους 2 δισ. ευρώ, που προσφέρει κρατική εγγύηση όχι μόνο στα νέα δάνεια των επιχειρήσεων αλλά και σε εκείνα που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

  Εφόσον μια επιχείρηση δεν έχει ενταχθεί στο καθεστώς των προβληματικών εταιρειών μπορεί να λάβει δάνειο έως το σύνολο της μισθοδοσίας που πληρώνει και να ζητήσει την εγγύηση του δημοσίου για το 90% του κεφαλαίου. Παράλληλα το δημόσιο θα επιδοτεί και μέρος του επιτοκίου που θα πληρώνει κάθε μήνα ο επιχειρηματίας. Αυτό που δεν έχει διευκρινίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι ποίες δικλείδες ασφαλείας θα βάλει στο πρόγραμμα ώστε, ξαφνικά, να μην εμφανιστεί «προβληματική» η πλειονότητα των δανείων που θα ενισχύονται από το δημόσιο.

  Ικανοποιώντας και το αίτημα πολλών επιχειρήσεων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ειδική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δηλαδή η εγγύηση του δημοσίου και η επιδότηση επιτοκίου θα ισχύσουν και για περιπτώσεις όπου ένας επιχειρηματίας επιθυμεί να αναχρηματοδοτήσει παλιό δάνειο. Απλά το νέο δάνειο θα πρέπει να αντιστοιχεί μόνο στο 50% της ληξιπρόθεσμη οφειλής.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω του νέου προγράμματος θα παρέχεται εγγύηση του Δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου στα ομολογιακά δάνεια των επιχειρήσεων αλλά και στα δάνεια που συνάπτονται για την χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης. Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα αν θα μπορούν να ενταχθούν νεοσυσταθείσες ή ζημιογόνες επιχειρήσεις.

  Αυτό που σίγουρα ισχύσει είναι ότι θα αποκλειστούν οι λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβληματικές θεωρούνται οι επιχειρήσεις «που δεν είναι σε θέση, με τους δικούς τους πόρους και ελλείψει μιας εξωτερικής παρέμβασης των δημοσίων αρχών, να αποφύγουν έναν σχεδόν βέβαιο οικονομικό θάνατο βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα». Εξάλλου, θεωρούνται ως προβληματικές οι εταιρείες:

  * περιορισμένης ευθύνης, όταν πάνω από το μισό του κεφαλαίου τους έχει χαθεί από την ημέρα της ίδρυσης ή πάνω από ένα τέταρτο του κεφαλαίου τους χαθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών

  * οι ανώνυμες εταιρείας, όταν πάνω από το μισό των κεφαλαίων τους μειωθεί από την ημέρα της ίδρυσης ή πάνω από το ένα τέταρτο των κεφαλαίων τους χαθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών

  * όσες επιχειρήσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αφερεγγυότητας που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο. 

  Υψηλόβαθμα  στελέχη   του   υπουργείου Οικονομίας  τόνιζαν  χθες ότι  σε καμία περίπτωση   δεν  είναι  επιθυμητό   το  τεράστιο  αυτό ποσό των  εγγυήσεων  να  αναλωθεί  σε 50 ή και 100   δάνεια  μεγάλων  επιχειρήσεων. Για να αποφευχθεί αυτό σχεδιάζονται  περιορισμοί  που  θα  διασφαλίζουν την κατά προτεραιότητα  χρηματοδότηση των  μικρομεσαίων  επιχειρήσεων.

  Κάτι τέτοιο  εκτιμάται  ότι  μπορεί να  επιτευχθεί θέτοντας  ένα  χρονικό όριο  (πχ 6 μήνες)   με  την έναρξη  εφαρμογής  του  μέτρου  μέσα  στο οποίο θα  παρέχονται  εγγυήσεις  αποκλειστικά  για  επιχειρήσεις  που   απασχολούν μέχρι  και 50 άτομα. Στην συνέχεια, μετά  τη λήξη  της  περιόδου  αυτής  το πρόγραμμα θα επεκτείνεται και στις μεγάλες  επιχειρήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων