Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2009 09:11

  Νέα σελίδα, πολλές οι προκλήσεις για το νέο πρόεδρο της ΡΑΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νέα σελίδα από χθες για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία απέκτησε νέο πρόεδρο τον καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο. Ο Σ. Σιμόπουλος υπήρξε συνεργάτης του υπουργού ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη κατά τη θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών  όταν διετέλεσε πρόεδρος στον ΟΑΣΑ, την ΕΘΕΛ, τον ΗΛΠΑΠ και τον ΗΣΑΠ και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΑΣΑ. 

  Χθες ο κ. Σιμόπουλος πέρασε από ακρόαση από την ειδική μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, η οποία και ενέκρινε το διορισμό του στην ανεξάρτητη αρχή, μετά τη σχετική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης. 

  Ο κ. Σιμόπουλος από το 1987 μέχρι σήμερα είναι καθηγητής του τοµέα Πυρηνικής Τεχνολογίας, στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ. Είναι επίσης πρόεδρος Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής Ατοµικής Ενέργειας. Έχει διατελέσει για τρία χρόνια (2000-2003) αντιπρύτανης Οικονοµικού Προγραµµατισµού & Ανάπτυξης στο ΕΜΠ, πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ(1999 –2001) αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ(1993 –1997) ενώ ξεκίνησε ως λέκτορας και στη συνέχεια επίκουρος αναπληρωτής και τακτικός Καθηγητής, του τοµέα Πυρηνικής Τεχνολογίας. Σπούδασε στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Imperial College του Λονδίου.

  Οι προκλήσεις

  Ο 62χρονος Σ. Σιμόπουλος διαδέχεται τον επί τετραετία πρόεδρο της ΡΑΕ Μιχάλη Καραμανή, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα τελούσε υπό παραίτηση και επί της ουσίας είχε αποσυρθεί από τη θέση του προέδρου. Το κενό αυτό έχει συσσωρεύσει αρκετές εκκρεμότητες στη ΡΑΕ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των ενεργειακών αγορών αλλά και με την εποπτεία της πορείας απελευθέρωσής τους. 

  Ένα από τα βασικά προβλήματα – γρίφους που θα κληθεί να απαντήσει ο νέος πρόεδρος αφορά το συσσωρευμένο όγκο αιτήσεων για έργα ΑΠΕ. Με δεδομένη την πολιτική βούληση του Κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης να δοθεί νέα ώθηση στην πράσινη ενέργεια, ο Σ. Σιμόπουλος θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς εξέτασης των αιτήσεων, ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά αλλά και να προτείνει λύσεις στα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές του χώρου και στα οποία μερίδιο ευθύνης έχει και η ίδια η ΡΑΕ.

  Επίσης, με βάση τον πρόσφατο νόμο, θα πρέπει να ξεκινήσει ένα «ξεσκαρτάρισμα» στις παλαιές άδειες που για διάφορους λόγους παραμένουν ανενεργές, «μπλοκάροντας» υγιή επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσαν να προσθέσουν νέα ισχύ στο ηλεκτρικό σύστημα.

  Επιπλέον αρκετά είναι τα πρακτικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα στην αγορά ηλεκτρισμού η διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος, το άνοιγμα της αγοράς λιανικής κλπ.

  Τέλος εκτός από την ηλεκτρισμό η ΡΑΕ έχει εποπτικό και επιτελικό ρόλο τόσο στις υπόλοιπες αγορές (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) όσο και στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων