Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Μαρ-2009 20:11

  G20: "Επείγουσα ανάγκη" η ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  «Είναι επείγουσα ανάγκη να αυξηθούν σημαντικά οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», τόνισαν οι υπουργοί Οικονομίας και οι διοικητές Kεντρικών Tραπεζών της ομάδας των G20 μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της διήμερης συνόδου που πραγματοποιούν στο Λονδίνο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, οι «οικονομικοί ηγέτες» δεσμεύτηκαν ότι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού και την ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

  «Θα λάβουμε αποφασιστική, συντονισμένη, εκτεταμένη δράση με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης και της εργασίας και είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να αναζοπυρωθεί η οικονομική ανάπτυξη», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομίας. Υπογράμμισαν ότι "βασική προτεραιότητα" αποτελεί η αποκατάσταση του δανεισμού μέσω της αντιμετώπισης των προβλημάτων που ταλανίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και της διαχείρισης των "τοξικών" παγίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο ζήτησαν από την G20 να προωθήσει τη δημιουργία "bad bank" στις ΗΠΑ. Μέσω επιστολής προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Gordon Brown, το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (Institute of International Finance -IIF), ζητά από την G20 να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Obama για τη δημιουργία ιδρύματος που θα εξαγοράσει τα τοξικά πάγια των τραπεζών.

  Παράλληλα, η G20 φέρεται να εξετάζει σχέδιο παροχής ρευστότητας, διοχέτευσης κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προστασίας καταθέσεων κι ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών. Τα μέλη της ομάδας τάχθηκαν επίσης εναντίον κάθε μορφής προστατευτισμού,  ενώ δεσμεύτηκαν για την καταπολέμηση του, προάγοντας την ελευθερία στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

  Όσον αφορά το ύψος της ενίσχυσης των πόρων του ΔΝΤ, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως αυτό θα καθοριστεί στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στις αρχές Απριλίου. Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και η Ιαπωνία έχουν ανταποκριθεί στην ανάγκη του Διεθνούς Οργανισμού για χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει διοχετεύσει δάνεια πολλών δισ. ευρώ σε δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ισλανδία, Λετονία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία.

  Εξάλλου, οι υπουργοί οικονομίας των χωρών που μετέχουν στη συνεδρίαση, απήυθυναν έκκληση για άμεση εφαρμογή των σχεδιών οικονομικής στήριξης των κυβερνήσεων, λέγοντας πως αυτά παρέχουν "ζωτική στήριξη" στην ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. 

  Σημειώνεται ότι τις εργασίες της διήμερης συνόδου, που πραγματοποιείται στο Χόρσαμ του Λονδίνου εγκαινίασε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Alistair Darling ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πρόοδος. Η συνάντηση θεωρείται προπαρασκευαστική της συνόδου κορυφής της G20 που θα λάβει χώρα στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων