Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2009 09:00

  ΔΝΤ: "Κόκκινη κάρτα" στον προϋπολογισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέλιου Κράλογλου

  Δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτά που είδαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι αντιπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιούν εξονυχιστικό έλεγχο στα δημόσια οικονομικά. 

  Υπερεκτιμημένα στοιχεία για την ανάπτυξη, αποκλίσεις στις δαπάνες σημαντική υστέρηση στα έσοδα και μέτρα... αμφίβολης αποτελεσματικότητας δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους αναλυτές του διεθνούς οργανισμού που ετοιμάζεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

  Στο πόρισμα που θα παραδώσει το κλιμάκιο στον υπουργό Οικονομίας μέσα στις επόμενες ημέρες θα προτείνεται μια σκληρή συνταγή για την έξοδο από την κρίση. Θεωρούνται λανθασμένα τα φορολογικά μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Το ΔΝΤ θα συστήνει ριζική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού, αυστηρότερο έλεγχο στις κρατικές δαπάνες και αύξηση των εσόδων με μόνιμα μέτρα διαθρωτικού χαρακτήρα.

  Τα μέλη του ΔΝΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, φαίνεται να μην μπορούν αν καταλάβουν γιατί καταγράφεται κάθε χρόνο τόσο μεγάλη αστοχία στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων αλλά και υπέρβαση των δαπανών και ιδιαίτερα των πρωτογενών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι και οι νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας είναι υπεραισιόδοξες. Με βάση τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα, όπως η οικοδομή, οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή, οι τουριστικές αφίξεις, οι ακάλυπτες επιταγές κλπ, τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει φέτος σε ύφεση με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά τι λιγότερο από 1%.

  Επίσης, θεωρεί εντελώς ανεπαρκή τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Γι΄ αυτό και στις συναντήσεις που θα έχουν τα στελέχη του αυτή την εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης θα ζητήσουν στοιχεία για το εκτιμώμενο όφελος από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα καθώς και μια πειστική εξήγηση στο παράδοξο φαινόμενο τα Ταμεία να εμφανίζουν πλεόνασμα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, έχουν ταμειακό έλλειμμα.

  Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα έχει αρνητική ανάπτυξη στο 1% του ΑΕΠ για το 2009 την στιγμή που πριν από ένα μήνα ο ίδιος οργανισμός στην ετήσια έκθεση του για όλες τις χώρες που παρακολουθεί έδινε για την Ελλάδα πρόβλεψη στην οποία ήθελε το ρυθμό ανάπτυξης στο -0,2% του ΑΕΠ για φέτος και -0,6% του ΑΕΠ το 2010.

  Με δεδομένο αυτό, είναι φυσικό ότι οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού δεν συμμερίζονται καθόλου τις -ανεπίσημα- αναθεωρημένες ελληνικές προβλέψεις που επιμένουν σε ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5% του ΑΕΠ για το 2009.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:45 24/07

  ΗΠΑ: Σε υψηλό έξι μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

  Η δραστηριότητα του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

  15:48 24/07

  Bundesbank: 1 τρισ. ευρώ έχουν εξοικονομήσει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης από τα χαμηλά επιτόκια

  Η Ελλάδα εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία, από τη στιγμή που έχει λάβει τρία προγράμματα διάσωσης από την αρχή της κρίσης, αλλά ένας παρόμοιος υπολογισμός θα έδειχνε πως έχει εξοικονομήσει...

  15:39 24/07

  Από 3 Αυγούστου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2018 η δυνατότητα υποβολής αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

  Δυνατότητα υποβολής αιτήσεως για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών δίνεται από 03 Αυγούστου 2017 (τρεις μήνες, μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου) έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με εγκύκλιο...

  15:19 24/07

  Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη βρετανική οικονομία από το ΔΝΤ

  Η Βρετανία υπέστη τη μεγαλύτερη υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομική της ανάπτυξη από το ΔΝΤ μεταξύ των εύπορων κρατών φέτος, οδηγώντας το ΥΠΟΙΚ να ανανεώσει το αίτημά του για μια ομαλή έξοδο ...

  14:52 24/07

  Παράταση 60 ημερών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

  Παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στον νόμο 4178/2013, περί της "Αντιμετώπισης της Αυθαίρετης Δόμησης-Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις", δόθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού...

  14:29 24/07

  Süddeutsche Zeitung: Είναι ώριμη η χρονική στιγμή για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές;

  Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο, με τίτλο "H επιστροφή", γράφει ότι "για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί και πάλι χρήμα από τις διεθνείς χρηματαγορές. ...