Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2009 15:40

  Trichet: Υποβάθμιση προβλέψεων για οικονομία 2009, 2010

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις νέες, καθοδικά αναθεωρημένες, προβλέψεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2009 και το 2010 ανακοίνωσε ο επικεφαλής της νομισματικής αρχής, Jean-Claude Trichet κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

  Αναλυτικά για τις προβλέψεις, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί το 2009 στο -4,1% με -5,1% και το 2010 στο -1% με +0,4%. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία στη ζώνη των 16 θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά εντός του 2010. 

  Παράλληλα, η ΕΚΤ περιόρισε το εύρος των εκτιμήσεων για το ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το 2009, στο 0,1% έως 0,5%, από 0,1% έως 0,7% προηγουμένως. Για το 2010, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,6 έως 1,4%. Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται να καταγραφούν αρνητικοί ρυθμοί πληθωρισμού τους ερχόμενους μήνες.

  Στη συνέχεια ο ισχυρός άνδρας της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης αναφέρθηκε στα νέα μη συμβατικά μέτρα που προστέθηκαν πρόσφατα στο "οπλοστάσιο" της ΕΚΤ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών, αξίας 60 δισ. ευρώ, αποτιμημένων σε ευρώ που εκδίδονται στην Ευρωζώνη. Ο Trichet επεσήμανε ότι το πρόγραμμα θα αφορά όλη την Ευρωζώνη και θα πραγματοποιηθεί τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς όσο και δευτερογενούς αγοράς. Οι εξαγοραζόμενοι τίτλοι δεν θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση από "ΒΒΒ", ενώ θα πρέπει να διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις. Για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ο Trichet επεσήμανε ότι οι αγορές θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και αυτό θα έχει εφαρμοστεί πλήρως έως τον Ιούλιο του 2010. Εϊναι πιθανό ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τους τίτλους για διάστημα 3 έως 10 ετών. Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή επέκταση του προγράμματος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και προτίμησε να μην κάνει κάποιο σχόλιο. Παράλληλα, δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη λήψη άλλων, μη συμβατικών μέτρων ενώ εξακολουθεί να μην αποτελεί επιλογή η μέθοδος ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing).

  Αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων, ο Trichet ανέφερε πως "βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο" κι αρκέστηκε στο να επαναλάβει τη σχετική δήλωση που είχε πραγματοποιήσει κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου: "Η ΕΚΤ δεν έχει αποφασίσει αν το επίπεδο αυτό θα είναι το χαμηλότερο όριο του κόστους δανεισμού".

  Πάντως οι κίνδυνοι για το outlook της οικονομίας είναι γενικά εξισορροπημένοι και η οικονομική δραστηριότητα εμφανίζει σημάδια βελτίωσης. Ο Trichet δηλώνει πεπεισμένος πως η επίδραση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην οικονομία θα γίνεται αισθητή σταδιακά, ενώ τόνισε την ανάγκη ταχείας επιστροφής σε υγιή δημοσιονομική πολιτική. Οι τράπεζες, ανέφερε, θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επιδιώξει γρήγορη στρατηγική εξόδου, χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις. 

  ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια 
   
  Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το ύψος του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Παράλληλα διατήρησε το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,75% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.


  Οι 48 από τις συνολικά 49 τράπεζες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν την απόφαση της ΕΚΤ, ενώ η πλειονότητα αυτών υποστηρίζει ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.


  Τράπεζα της Αγγλίας: Διατηρεί τα επιτόκια στο 0,5%


  Στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,5% διατήρησε τα επίτοκια για τέταρτο διαδοχικό μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας. Παράλληλα αποφάσισε να εμμείνει στα σχέδια της για αγορά ομολόγων αξίας 125 δισ. στερλίνων μέσω ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing).


  Η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων ήταν ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τους ερχόμενους μήνες. Δύο μάλιστα εκ των 17 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα ανακοινώσει ήδη από σήμερα την διεύρυνση του προγράμματος κατά 25 δισ. στερλίνες.


  Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε επεκτείνει το σχέδιο ποσοστικής χαλάρωσης το Μάιο, στα 125 δισ. στερλίνες από 76 δισ. στερλίνες που είχε ανακοινώσει το Μάρτιο. Το σχέδιο αφορά την περίοδο έως τον Αύγουστο και βάσει αυτού η τράπεζα θα προβεί σε τύπωση νέου χρήματος και στη συνέχεια θα εξαγοράσει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους (gilts), εμπορικά και εταιρικά ομόλογα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων